Aleksandar Mitrović, Filip Kostić i Luka Jović, fudbaleri
Aleksandar Mitrović, Filip Kostić i Luka Jović Foto: Anna Gowthorpe / Shutterstock Editorial / Fabio Ferrari / LaPresse / Maurizio Borsari / AFLO / Profimedia

Efikasan vikend za srpske fudbalere, Mundijal sve bliži

Srpski reprezentativci nalaze se u dobroj formi pred Mundijal u Kataru koji počinje 20. novembra, a svoje dobre partije pružaju trenutno u klupskim dresovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Vikend za nama doneo je nove golove i asistencije Srbima, a kao i obično počećemo od italijanske lige u kojoj se nalazi najviše domaćih igrača.

Juventus je sa Filipom Kostićem i Dušanom Vlahovićem pobedio Moncu sa 4:0, a srpski krilni igrač bio je asistent kod prvog gola. Vlahović nije uspeo da se upiše u strelce na ovom susretu, ali je pokazao da nema sujete prema Mojze Keanu, pa se zajedno sa njim radovao golovima.

Onaj koji je zatresao mrežu bio je Luka Jović i to u derbiju Fjorentine i Intera. Na njegovu žalost, „viola“ je izgubila sa 4:3 u veoma uzbudljivom meču, a srpski napadač bio je strelac u 90. minutu. Joviću je loptu na nogu nabcio Nikola Milenković (odigrao svih 90 minuta), a on je akrobatskim udarcem doneo izjednačujući gol Fjorentini za 3:3. Inter je u dubokoj nadoknadi ipak stigao do tri boda, a Jović je ovim golom potencijalno „kupio“ mesto u startnoj postavi, pošto je protiv Intera ušao tek početkom drugog poluvremena. Šansu u dresu Fjorenteine dobio je i Aleksa Terzić, ali je odigrao tek desetak minuta i nije imao zapažen učinak.

U nedelju se u Udinama radovao i Nemanja Radonjić, koji je sa Torinom savladao domaću ekipu sa 2:1. Srpski krilni igrač je šansu dobio tek u 61. minutu, ali je upisao asistenciju za pobedonosni gol. Na golu Torina našao se i Vanja Milinković-Savić, koji je imao tri odbrane, a kod primljenog gola nije mogao mnogo toga da uradi. Saša Lukić je odigrao svih 90 minuta, ali je bio bez učinka.

PROČITAJTE JOŠ:

Od ostalih Srba u Italiji, niko se nije posebno isticao. Sergej Milinković-Savić je sa Lacijom slavio 2:0 na teškom gostovanju Atalanti, nije učestvovao u golovima, dobio je žuti karton, ali je nosio kapitensku traku. Dimitrije Kamenović nije dobio šansu, iako je bio na klupi Lacija. Nemanja Matić je sa Romom izgubio od Napolija sa 1:0 na svom terenu, a šansu na golu Murinjovog tima nije dobio ni Mile Svilar, koji je za sada zakucan za klupu. Filip Đuričić je odigrao 90 minuta za Sampdoriju u pobedi nad Kremonezeom sa 1:0, ali nije bio mnogo primetan na terenu. Ivan Radovanović bio je 90 minuta na terenu u pobedi Salernitane nad Specijom sa 1:0.

U Engleskoj je ponovo zablistao Aleksandar Mitrović, koji je upisao gol za Fulam u pobedi nad Lidsom 3:2 na gostovanju. Andreas Pereira je odlično izveo korner, a Mitrović se odličnom kretnjom izborio za povoljnu poziciju, pa je glavom savladao golmana rivala. Srpskom golgeteru je to bio deveti gol u engleskoj eliti ove sezone, te je trenutno treći na listi strelaca iza Harija Kejna (10) i Erlinga Holana (17). Ujedno, Mitrović je nastavio seriju golova, te mu je ovo bio treći uzastopni meč na kojem je zatresao mrežu.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Luka Milivojević bio je starter za Kristal Palas, odigrao je 61 minut, ali je njegov tim poražen od Evertona sa 3:0.

U nemačkoj Bundesligi videli smo dvojicu Srba na terenu. Erhan Mašović i Miloš Pantović nekada su bili saigrači u Bohumu, a sada su bili rivali na meču pomenutog kluba u Union Berlina.

Mašović je za Bohum odigrao 90 minuta i slavio je sa 2:1, a strelac za berlinski tim bio je upravo Miloš Pantović. Srpski vezista je najpre ušao u igru u 20. minutu, zatim je promašio penal u 77. minutu, a onda je u nadoknadi pogodio mrežu rivala. Ispostavilo se da je to bio samo utešan gol, ali možda najava boljih igara Pantovića u budućem periodu.

Miloš Veljković se oporavio od povrede, ali nije bio u sastavu Verdera za meč protiv Frajburga u kom je tim iz Bremena doživeo poraz od 2:0. Veljković je pre povrede bio standardan u odbrani svog tima, te bi več u narednoj utakici mogao da se vrati u sastav.

Dušan Tadić se nije proslavio u dresu Ajaksa, iako je njegov tim slavio protiv Valvijka sa ubedljivih 4:1. Forma srpskog vezista može da brine Dragana Stojkovića Piksija pred put u Katar, iako je Tadić više puta do sada isticao da se ne obazire na kritike.

Dušan Tadić Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

Defanzivac Srbije koji je imao loš vikend je Strahinja Pavlovića, koji je „pocrveneo“ u dresu Salcburga u derbiju protiv Šturma. Njegov tim je i dalje prvi na tabeli, ali ima samo dva boda više od ekipe iz Graca.

U španskoj Primeri se niko od Srba nije posebno radovao. Nemanja Gudelj je odigrao 90 minuta protiv Reala, bio je na poziciji štopera, ali je Sevilja poražena sa 3:1. Marko Dmitrović je ceo meč presedeo na klupi.

Srđan Babić je takođe bio na klupi u porazu svoje Alemrije od Viljareala sa 2:1. Srpki defanzivac je pre tri vikenda bio strelac u šampionatu, ali sada nije dobio šansu. Van protokola je bio i Marko Milovanović, bivši mladi napadač Partizana, koji je povređen, pa nije mogao da pomogne Almeriji. Brašanac je za Osasunu odigrao 27 minuta u remiju sa Đironom.

Foto: Printscreen Streamin

Jedini Srbi koji su se radovali u Španiji bili su Predrag Rajković i Matija Nastasić koji su sa Majorkom pobedili Valensiju i tu u gostima. Srpski golman je 90 minuta bio na golu, a upisao je dve intervencije, dok je Matija Nastasić na terenu proveo svega 15-ak minuta.

U Francuskoj na terenima su bili Komnen Andrić i Veljko Birmančević, ali nisu uspeli da upišu ni gol ni asistenciju.

Srpski fudbaler koji je najavio bolje dane je 20-godišnji Filip Stevanović koji je trenutno na pozajmici u Santa Klari, odk mu je matični klub Mančester siti. Stevanović je upisao asistenciju za jedini gol svog tima, kojim je pobeđena Vizela sa 1:0. Mihailo Ristić je odigrao tek minut za Benfiku, koja je savladala Porto u debriju sa 1:0. Marko Grujić je bio sa druge strane, ali nije dobio šansu.

BONUS VIDEO Spektakularan gol Tadićevog saigrača, podsetio jedan na najlepših u istoriji fudbala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar