Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Fudbaleri Liverpula su nakon osvojenog pehara u Liga Kupu Engleske prošli i u četvrtfinale FA Kupa, a uz to su u osmini finala Lige Evrope i lideri u Premijer ligi.

Sezona iz snova i dalje traje, ali je ono što smo videli u poslednjih nekoliko dana posebno impresivno.

Kada je u nedelju na Vembliju izašao sastav Liverpula na teren, malo ko je verovao bez obzira na sve probleme Čelsija da može da osvoji trofej u Liga Kupu.

PROČITAJTE JOŠ

Van protokola su zbog povreda ostali Mohamed Salah, Darvin Nunjez, Trent Aleksander Arnold, Alison, Dominik Soboslaj koji su zakucani starteri, a pored pomenute petorke nisu u konkurenciji bili i Diogo Žota i Kurtis Džons koji su standardni članovi rotacije, a od ranije su falili i Tijago Alkantara, Džoel Matip, kao i mlade nade Stefan Bajčetić i Ben Doak.

Problem je to sa kojim bi se malo ko izborio, ali ne i ova Liverpulova ekipa. U meču koji su obeležeili poništeni golovi, brojne šanse i otvoren napadački fudbal, sve je rešio veteran Virdžil Van Dajk golom glavom kada su svi očekivali penal dramu.

Mnogo je narativa doneo taj meč i nagovestio posebnu priču dostojnu filma.

Nedvano je Jirgen Klop saopštio da odlazi na kraju sezone iz Liverpula i to kao da je ujedinilo sve u klubu i oko njega pa na terenu vidimo 11 ratnika koji su spremni da poginu na terenu. Veterani poput Van Dajka ili klinci poput Džejdena Damsa, više nije ni bitno. Slavi se svaki gol, svaki dobar potez i svaka pobeda.

Na terenu protiv Čelsija je tokom finala bilo čak pet igrača koji produkti Liveprulove akademije što će biti jedna velika zaostavština Klopa.

AP Photo/Jon Super

Na terenu smo gledali Konora Bredlija od početka meča, a u igru su kasnije ušli i Džejden Dams, Džerel Kvanaš, Džejms Mekonel i Bobi Klark kada je u osakćaenoj postavi Klop morao da pravi izmene. I to se nijednog trenutka nije odrazilo na igru, a na kraju je Klopov vrtić sa Van Dajkom kojeg su mnogi nakon povrede i lošije forme otpisali radovao kao da je o svojena Liga šampiona.

Čelsi je uprkos preskupom i jakom sastavu ostao kratkih rukava, a Klop je izveo još neverovatniji sastav nekoliko dana kasnije.

Liverpul je u osmini finala FA Kzpa dočekao Sautempton, a pored pomenute petorke klinaca koji su ušli sa klupe protiv Čelsija i koje je ovoga puta gurnuo u prvu postavu je od starta zaigrao i Luis Kumas, a sa klupe ušli i Trej Nioni i Kejdi Gordon.

Ako vas brine što ne znate nijednog fudblaera, nemate razloga za to. Ne znaju ko su ni mnogi zagriženi navijači crvenih, ali je i taj tim koji ni u najluđim snovima ne bi bio zamisliv, rutinirao Sautempton sa 3:0.

Kumas je načeo mrežu, a majstorijama je posao završio Dams sa dva gola.

Klop je tako uspeo da osvoji trofej, prođe u četvrtfinale FA Kupa i omogući ključnim igračima odmor i priliku da se zaleče povrede.

Uz to je dobio i proširenu rotaciju i ekipu spremnu da izgine na sva četiri fronta do kraja. Liverpul sada čeka dvomeč sa Spartom u Ligi Evrope, gostovanje Mančester junajtedu u četvrtfinalu FA Kupa i borba za titulu u Premijer ligi koja je prioritet. Klop vodi karavan ispred Sitija i Arsenala, a uskoro mu na noge dolazi i četa Pepa Gvardiole.

Mnogo toga će bit odlučeno u narednih 20 dana, ali nemački stručnjak ne mora da brine. Svi su spremni da poginu na terenu u njegovoj oproštajnoj sezoni i da zajedno svi ispišu novu istoriju kluba.

Četvorostruka titula u ovom trenutku ne deluje nedostižna. Bila bi to sjajna kruna na Klopov boravak na „Enfildu“.

„Ti nikada nećeš hodati sam“ je naziv himne Liverpula, a Klop ima čitavu vojsku i za sebe.

BONUS VIDEO Najbolji potezi osmine finala FA Kupa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar