Žan Filip Kraso i Mitar Mrkela; Foto: FK Crvena zvezda

Letnji prelazni rok je u punom jeku, srpski šampion uveliko radi na jačanju ekipe za predstojeću sezonu u kojoj će igrati u grupi Lige šampiona

Vruće je na Marakani, kako zbog visokih temperatura, tako i zbog transfer dešavanja. Ekipa se preselila na Zlatibor, gde je novi trener Barak Bahar započeo pripreme crveno-belih za istorijsku sezonu pred nama, u kojoj će igrati grupnu fazu Lige šampiona.

Kako bi srpski prvak bio što konkurentniji sa najvećim evropskim klubovima, dovodi se veliki broj pojačanja u Crvenu zvezdu.

I čini se da se ovaj put radi mnogo više planski nego inače, i da se pažljivije biraju igrači koji će braniti boje šestostrukog uzastopnog državnog šampiona, i u eliti, i u domaćim takmičenjima.

PROČITAJTE JOŠ

Sigurno je i da će biti još potpisa u Ljutice Bogdana, a za sada su stigli (ili tek dolaze) Piter Olanjinka, Marko Stamenić, Žan Filip Kraso i Edmund Ado.

Očekuje se da će se na Zlatiboru na vernost obavezati i izraelski golman Omri Glazer koji je kupljen od Hapoela Ber Ševe. Ipak, interesantno je kako je Zvezda dovela Krasoa, te pomenute Olanjinku i Stamenića, čiji su dolasci još zimus dogovoreni.

Sva trojica su u Zvezdu stigla bez obeštećenja, pošto su im istekli ugovori sa prethodnim klubovima, a njihova ukupna vrednost na tržištu je čak skoro 12 miliona evra, prema specijalizovanom sajtu Transfermarkt.

Kraso je procenjen na čak šest miliona evra, Olanjinka vredi pet, a Stamenić 400.000 prema poslednjim informacijama, što je u zbiru 11.400.000.

Žan Filip Kraso; Foto: FK Crvena zvezda

Što se tiče napadača Obale Slonovače, posle početnih problema u pregovorima, njegova želja je bila samo Zvezda, pa je nedavno promovisan na Marakani i nosiće dres sa brojem 17.

Kraso je potpisao ugovor na četiri godine, prošle sezone je u drugoj francuskoj ligi za Sent Etjen postigao 17 golova uz 12 asistencija na 35 utakmica.

„Za Zvezdu znam, čuo sam i ranije, svestan sam veličine kluba, kao i navijača koji su fantastični. Jedva čekam da zaigram pred njima. Za moj dolazak je presudilo i to što imam mogućnost da postanem šampion sa Zvezdom, to mi je izuzetno bitno“, poručio je Kraso.

Dolasci Olanjinke i Stamenića iz praške Slavije i Kopenhagena dogovoreni su još zimus, pošto su šest meseci uoči isteka ugovora bili slobodni u izboru nove sredine.

Nigerijski ofanzivac je potpisao za crveno-bele do 2026, dok je reprezentativac Novog Zelanda, koji ima i srpski pasoš, potpisao je na četiri godine i kao 21-godišnjak mogao bi da bude i budućnost kluba.

Takođe, angažovan je i Edmund Ado iz subotičkog Spartaka (nezvanično obeštećenje je 400.000), a prema specijalizovanim sajtovima reprezentativac Gane trenutno vredi milion evra. Tu je i supertalentovani vezista Jovan Šljivić, a sigurno je da će pojačanja još biti.

Za sada je Baharu na raspolaganju 28 fudbalera koje je poveo na Zlatibor: Nikola Vasiljević, Miloš Gordić, Zoran Popović (golmani); Aleks Vigo, Lazar Nikolić, Kosta Nedeljković, Aleksandar Dragović, Uroš Spajić, Nemanja Milunović, Stefan Leković, Milan Rodić, Marko Gobeljić (odbrana); Edmund Ado, Marko Stamenić, Srđan Mijailović, Slavoljub Srnić, Nikola Stanković, Gelor Kanga, Nikola Knežević, Mirko Ivanić, Jovan Šljivić, Jegor Prucev, Nikola Mituljikić, Jovan Mituljikić, Aleksandar Katai, Stefan Mitrović, Vladimir Lučić (sredina terena); Jovan Mijatović (napad).

Ekipi će se tokom priprema naknadno priključiti Strahinja Eraković, Kings Kangva, Osman Bukari, Andrija Radulović, pomenuti Olanjinka i Kraso, dok je Irakli Azarov na Evropskom prvenstvu za fudbalere do 21 godine.

BONUS VIDEO Najbolji golovi sezone 2022/2023 u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar