Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Veliki broj pozitivnih stvari viđen je u igri fudbalske reprezentacije Srbije, mnogo toga je jasnije posle oktobarskih provera, ali i dalje postoje "rupe" koje brinu pred meč decenije sa Škotskom 12. novembra na stadionu "Rajko Mitić".

Kuća se gradi od temelja, a u fudbalu sve kreće od golmana. Srbija ima dvojicu odličnih čuvara mreže o tome je Nova.rs pisala u tekstu Srbija će u C ligu, ali je bar dobila Sergeja i „kičmu“, ali je nevolja što javnost iz utakmica sa Norveškom, Mađarskom i Rusijom nije stekla stekla utisak ko je „kec“ orlova“.

PROČITAJTE JOŠ

Starter u 99 odsto mečeva bio je Marko Dmitrović iz Eibara, a onda je protiv Norveške u najvažnijoj utakmici za srpski fudbal među stative stao Rajković i maestralno je odradio posao.

Nema se šta zameriti selektoru Ljubiši Tumbakoviću, niti bilo ko ima pravo da mu prigovara, „kroji“ tim ili bilo šta slično. Ponovo je golman Remsa i najboji golman francuske lige bio na golu protiv Mađara (0:1), da bi u remiju s Turskom u Istanbulu mesto startera ponovo pripalo Dmitroviću.

Sve to očigledno ukazuje da selektor i dalje „vaga“ ko je tu „jedinica“, a ko „dvojka“ i ko bi trebalo da brani mrežu Srbije u utakmici decenije 12. novembra protiv Škota.

Sva sreća pa su nijanse u pitanju, samo što pomalo uliva nesigurnost ta neodlučnost Ljubiše Tumbakovića…

Pročitajte još: Neprijatna dobrodošlica za Luku Jovića u Madridu VIDEO

Nije to jedini problem koji muči Srbiju pred ono što je čeka. Daleko od toga…

U prethodne tri oktobarske provere izrodilo se dosta sjajnih stvari, dobili smo Mihaila Ristića, Sergej je konačno blesnuo, Lazović je razbio sve dileme kada je u pitanju ta desna strana, igra maestralno, ali donekle zabrinjava formacija 3-4-2-1, jer poslednja linija kada se Srbija brani mora da bude „utegnuta“ ko struna, a za to je potrebna sinhronizacija, odnosno veliki broj mečeva tri ista, tri zakucana igrača.

Foto: Marko Spasojevic/Starsport

To će po svoj prilici biti kapiten Aleksandar Kolarov, Stefan Mitrović koji je silom prilika upao tu gde jeste, pokazao je da može da odgovori i najtežem zadatku, dok je to mesto desnog štopera „zakucano“ Nikoli Milenkoviću, stubu srpske odbrane.

PROČITAJTE JOŠ

Problem je taj što pomenuti trio ima dva nepuna zajednička meča tokom čitavog mandata u nacionalnom timu. Položili su ispit u Oslu, ali su već protiv Mađara u sledećem meču bili bez Kolarova, jer je odrađivao suspenziju, da bi protiv Turske u Istanbulu selektor rešio da proba i s Nemanjom Gudeljom na štoperu, a iz igre je u 75. minutu izveo Stefana Mitrovića.

Da li je u pitanju bio umor kapitena Strazbura, ili želja Tumbakovića da eksperimentiše i da vidi kako se Gudelj snalazi u poslednjoj liniji, što mu nije strano da odigra jer i u Sevilji ponekad dobije takvu ulogu, ostaje nam samo da nagađamo, nadajući se da neće biti eksperimentisanja protiv Škota, pošto bi to moglo da bude pogubno.

I treća, ako tako možemo da nazovemo srpska „rupa“, je oslonjanje na samo jednog napadača – Aleksandra Mitrovića. Nema alternative za ubojitog, maestralnog Mitrogola, koji odrađuje veliki posao, čak i kada ne trese mreže, na šta je odavno navikao naciju.

Pročitajte još: Čeferin: Evro bi mogao da bude i u samo jednoj zemlji

Tu je širenje igre, ostavljanje lopti, prostora, asistencije… Ma sve to radi Mitrović i konstantno „nosi“ bar dvojicu na leđima. Probao je selektor protiv Mađara da pruži priliku Luki Joviću, ali nije išlo.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Napadač Real Madrida, od kojeg svi čekaju da proradi i da počne da daje golove, kao što je to činio u Ajntrahtu i Frankfurta, bio je odsečen protiv Mađara, jasno se videlo da nije prototip napadača koji može sam da igra, već mora da ima podršku još jednog špica.

U nekoliko navrata nije se razumeo s glavnim organizatorom igre Srbije Dušanom Tadićem, a svi koji prate fudbal znaju da se Duća i Mitra na terenu mogu pronaći „vezanih očiju“.

Nema te „hemije“ između Tadića i Jovića, a za sve je kriv nedostatak zajedničkih mečeva. Treninzi su jedno, utakmice nešto sasvim drugo.

Testirao je Tumbaković i trećeg špica Dušana Vlahovića protiv Mađara, „bacio ga je u vatru“ u 66. minutu umesto Mijata Gaćinovića, a talentovani napadač Fjorentine je uspeo da se oduži pogođenom stativom.

Štaviše, opasnije je za 24 minuta izgledao od Jovića koji je odigrao svih 90 minuta, ali je jasno da će Mitrović, vlasnik 36 pogodaka u nacionalnom timu, biti prvi izbor protiv Škota.

Jedno je sigurno, prostora za provere više nema. „Orlovi“ će na sledećem okupljanju odraditi svega nekoliko treninga pred meč sa Škotskom, od kojeg zavisi da li će se posle 20 godina pauze konačno naći na Evropskom prvenstvu, a naciji ostaje da veruje izboru selektora i igračima, koji su u Oslu pokazali da za njih nemoguća misija ne postoji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare