Stadionu „Aspmira“ na samom severu Norveške, kapaciteta 8.217 mesta, biće poprište prvog meča između fudbalera Bode Glimta i Crvene zvezde.

Fudbaleri Crvene zvezde od 21.00 gostuju Bode Glimtu u prvom meču plej-ofa za Ligu šampiona. Dva koraka, jedina dva na koja su računali, dele srpskog srpskog prvaka od elite i od još osam utakmica sa najboljima, u novom formatu najjačeg evropskog fudbalskog takmičenja. Revanš meč je u sredu, 28. avgusta, takođe od 21 čas na stadionu „Rajko Mitić“.

Zvezda se našla direktno u poslednjem kolu kvalifikacija, dok je Bodo rundu pre u dvomeču bio bolji od poljske Jagjelonije, i jasno je da crveno-beli neće imati lak zadatak.

Inače, Glimt na norveškom znači „munja“ i upravo će četa Vladana Milojevića gledati da izbegne norveške munje kako bi ostvarila cilj stadionu „Aspmira“.

PROČITAJTE JOŠ

Omanji objekat na samom severu Norveške kapaciteta je skoro 8.500 mesta, tačnije 8.217, i prilično je neočekivano da na njemu može da se igra za Ligu šampiona.

Crveno-beli imaju zagarantovano mesto u Ligi Evrope, ukoliko ne uspeju da prođu Bode, ali… Cilj je prilično jasan, a to je elita, odnosno na početku da se izbori što povoljniji rezultat na veštačkoj travi norveškog prvaka.

Foto: FK Crvena zvezda

Bodo Glimt godinama unazad beleži odlične rezultate u evropskim takmičenjima, ali nije bio deo Lige šampiona i ovo će biti prvi međusobni susret dva kluba.

Stadion koji će biti poprište na neki način istorijskog duela datira iz 1966. godina i od tada je dom fudbalera Bodea, a samim pogledom na kapacitet je jasno da je kao šest beogradskih „Marakana“.

Stadion je pretrpeo nekoliko renoviranja tokom godina, a najznačajnije su bile 2001. kada su urađene promene po standardima koje zahteva Liga šampiona.

Foto: FK Crvena zvezda

Više puta je rečeno da je podloga veštačka trava, jer surovi, oštri vremenski uslovi ne dozvoljavaju da bude drugačije. Usred avgusta temperatura je i 13 stepeni, koja nas je i dočekala, smenjuju se vetar, sunce i kiša, koja pada više puta dnevno.

Tako u tri ulice možete da doživite i tri različita godišnja doba – sunce podseti na leto, kiša i sivilo na jesen, a mešavina svega na neko najranije proleće.

Takvi uslovi, uz poziciju samog grada unutar Arktičkog kruga, govore koliko vazduh može da „brije“ na stadionu Bodea.

Foto: Nova.rs/Nebojša Todorović

Navijači istoimenog kluba, poznati kao „Den Gule Horde“ (Žuta horda), poznati su po strastvenoj podršci svom timu i umeju da prave baš dobru atmosferu na stadionu.

Ipak, ako neko pravi sjajnu atmosferu to su navijači Crvene zvezde kojih će biti oko 400 na stadionu „Aspmira“, i za njih je namenjen poseban deo tribine iza jednog od golova.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare