Zoran Filipović je četvrti gost Nova.rs serijala "Zagrevanje za EURO 2024" i u svojoj drugoj epizodi (ukupno osmoj) otkriva sve sa poslednjeg EP na kojem je naša reprezentacija igrala, i detalje iz trenerskog ugla sa sve četiri utakmice.

Dokaži svoje fudbalsko znanje, pogodi u MaxBet-u.

Zoran Filipović se prvo prisetio detalja iz neverovatnih kvalifikacija za plasman na EURO 2000, o psihozi i domovinskim pesmama na „Maksimiru“, šta je rekao imenjaku Mirkoviću baš pred duel na u Zagrebu i kako ga je (uzalud) upozorio, otkrio je i sve tajne iz epskog duela sa Hrvatskom.

Od tada je prošlo previše, skoro pune dve i po decenije naša reprezentacija nije bila na kontinentalnom šampionatu. I ovog leta će fudbaleri Srbije igrati na Evropskom prvenstvu, prvi put pod tim imenom, zato je Nova.rs spremila ekskluzivan video specijal „Zagrevanje za EURO 2024„, u kojem je i legendarni trener otkrio brojne zanimljivosti.

PROČITAJTE JOŠ

Bio je deo stručnog štaba i na Mundijalu 1998. i na EP dve godine kasnije, pa je mnogo uspomena spakovano u sećanje, pogotovo za taj turnir u Belgiji i Holandiji. Svaka utakmica na tom EP je baš bila priča za sebe… Šokirani su bili naši reprezentativci dešavanjima na terenu sa Slovenijom, protiv koje smo od 0:3 stigli do 3:3 za šest minuta, i to sa igračem manje, jer je isključen bio Siniša Mihajlović.

„Videli su u drugom poluvremenu da kod nas postoji neki inat, da nećemo da dozvolimo tu katastrofu da izgubimo od Slovenije. Sam kvalitet tih igrača je prevagnuo, ali taj inat kad proradi onda stvarno… Vidite i Đokovića šta radi svojim inatom“, naglasio je Filipović.

Šok je bio i zbog najbržeg crvenog kartona u istoriji EP, Mateje Kežmana protiv Norveške (1:0) posle 34 sekunde od ulaska sa klupe, a viđena je i jedna od najboljih partija u nacionalnom timu.

Foto: EPA PHOTO EPA/MICHELE LIMINA/ma

„Kežman je bio pun želje da pokaže šta zna na terenu, mlad, neiskusan, taj crveni karton je bio šok za sve nas. Sećam se da je Juga (Vladimir Jugović, p.a) jednu od najboljih utakmica u reprezentaciji odigrao protiv Norveške, izvanredno je nosio tim i trkačkim kvalitetom, i iskustvom i znanjem“.

Toliko toga može da stane u četiri utakmice Jugoslavije na Evropskom prvenstvu 2000. godine, poslednjem na kojem je igrala naša reprezentacija. Prošle su skoro pune dve i po decenije, a nekih detalja se i dalje tako jasno sećamo, i zauvek ih pamtimo. Neke bismo rado zaboravili, ali ne ide…

„Taj sudija (protiv Španije, p.a) je bio neverovatan, da produži utakmicu dok… ne daju taj gol izjednačujući, jer su oni zavisili od te utakmice za prolaz dalje. Jedna gorčina kod svih nas je postojala, naša ekipa je bila izvanredna u svim linijama na toj utakmici“, istakao je Filipović.

ZAGREVANJE ZA EURO 2024

Za četvrtfinale sa Holandijom i težak poraz od 6:1 nije imao previše reči, kao da bol i dalje traje… Sećanje Zorana Filipovića na sve što je obeležilo učešće Jugoslavije na EURO 2000 pogledajte u drugom delu razgovora i osmoj epizodi Nova.rs specijala, u videu na vrhu.

BONUS VIDEO Zagrevanje za EURO 2024: Zoran Filipović o psihozi, pesmama u Zagrebu i tajnama duela sa Hrvatskom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar