Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ; Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U Fudbalskom savezu Srbije odavno vlada veliko zatišje, više od šest meseci, iako je predugo upražnjena centralna fotelja predsednika, a zamenik uredno obavlja svoju funkciju.

Fotelja predsednika FSS želja je mnogih i borba za nju preti da bude nemilosrdna, o čemu govore poslednja dešavanja – neka između redova, neka i direktno.

Kako izgleda kada neko „nepoželjan“ progovori o situaciji u srpskom fudbalu, već je viđeno na primeru Nemanje Vidića. Doživeo je nezapamćenu hajku kada je osudio sve kontroverze i rad Slaviše Kokeze, a Kokezin tadašnji zamenik, Marko Pantelić, prvi je potpisao saopštenje puno niskih udaraca, a kasnije je i sam pušten niz vodu, baš kao i Slaviša Kokeza.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je došlo do borbe klanova u FSS-u, jaču struju je uz sebe imao Nenad Bjeković i trenutno je on rukovodeća figura Fudbalskog saveza Srbije, koji mnogima deluje kao sve primamljivija destinacija zbog borbe za Mundijal u Kataru, za koji Srbija ima velike šanse pod vođstvom Dragana Stojkovića Piksija.

FIFA daje rekordan novac za Mundijal u Kataru, svaka reprezentacija dobija za plasman po 10 miliona dolara, plus još dva miliona kao bonus za pripreme.

Nagradni fond za sledeće Svetsko prvenstvo biće za 22 odsto viši u odnosu na Mundijal u Rusiji, što je još jedan razlog zbog kog se može očekivati žestoka borba za glavnu fotelju.

Inače, Bjeković se do sada nije mnogo puta oglašavao, selektor Dragan Stojković Piksi se više puta svojim izlaganjima u javnosti postavio kao rukovodilac, podsetivši i na svoje nekadašnje dane predsednikovanja u Fudbalskom savezu Jugoslavije, od 2001. do 2005. godine. Stojković je i lansirao informaciju da će biti dovršen projekat Nacionalnog stadiona do 2025. godine.

„Razgovore koje sam imao sa relevantnim ljudima, uverili su me da ćemo do 2024. to napraviti i da ćemo biti ponosni na jedan objekat te vrste. U planu je i da se sazida administrativni centar FSS, u fazi smo traženja lokaliteta. Već je to na stolu i FSS će već da odluči gde i kako, pošto novac nije problem. A FSS mora da ima administrativni centar sa svim onim što FIFA i UEFA traže. Generalno, mislim da nam fudbal ide dobro“, rekao je Stojković nedavno na okupljanju reprezentacije.

U međuvremenu, na njegove izjave replicirao je Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde. Iako je nekoliko puta izjavljivao da nije zainteresovan da se vrati u fotelju Saveza, poslednja dešavanja na klupskom nivou u Zvezdi i odnosu sa navijačima svedoče da bi mogao da napravi odstupnicu.

PROČITAJTE JOŠ

„Pojavio se Piksi i priča o srpskom fudbalu. Druže, ti si selektor, bavi se reprezentacijom, nemoj ti da komentarišeš da li ima nameštanja i da li se gradi nacionalni stadion. Svako se petlja u stvari koje ga se ne tiču i na jedan pogrešan način se prezentuje javnosti“, rekao je Terzić na TV Pančevo uz dugi niz komentara i ocena rada, pravila i propozicija FSS-a, uz predloge kako bi on uredio stvari u domaćem fudbalu.

Inače, Evropska fudbalska unija i Međunarodna fudbalska federacija tražile su letos od Saveza da do polovine decembra izabere novo rukovodstvo po demokratskim principima. FSS je 15. jula usvojio novi nacrt Statuta, po kome državni i partijski funkcioneri ne mogu istovremeno da budu i na pozicijama u fudbalu.

Predstavnici UEFA i FIFA boravili su u Beogradu tokom sednice Skupštine FSS (krajem juna) i aktuelni statut ocenili kao nedemokratski i protivan njihovim pravilima. Zbog toga su sugerisale da se u saradnji sa njima usvoji novi dokument po kome će do kraja godine biti izabrani novi predsednik, rukovodstvo i članovi organa FSS. Posle sednice Skupštine FSS krajem juna, saopšteno je da će novo rukovodstvo biti izabrano do 15. decembra, ali to nije na vidiku.

Izvesno je da se, zapravo, čeka epilog političkih izbora na svim niovima koji će biti u aprilu 2022. godine i da će se shodno tome onda birati i vladajuća garnitura u FSS. A do tada – nema sumnje da nas čeka još „otrovnih strelica“, driblanja preko medija ili krucijalno važnih pohvalnih reči na račun predsednika Aleksandra Vučića.

BONUS VIDEO Bajro Župić o dizanju Piksija u vazduh, bežanju Sliškovića, čuvanju Deja i „dozvoli za ubijanje“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare