Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Istraživački portal KRIK objavio je jutros da je Novica Tončev, ministar zadužen za razvoj siromašnih opština, 2010. godine tajno je osnovao ofšor firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, ali daleko da je to prva kontroverza ovog moćnika.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednji skandal razotkrivaju dokumenta iz projekta „Pandorini papiri”. Ova kompanija otkriva veze ministra i uticajnog biznismena iz Singapura Darka Tamindžića. Tončev je novinarima KRIK-a prvo negirao da je povezan sa ofšor firmom i tvrdio da mu je potpis verovatno falsifikovan, ali se nekoliko dana kasnije setio da je ipak bio njen vlasnik.

Inače, Tončev je ozbiljno uplivao i u fudbalske vode, a doplivao je čak do toga da traži kršenje zakona kako bi ostao u Fudbalskom savezu Srbije. Posećanja radi, ovo leta su UEFA i FIFA reagovale zbog mešanja politike u srpski fudbal, insistirale su na izboru novog rukovodstva do kraja godine, proterivanju političara i izmeni Statuta, a Novica Tončev, ministar bez portfelja u Vladi Srbije i predsednik FS Regiona istočne Srbije, posle svega je tražio od FSS-a da donese odluku koja je u suprotnosti sa Zakonom o sportu.

„Ministar u Vladi Republike Srbije Novica Tončev, traži od FSS da donese odluku koja je u suprotnosti sa zakonom. Nije vic, iako tako zvuči. Zakon o sportu nedvosmisleno zabranjuje da političari budu u upravnim odborima klubova ili saveza“, napisao je letos Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, prenoseći naslov iz „Sportskog žurnala“ koji glasi:

„Tončev: Tražimo ukidanje starosne granice i stavke o političarima u savezu“.

Foto; Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Ujedno, ministar bez portfelja u Vladi Srbije i predsednik FS Regiona istočne Srbije tražio je nešto što je u direktnoj suprotnosti sa zakonom države Srbije.

Zakon o sportu, donet 2016. godine, u Članu 33. kaže da „lice koje vrši javnu funkciju, kao ni lice koje vrši funkciju u organu političke stranke ne mogu biti članovi uprave sportske organizacije, uključujući i zastupnika i likvidacionog upravnika sportske organizacije“, što u FSS jeste slučaj.

„Nismo saglasni ni sa odredbom da neko ko se bavio politikom u poslednjih godinu dana ne može da se kandiduje za predsednika. Kao da je politika miraz, pa kad prestanemo da se bavimo politikom, taj miraz nosimo kući. Preveli smo 17 statuta nacionalnih saveza članica UEFA i to nigde ne stoji u njihovim aktima. Svuda piše da statuti moraju da se usklade sa nacionalnim zakonima. Ove neko želi da iz straha za svoje pozicije uradi statut i izglasa ga na brzinu“, poručio je Novica Tončev tada.

Kako se dalje navodilo, na spisku prigovora „istočnjaka“ se nalazi i predviđena starosna granica da prvi čovek FSS ne sme da bude stariji od 70 godina.

Pored toga, kako je iznad navedeno, ministar u Vladi Srbije ne poznaje zakone sopstvene države, a ceo Član 33. Zakona o sportu glasi ovako:

Radi obavljanja sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti sportska organizacija može se osnovati kao udruženje (u daljem tekstu: sportsko udruženje) ili kao privredno društvo (u daljem tekstu: sportsko privredno društvo), u skladu sa ovim zakonom, a na pitanja koja nisu uređena ovim zakonom primenjuju se opšti propisi o udruženjima, odnosno privrednim društvima.

Foto: Vlada Republike Srbije/Promo

Jednom prilikom, Tončev je rekao da će „izaći iz Vlade ako reši da se kandiduje u FSS-u.

Podsećanja radi, Novica Tončev, u periodu kada je bio na funkcijama u Skupštini opštine Surdulica, iz gradskog budžeta je na račun Fudbalskog kluba Radnik koji zastupa njegov sin Stanislav Tončev, uplatio više od 135 miliona dinara.

Iako je Agencija za sprečavanje korupcije zaključila da je Tončev bio u sukobu interesa i da je iskoristio javnu funkciju za sticanje koristi za sina, izrečena kazna za aktuelnog ministra je samo javno objavljivanje rešenja Agencije.

Fudbalski savez stao je u odbranu Tončeva 2020. godine kada je on bio u sukobu sa trenerom Dinama iz Vranja, Draganom Antićem.

Novi skandal sa ofšor firmom, mogao bi da uspori fudbalske ambicije Tončeva, mada, u Srbiji se nikada ne zna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar