Maradona
Foto: Žikica Babović

Laganim korakom, bogobojažljivo, mladić prilazi Dijegu Armandu Maradoni. Obukao je argentinski plavo-beli dres sa brojem deset i na leđima mu piše Mesi.

Zikica Babović Foto: Nova.rs

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Dolazi do „El Pibea“ stavlja mu ruku preko ramena, iako obezbeđenje to ne dozvoljava. Fotografiše se, a zatim se okreće i nešto govori Dijegu u lice. Sve zvuči kao molitva, a onda spušta svoju šaku na Boginju, pehar namenjen svetskom prvaku koji Maradona drži u ruci. I to ne drži bilo koja ruka, to je „la mano de dios“ – božja ruka. On se udaljava, a Armandu prilazi drugi i ponavlja ritual.

Na fenomenalnoj izložbi u Dohi posvećenoj latinoameričkom fudbalu, na kojoj su izložene sjajne stvari poput originalnog pehara sa prvog Svetskog prvenstva 1930. godine, trofeji Kopa Amerike, Kopa libertadores, originalni dresovi Maradone i Pelea, Argentinci su na gore opisan način tražili pomoć od svog idola uoči još jednog pohoda na svetski tron, na kojem nisu bili od 1986. godine. Tu titulu doneo je im naravno Maradona, s prosečnom ekipom „gaučosa“, ali sada tinja nada da bi šampion Južne Amerike mogao i u poslednjem Mesijevom trzaju da vrati i svetskih pehar u svoje vlasništvo.

PROČITAJTE JOŠ

Biće ovo prvi Mundijal bez Dijega Maradone, kako je to nedavno rekla nemačka legenda Lotar Mateus, a dve godine od iznenadne smrti najpopularnijeg Argentinca biće 25. novembra.

Mundijal bez njega neće imati isti sjaj, jer on je u svetu fudbalu bio ikona, a za Argentince i mnogo više od toga. Bio je „D10S“ (dios) – bog.

Fudbal u ovoj zemlji Latinske Amerike nije samo sport. Nije dovoljno samo gledati fudbal, treba ga živeti, svaki dan, svaki tren. Strast prema fudbalu je imao i Dijego.

„Ako umrem, želim ponovo da se rodim i želim da budem fudbaler. Želim ponovo da budem Dijego Armando Maradona. Ja sam čovek koji pruža ljudima zadovoljstvo i to mi je dovoljno, to mi je više nego dovoljno“, govorio je svojevremno Maradona.

Maradona
Maradona

Važnost i značaj Maradone shvatio je i Lionel Mesi, koji Dijegu može da se približi onog trenutka kada i sam donese Argentini trofej prvaka sveta.

„Ako me je neko inspirisao, onda je to neosporno Maradona“, priznao je Mesi.

Navijači su kod „El Pibea“, osim magije koju je imao u nogama, obožavali njegovu harizmu, njegovu beskrajnu količinu prolivenih emocija, energiju kojom je vodio ne tako jake timove, kao što je bila Argentina ili Napoli, do samog vrha.

Na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine sreo sam nekoliko navijača argentinskog tima, koji su nosili argentinske dresove Maradone s brojem 10. „Zašto sada Maradona, zašto ne Mesi“, pitao sam ih.

Odgovor je bio kratak: „Personality“.

A, onda je stiglo i pojašnjenje.

Maradona
Foto: Žikica Babović

„Mesi je možda čak i bolji tehničar, fantastičan je igrač, ali Maradona osim što je sjajan igrač, on je i jedan od nas.“

I Srbi su imali priliku da se uvere kakva je Dijego ličnost bio i šta je značio Argentincima. Kakav je bio igrač sećaju se po najlepšem golu u karijeri koji je postigao protiv Crvene zvezde 1982. godine, kada mu je stojeći aplaudirala puna „Marakana“, a koliko je značio „gaučosima“ sećamo se svi nažalost po onoj nesrećnoj utakmici iz 2006. godine kada su Srbija i Crna Gora potučeni sa 6:0 na Svetskom prvenstvu. „Šalke arena“ u Gelzenkirhenu bila je prepuna bučnih Argentinaca, a u loži Dijego. Igra, navija, raduje se nervira se, pa sedne da se maloi odmori. Sednu s njim i navijači. On čim vidi da su seli, opet ustane, podigne ruke, a navijači na tribinama ponovo u transu zaljuljaju stadion.

Dijego jeste bio fudbal, jer fudbal je talenat i strast. Zato danas nedostaje na Mundijalu u Kataru.

Argentina danas utakmicom sa Saudijskom Arabijom (11 sati) počinje takmičenje na svom 18, a 13. uzastopnom svetskom kupu. Ambicije igrača i navijača su velike jer neke stvari se u Argentini nikad ne menjaju.

Jedino što ovog puta neće imati podršku Dijega.

I samo da znate, gužva za slikanje s Maradonom bila je neuporedivo veća nego s Peleom.

Maradona
Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO Nova.rs na treningu fudbalera Srbije, Piksi delio savete Mitroviću