Dušan Vlahović
Foto: EPA-EFE/Claudio Giovannini

Dušan Vlahović iz dana u dan pruža sve bolje partije, a od početka 2021. godine napadač Fjorentine nalazi se u samom vrhu ne samo gledajući lige petice, već i čitavu planetu.

 

Mladi fudbaler tima iz Firence od 1. januara postigao je 17 golova, po čemu se, gledajući Lige petice, nalazi iza Roberta Levandovskog iz minhenskog Bajerna (22) i Lionela Mesija iz Barselone (21). Iza Vlahovića su Erling Holan (Borusija Dortmund, 15), Kristijano Ronaldo (Juventus, 15), Karim Benzema (Real Madrid, 13), Kilijan Mbape (Pari Sen Žermen, 13), Hari Kejn (Totenhem, 12)…

Vlahovićev učinak postaje još impresivniji ako se pogleda saldo igrača iz svih prvih liga širom planete. Naime, zahvaljujući svojih 17 golova, Vlahović je po broju pogodaka u 2021. godini šesti. Ispred njega su spomenuti Levandovski (22), Džejmi Meklaren iz australijskog Melburn sitija (22), sledi Mesi (21), Zakari Hađi iz luksemburške Fole Eš (17), te Šejn Lejveri iz Linfilda (Severna Irska, 17).

PROČITAJTE JOŠ...

Ako se u obzir uzmu sva takmičenja, uključujući Evropu, prve, druge i treće lige širom planete, Vlahovićevih 17 golova od početka 2021. godine u Seriji A dovoljno je za 16. poziciju. Ispred njega su Levandovski i Mesi sa po 26 golova, Mbape (23), Meklaren (22), Roberti Mjuren (Kambur, Druga liga Holandije, 21), Holan (20), Džonson Klark Heris (Liga 1, Engleska, 19 golova), Bagdad Buneđa (Al Sad, Katar, 18 golova), Ugur Mustafa Turk (Bajrut, turska treća liga, 18 golova), Džerard Moreno (Viljareal, 18 golova), Kristijano Ronaldo (18 golova), Čarli Vajk (Sanderlend, Liga 1, 18, Zakari Hađi sa 17, te Šejn Lejveri sa takođe 17.

Vlahović je ujedno i najmlađi na listi strelaca iz svih prvih liga, pošto ima tek 21 godinu, nepunih 12 manje od Levandovskog, odnosno 13 od Mesija.

Ovo nije jedino što je uspeo. Naime, Vlahović je golovima protiv Lacija postao prvi fudbaler rođen nakon 1. januara 2020. godine koji je postigao više od 20 pogodaka u Seriji A, dok se upisao i u istoriju Fjorentine kao tek četvrti strani fudbaler koji je postigao preko 20 pogodaka u italijanskom šampionatu.

Ostaje nam da vidimo u narednim nedeljama da li će Vlahović uspeti da popravi svoj konto, kao i da li će naredne sezone ostati u „violi“, ili će prestonicu Toskane zameniti nekim gradom u kom nastupa tim sa nešto većim ambicijama od borbe za opstanak. Jasno je da će za Vlahović biti izuzetno tražen, pa nam ostaje da sačekamo i vidimo u čijem dresu će nastaviti da rešeta mreže.

Poređenja radi, u sezoni 2002/2003, kada je imao 21 godinu, Zlatan Ibrahimović je u dresu Ajaksa postigao ukupno 21 gol, i to računajući Erediviziju, Ligu šampiona i Kup Holandije.

Kako je Vlahović stigao do „kote 17“?

Napadač „viole“ je od poraza protiv Lacija od 2:1 6. januara redom pogađao gol i na utakmicama protiv Kaljarija (1:0), Sampdorije (poraz 2:1), potom je protiv Specije u pobedi od 3:0 pored gola imao i asistenciju, „eksplodirao“ je protiv Beneventa sa tri gola (4:1), protiv Milana nije pogodio gol ali je asistirao, mada je utakmica završena 3:2 za „rosonere“.

Nakon remija protiv Đenoe (1:1), te dva gola u porazu od Atalante (3:2), usledila je serija od četiri utakmice na kojima je postigao najmanje jedan gol, i to u trijumfu protiv Verone (2:1), zatim remijima sa Juventusom (1:1) i Bolonjom (3:3), kada je postigao dva pogotka, a na meču protiv Lacija se pridružio Gabrijelu Batistuti, Kurtu Hamrinu i Pedru Petroneu kao četvrti stranac u istoriji kluba koji je postigao preko 20 golova u sezoni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare