NEnad Bjeković i Dragan Stojković Piksi
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Šampion otkazuje utakmice zbog stomačnog virusa, trener se na tribini objašnjava sa navijačima, a Fudbalski savez Srbije nema prvog čoveka više od pola godine - "blistava" slika srpskog fudbala.

Kad god se nešto pozitivno dogodi u našem fudbalu, odmah zatim se naprave dva džinovska koraka unazad.

PROČITAJTE JOŠ

Crvena zvezda i Partizan igraju u Evropi i vode žestoku borbu u šampionskoj trci, reprezentacija Srbije pruža odlične partije u kvalifikacijama za Mundijal 2022. u Kataru, i umesto da se šalje najlepša slika, i dalje se pliva u mulju.

Zvuči neverovatno da Fudbalski savez Srbije, od privođenja Slaviše Kokeze i njegovog odlaska sa mesta prvog čoveka FSS, nema predsednika. Zato ima zamenika nepostojećeg predsednika, a tu funkciju obavlja Nenad Bjeković.

Prekaljeni rukovodioci znali su kako da izađu na kraj sa funkcionerski neiskusnim Markom Pantelićem ne bi li zadržali mesta u foteljama.

Najavljeno je da će izbori u FSS biti održani do kraja godine, što je sada praktično nemoguće.

UEFA i FIFA su tražili od Srpske kuće fudbala da se promeni Statut, kako bi se vratila u demokratske okvire, ali ni to nije urađeno.

Narodski rečeno, „riba smrdi od glave“, pa kada se pogleda sveopšta slika, srpski fudbal još i „sjajno“ izgleda. Ako FSS funkcioniše mesecima bez predsednika, ni ovo ostalo nije tako loše.

Kako se bira predsednik FSS?

Skupština FSS ima 73 delegata koje daju regionalni savezi, klubovi, sudijska i trenerska organizacija, kao i udruženje fudbalskih reprezentativaca. Kao najviši organ fudbalske organizacije, Skupština bira predsednika na mandat od četiri godine i rukovodstvo Saveza. Zakon o sportu, donet 2016. godine, u Članu 33. kaže da „lice koje vrši javnu funkciju, kao ni lice koje vrši funkciju u organu političke stranke ne mogu biti članovi uprave sportske organizacije, uključujući i zastupnika i likvidacionog upravnika sportske organizacije“, što u FSS jeste slučaj, jer je Novica Tončev ministar bez portfelja u Vladi Srbije i predsednik FS Regiona istočne Srbije.

Evropska fudbalska unija i Međunarodna fudbalska federacija tražile su letos od Saveza da do polovine decembra izabere novo rukovodstvo po demokratskim principima. FSS je 15. jula usvojio novi nacrt Statuta, po kome državni i partijski funkcioneri ne mogu istovremeno da budu i na pozicijama u fudbalu.

Predstavnici UEFA i FIFA boravili su u Beogradu tokom sednice Skupštine FSS (krajem juna) i aktuelni statut ocenili kao nedemokratski i protivan njihovim pravilima. Zbog toga su čvrsto sugerisale da se u saradnji sa njima usvoji novi dokument po kome će do kraja godine biti izabrani novi predsednik, rukovodstvo i članovi organa FSS. Posle sednice Skupštine FSS krajem juna, saopšteno je da će novo rukovodstvo biti izabrano do 15. decembra.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

To trenutno nije moguće, jer izborni proces prema pravilu traje tri meseca i kreće od najnižih nivoa organizacije, pa sve i da ih sutra raspišu, 15. decembar kao rok bio bi probijen, kao i kraj godine.

Fudbalski savez Srbije je potom krajem avgusta odložio sednicu Skupštine na kojoj je trebalo da bude donet novi Statut koji će biti u skladu sa onim koji se već primenjuju u Evropi.

Odlučeno je da se ta sednica održi po završetku septembarskog „prozora“ u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, odnosno posle utakmica sa Katarom (prijateljski meč), Luksemburgom u Beogradu i Irskom u Dablinu.

Gle čuda, ni to se nije dogodilo.

Izvesno je da se, zapravo, čeka epilog političkih izbora na svim niovima koji će biti u aprilu 2022. godine i da će se shodno tome onda birati i vladajuća garnitura u FSS.

Da nije tužno, bilo bi smešno, jer je već viđeno. Kada je Slaviša Kokeza seo u fotelju prvog čoveka FSS umesto Tomislava Karadžića, politički izbori bili su na proleće, a mesec dana kasnije je Kokeza imenovan, što jasno govori kakva su pravila igre.

BONUS VIDEO Reakcija Piksija nakon meča sa Katarom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram