Ognjen Dobrić i Luka Vildoza (Baskonija); Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nova sezona Evrolige, u kojoj će igrati i Crvena zvezda, kreće ovog četvrtka i biće sve samo ne uobičajena. Mnogo novih propisa, prilagođavanja, sa ciljem da se sačuva zdravlje svih učesnika.

Konačno – najbolja evropska klupska košarka vraća se na parkete. Srbiju, i region, predstavljaće Crvena zvezda, koja će premijeru imati u petak, na gostovanju Fenerbahčeu, od 19.45.

Ekipa sa Malog Kalemegdana potpuno je renovirana, na čelu sa Sašom Obradovićem koji se vratio u voljeni klub i prvi put preuzeo trenersku palicu.

PROČITAJTE JOŠ

Crveno-beli su osvežili igrački kadar pod komandom nekadašnjeg plejmejkera kako bi bili spremni za borbe na četiri fronta – u Evroligi, ABA ligi, Superligi Srbije i Kupu Radivoja Koraća. Ako zdravstvena situacija bude dozvoljavala da se igra…

Upravo pandemiji koronavirusa je Evroliga sa svim klubovima posvetila posebnu pažnju. Svi akteri dobili su dopunjen, detaljan protokol o zdravlju i sigurnosti kojim je definisanala posebne propise u predstojećoj sezoni, i koji će biti podložan promenama usled eventualnog poboljšanja situacije.

Jednostavno, evroligaška košarka neće moći da se igra na način na koji smo navikli.

Uveden je kovid menadžer, publike će smeti, za sada, da bude na tribinama samo sedam od ukupno 18 klubova, među kojima nije Zvezda, pa će biti uskraćena za podršku navijača.

Igrači, treneri i sudije dužni su da urade PCR test tri dana pre svake utakmice, uz poštovanje protokola u slučaju pozitivnog rezultata testa.

Dejan Davidovac i Kris Singlton; Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Klubovi su dužni da se uz pridržavanje osnovnih higijenskih pravila (pranje ruku, socijalno distanciranje, upotreba maske…), prate izdate smernice za hotele, prevoz, sudije, TV produkciju, medije, gledaoce, arene i objekte za treniranje u kojima se definiše maksimalan broj pojedinaca, na terenima i u svlačionicama.

Kada je reč o samim utakmicama, na snazi će biti dodatni posebni propisi za sezonu 2020/2021. Svi mečevi regularnog dela Evrolige moraju da budu odigrani do 13. aprila 2021. godine, a mečevi plej-ofa do 5. maja.

Utakmica koja ne može da se odigra prema rasporedu zbog određenih ograničenja koja domaće vlasti nameću klubovima biće ponovo zakazane, a u takvim slučajevima, po potrebi se mogu premestiti i na neko drugo mesto. Svaka utakmica može da bude odložena najviše tri puta.

PROČITAJTE JOŠ

U slučaju da nisu dostupni termini za pomeranje meča ili je dostignut maksimalan broj odlaganja, ekipa čija su nacionalna ili lokalna ograničenja izazvala to, izgubiće službenim rezultatom 20:0.

Ako bilo koji tim ima manje od osam igrača sposobnih za igru zbog koronavirusa, izgubiće službenim rezltatom. I u prvom i u drugom slučaju, ponavljanje poraza usled jedne od dve situacija ne bi značilo diskvalifikaciju tima.

Svaki klub koji odbije da igra bez zvaničnih nacionalnih ili lokalnih ograničenja, odnosno opravdanog razloga, prvi put će izgubiti 20:0, a drugi put će uslediti diskvalifikacija iz takmičenja, prema postojećim propisima. Poraz službenim rezultatom koji se desi tokom plej-ofa, inicirao bi i gubitak serije za taj tim.

Mnogo pravila, mnogo noviteta i prilagođavanja, sve sa ciljem da se, prvenstvno, sačuva zdravlje košarkaša i svih ostalih aktera, i da se elitna košarka igra što više.

EVROLIGA, 1. KOLO

Četvrtak:

Efes – Zenit 19.30

Olimpijakos – Žalgiris 20

Makabi Tel Aviv – Alba 20.05

Barselona – CSKA Moskva 21

Valensija – Asvel 21

Petak:

Himki – Panatinaikos 19

Fenerbahče – Crvena zvezda 19.45

Bajern – Olimpija Milano 20.30

Baskonija – Real 21

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar