Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Partizan sa 3:2, a ovaj 173. večiti derbi će nositi epitet jednog od najuvrnutijih koje smo ikada gledali. Hteli smo da i ovaj bude kao prošli, dobar fudbal i to je to, dobili smo kalambur i dobrih i loših stvari.

Utakmicu je obeležilo više detalja o kojima će se tek raspravljati: nestvarnih 15 minuta nadoknade (igralo se duže i od toga), dva penala, silni promašaji Šerifa Endiajea, ali naravno i majstorija Ksandera Severine.

Da je neko nekad rekao da će se igrati 15 minuta duže i da to nije produžetak, verovatno bi mu rekli da nije pri zdravoj pameti i čistoj svesti. Toliko je Pavle Ilić pokazao dodatnog vremena na Marakani, a igralo se 20 minuta duže od standardnih 90.

PROČITAJTE JOŠ

I teško je reći posle svega ko je i za koliko bio bolji, kao što je bilo jednostavno posle prošlog derbija. Zvezda jeste i sada imala više šansi, ali ih u velikim mečevima često ne koristi i onda je jasno da to nije slučajnost.

Uprkos tome, došla je posle dva penala do pobede i sada ima deset bodova više od večitog rivala u prvenstvenoj trci.

Nekako uspavano je domaćin na Marakani krenuo prvo poluvreme, dok je Partizan bio nabrijan od prvog minuta. I to je crno-belima moglo da daje sigurnost, dok je crveno-belima moglo da stvori paniku.

Crvena Zvezda vs Partizan Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Spore reakcije odbrane i greška In Bom Hvanga su u prva dva minuta bile opomena, koju igrači Zvezde nisu čuli ni posle sjajne odbrane Omrija Glazera, koji je skinuo dobar šut Sameda Baždara.

Trebalo je vremena igračima srpskog prvaka da se lopta premesti na polovinu protivnika, a dotle je Baždar već trčao ka svojoj klupi slaveći gol za 1:0.

NE PROPUSTITE

Kada su krenuli da napadaju, Zvezdini igrači su pokazali nešto bolje lice. Mirko Ivanić je ukrao loptu Kovačeviću i praktično ni iz čega iznudio penal koji je Gelor Kanga pretvorio u 1:1.

Do kraja poluvremena je bilo šansi i za više od toga, ali je Šerif Endiaje bio trom u nekim situacijama, u drugima je bio neprecizan i gađao je ptice na krovu Marakane, a u trećim je Bukari driblao bez potrebe i petljao, kasnio sa dodavanjima ili na kraju i sam promašivao.

Šanse je imao i Partizan koji je preko Goha pogađao okvir gola, te je rezultat mogao da bude nepovoljniji i po jedne i po druge.

U drugom delu igre je Zvezda dala gol i poništen je zbog ofsajda, Ksander Severina je pokazao deo svog umeća kada je majstorski pogodio, a tek tada su počele neke od spomenutih čudnih stvari.


Omri Glazer – Zbog uspavanosti svoje odbrane i veznog reda bio je prinuđen da u prvom minutu brani dobar šut Sameda Baždara. Nije uspeo da odbrani šut istog igrača pa je Partizan rano poveo od 11. minuta. Imao je jednu situaciju kada se umalo povredio jer je probao da otvori kontru bacanjem lopte rukom i odradio je koliko je mogao. Tek kod drugog gola nije mogao ništa jer je Severinina lopta pogodila stativu i ušla u mrežu. U dva navrata je solidno intervenisao u nadoknadi – 6.

Milan Rodić – Od starta nije bio tako fokusiran, ali je popravio formu u poslednje vreme u odnosu na neki raniji period. Ako se izuzme početnih nekoliko minuta i slabija koordinacija sa Dragovićem u prvim minutima kad je Partizan opasno „zagrizao“, kasnije je sve bilo manje-više korektno. Zamenio ga je Điga u poluvremenu – 6.

Foto: Starsport

Uroš Spajić – Uz Dragovića je solidno držao sredinu u odbrani i tu nije bilo prevelikih problema, niti sa nekim rizičnim iskakanjima i startovima, niti sa „plivanjem u prazno“, pa je sve to izgledalo ok u prvom delu igre, da bi u drugom malo kasnio da se vrati u odbranu kada se Severina poigrao sa Mijailovićem u duelu, Spajićem i ostalima i umalo stvorio šansu za gol iz kontre posle nešto više od šezdesetak minuta fudbala. Do kraja je odigrao smireno – 6.

Aleksandar Dragović – Možda je malo sporije reagovao u prvih tridesetak sekundi kod prvog pokušaja ekipe Partizana, ali to nije bilo tako opasno. Kasnije je držao središnji deo odbrane u kojoj jeste bilo propusta, ali se nekako zajedno sa ostalima odbranio. Pokupio je loptu koju je Điga oduzeo odmah na startu drugog dela. Iznosio je loptu napred kada je bilo neophodno kako je meč odmicao – 6.

Crvena Zvezda vs Partizan Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Srđan Mijailović – Nije najbolje reagovao u 28. minutu kada je pored njega Goh driblao i pogodio stativu. Kako je poluvreme odmicalo, delovao je sigurnije i odvažio se u nekoliko navrata da krene i napred, pa je centrirao i jednom i sam probao glavom. Lepo je proigrao Stamenića u šesnaestercu pre nego što je ovaj našao Endiajea pred golom Krunića. Ostao je u duelu, ali ne i potpuno sigurno u akciji kada je u kontri napadao Severina – 6.

Marko Stamenić – Loša reakcija kada nije zaustavio dribling uz gol aut liniju i šut rivala u drugom minutu mogao je skupo da košta njegov tim. Slabo je šutirao u petom minutu kada se doduše reakcijom nije proslavio ni Šerif ka kom je lopta više išla nego ka golu. Na početku drugog dela se sudario glavom sa Severinom i „levitirao“ je tu između odbrane i napada, ubacujući se napred povremeno, kroz sredinu ili bok, odakle bi centrirao. Pokupio je loptu ispred Kataija posle lošeg pokušaja Endiajea u 85. minutu i odložio ju je za Hvanga, pa nije potpuno upropastio situaciju, mada bi Katai možda imao bolje rešenje – 6.

Crvena Zvezda vs Partizan Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Gelor Kanga – Nije bio toliko primetan dok nije stao da izvede penal koji mu je na tacni servirao Ivanić. Zaleteo se Gabonac i pogodio levu stranu koju je gađao, mada je delovalo da je Krunić bio blizu da odbrani. Uglavnom je pokušavao da poveže redove i nije se preterano isticao ni po dobrim, ali ni po lošim potezima sve dok nije napola odigrao odbranu pre gola Severine. Odigrao je agresivno pre nego što je lopta stigla do Severine, a onda se „belo“ gledao sa Đigom dok je Severina već slavio gol. Zamenio ga je Katai posle sat vremena igre – 6.

In Bom Hvang – Pogrešno dodavanje koje je imao u prvom minutu je otvorilo napad Partizana kada je Glazer morao da brani i pokriva grešku Korejca. Popravio je malo utisak posle pola sata kada je preko terena poslao pas za Ivanića kog je video usamljenog i otvorio šansu za gol. Otvorio je šansu i Bukariju u nadoknadi prvog poluvremena kada je poslao fantastičnu loptu napred kroz sredinu znajući da će Bukari da istrči to veoma brzo. Uglavnom je tražio takve uglove, pa je na levoj strani probao da uposli i Endiajea sličnom loptom, samo što špic ne deli iste brzinske karakteristike kao njegov krilni saigrač. Hvang se po potrebi vraćao sve do svojih korner zastavica, ali je bolje dejstvovao kad je sa dvadesetak metara pogodio stativu Krunićevog gola u 85. minutu. Sjajno je tu reagovao i čuvar mreže Partizana – 6,5.

Crvena Zvezda vs Partizan Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Osman Bukari – Glavom je probao da ugrozi gol Partizana na centaršut Ivanića i uhvatio se za glavu što nije bolje gađao sa oko pet metara. Promašio je još nekoliko izglednih šansi, videlo se da ima želju, ali je u nekim momentima komplikovao i driblao umesto da doda ili šutne. Tako su propale dve prilike između 30. i 40. minuta prvo kada je uspeo da šutira posle petljanja pored gola, a onda kad je prekasno uposlio Endiajea, kao da se kolebao. Imao je u završnici i zicer kada mu je Krunić odbranio šut. Kasnije se poradovao da je glavom asistirao Kataiju, pre nego što je Pavle Ilić poništio gol u 70. minutu. Nije više igrao sa toliko energije u nastavku, niti je toliko imao loptu u nogama kaoa u prvom delu jer se težište igre više premestilo na levu stranu. Doduše, centrirao je dobro Endiajeu u 79. minutu i ostao nenagrađen za asistenciju. Obrukao se u 85. minutu kada je promašio gotovo idealnu situaciju posle odbrane Krunića kada je iskosa imao zadatak da samo gurne loptu u mrežu. Iznudio je penal u nadoknadi, pa je donekle popravio utisak, ali je činjenica da bi bio jedan od glavnih krivaca da je rezultat bio drugačiji – 6,5.

Mirko Ivanić – Probao je rano da proigra Bukarija i uspeo je, a onda je posle 14 minuta presingom ukrao loptu Kovačeviću i izašao sam ispred golmana Krunića kom nije ostalo mnogo nego da ga faulira za penal. Solidan trk i ne tako dobar šut imao je petnaestak minuta kasnije posle dobrog pasa Hvanga, da bi u 33. minutu probao i glavom. Bio je jedan od boljih pojedinaca u prvom delu. I u drugom je uglavnom bio u prvom planu, ali više kao podrška i neko ko pokušava da iskreira, posebno nakon što je na toj levoj strani ušao Katai. I namestio je neke od pokušaja koje uglavnom Endiaje nije pretvarao u pogotke. Zamenio ga je Olanjinka u 78. minutu – 6,5.

Crvena Zvezda vs Partizan Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Šerif Endiaje – Ponudio se u šesnaestercu i već u prvih nekoliko minuta imao jedan malo traljav pokušaj po zemlji, iako pozicija sa nekoliko metara nije bila loša. Od tog trenutka je u više navrata delovao tromo i kao da je uvek kasnio na loptu koja mu je poslata i kao da su defanzivci Partizana po pravilu bili brži, pa nije stvorio ništa iz nekoliko solidnih situacija u prvih pola sata igre. Nije se snašao i pao je i u situaciji koja je trebalo da bude istek, na pragu 40. minuta kada mu je Bukari kasno dodao loptu. Promašio je i šansu posle sat vremena igre kad je dobio veoma upotrebljivu loptu pred petercem. Promašio je i u 66. minutu glavom. Promašio je i zicer u 70. minutu kada je mogao da bira gde će da „puca“. Katai je u nastavku iste akcije pogodio mrežu i gol je poništen zbog Endiajeovog ofsajda. Nije bio precizan ni posle centaršuta Bukarija u 79. minutu. Tek nakon svega toga je pogodio efektno kada je bocnuo loptu preko Krunića za 2:2 u 89. minutu, pre nego što je izašao iz igre – 6,5.

Naser Điga – Od 46. minuta je zamenio Milana Rodića, pa je Milojević pojačao odbranu u nastavku uvodeći štopera za beka. I odmah je Điga dobro reagovao i oduzeo loptu pred svojim golom. Međutim, nije se postavio dobro ispred Severine kod maestralnog udarca za gol u 56. minutu. Imao je i dva šuta na pragu 80. minuta, oba sa distance i oba nedovoljno jaka i precizna. Čak i on je centrirao Endiajeu u 85. minutu posle čega je Hvang promašio šut, a Bukari zicer. O Šerifovom pokušaju u toj situaciji ne treba ni trošiti reči – 6.

Crvena Zvezda vs Partizan Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Aleksandar Katai – Odmah nakon što je ušao umesto Kange doneo je bolju energiju u napadu i možda nije spreman za 90 minuta, ali je nagovestio već u prvim kontaktima s loptom da i za pola sata može da pomogne ekipi. Nije uspeo da postigne pogodak kada mu je Krunić odbranio šut po zemlji iskosa sa leve strane u 69. minutu, ali jeste tresao mrežu samo minut kasnije, u nastavku akcije nakon što je Šerif promašio glavom. Tom prilikom je napadač Zvezde bio u ofsajdu i Katai je platio cenu. Katai je ipak uspeo da potigne pogodak s penala u dubokoj nadoknadi. Za mnogo manje vremena je pretio konkretnije nego Šerif koji je proveo daleko više u igri – 7.

Piter Olanjinka – Doneo je malo širinu na levoj strani u napadu, imao je neke centaršuteve, imao je i jedan pokušaj da ugrozi gol – 6.

Žan-Filip Kraso i Nemanja Milunović – Ušli u „debeloj“ nadoknadi, Kraso je imao jedan šut, dobio i žuti karton. Nedovoljno za ocenu.

BONUS VIDEO Zvezdaši slave pobedu u 173. večitom derbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare