Čitaoci Nova.rs rekli su svoje, beli dres Srbije bolji je od crvenog
Nemanja Gudelj u novom, belom dresu Srbije; Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Fudbalska reprezentacija Srbije je u oktobarska tri meča pokazala isto toliko lica. "Orlovi" su zakucani za dno B divizije Lige nacija, bez pobede u okršajima sa Rusijom, Turskom i Mađarskom, i jasno je da ih čeka povratak u C diviziju, ali su bar dobili Sergeja i "kičmu".

Izabranici Ljubiše Tumbakovića položili su ispit godine u Oslu, gde su kada je bilo najteže bili na visni zadatka, eliminisali su ratoborne Norvežane (1:2), učinivši nevidljivim Holana, Serlota i Edegarda.

PROČITAJTE JOŠ

Blesnuo je na kišnom „Ulevalu“ Sergej Milinković-Savić, koji je dočekao da upiše prvenac u najdražem dresu. Ali, nije se tu zaustavio.

Čim je probio led, as Lacija je rešio da još jednom zatrese mrežu i time trasira put Srbiji u veliko finale baraža, gde će na stadionu „Rajko Mitić“ 12. novembra ugostiti Škote.

Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Ipak, posle visokog leta „orlova“ u Skandinaviji, usledilo je bolno prizemljenje u vidu poraza od Mađarske (0:1) na „Marakani“.

Činjenica je da je selektor Ljubiša Tumbaković tumbao, i da je s razlogom odmarao igrače koji su „izginuli“ u baražu tokom 120 minuta žestoke borbe, a da je šansu pružio fudbalerima koji su u drugom planu, ne bi li dobio kompletnu sliku na koga sve može da računa 12. novembra protiv Škota.

Jasno je da je ulog ogroman i da je u pitanju utakmica decenije, jer Srbija odlazak na Evropsko prvenstvo čega predugih 20 godina.

I oglasio se selektor posle neočekivanog poraza od Mađara, potvrdivši da se slika kristališe.

Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport

„Nisam ništa pogrešio, ali nisam ništa ni napravio. Nije bilo neke igre, ideje, ali su igrači trebali da se nametnu. Sigurno da će na okupljanju u nobembru biti daleko manji broj igrača nego sada, bez obzira na to što imamo tri utakmice“, rekao je Ljubiša Tumbaković.

Usledilo je odmeravanje snaga sa Turskom u Istanbulu u 4. kolu Lige nacija gde su „orlovi“, prokockali dva gola prednosti – 2:2.

Ponovo je Tumbaković izveo najjači sastav, s tim što je priliku među stativama dobio Marko Dmitrović, dok je Rajković odmarao, a prinudna izmena napravljena je u ofanzivnom delu veznog reda, gde je umesto Tadića, od prvog minuta zaigrao heroj iz Osla – Sergej.

PROČITAJTE JOŠ

I ponovo je SMS stigao da se upiše u strelce u remiju.

Takođe, umesto Nemanje Gudelja je šansu dobio Saša Lukić, vezista Torina, i odigrao je sasvim korektno.

Pitanje svih pitanje, glasi šta je Srbija dobila tokom oktobarskih mečeva, a svi koji su pratili utakmice sa Norveškom, Mađarskom i Turskom sasvim sigurno su jasno videli – dobila je Sergeja i „kičmu“.

Da li će na golu biti Rajković ili Dmitrović, potpuno je svejedno, jer obojica ulivaju poverenje i odlično rade svoj posao, ako im se ukaže prilika.

Ono što je takođe bitno,  je da među njima nema sujete, već zdrava konkurencija i jedan drugog guraju napred.

„Orlovi“ su dobili Sergeja Milinković-Savića, kojeg su čekali još od Mundijala iz Rusije i koji je večito osporavan, a sada je potvrdio klasu i u najdražem dresu.

Tri gola u dve utakmice i činjenica da može da bude lider u odsustvu Tadića, kao i da je on svetla budućnost nacionalnog tima.

Dobila je Srbija i alternativu za povređenog Filipa Kostića, oduševio je partijama Mihailo Ristić, koji je zatvorio levu stranu, a podjednako dobar je bio u ofanzivnim ulogama.

Defanzivac francuskog Monpeljea asistirao je Sergeju za vodeći gol na „Turk telekomu“ i zaista je bio odličan. Identičan je slučaj i s Darkom Lazovićem, koji se odličnim partijama nametnuo kao prvo rešenje za desnu stranu u konkurenciji sa Gaćinovićem.

Prevremeno povlačenje Nemanje Matića iz reprezentacije „iskoristio“ je njegov imenjak Nemanja Gudelj, koji u tandemu sa još jednim Nemanjom – Maksimovićem, deluje odlično u paru na poziciji zadnjeg veznog.

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Stiče se utisak i da se Filip Đuričić, desetka Sasuola, odlično snašao u ulozi koju mu je dodelio selektor, a to je iza Aleksandra Mitrovića, gde pravi društvo organizatoru igre Dušanu Tadiću.

Možda je Đuričić promašivao protiv Norvežana, ali je stvarao i ulazio u šanse, a to je ono što je neophodno „orlovima“ da bi ostvarili cilj i odleteli na Evropsko prvenstvo posle 20 godina.

Time što su Maksimović i Gudelj praktično „zacementirani“ na mestu dvca zadnja vezna, dok su ispred njih kreativci i igrači poteza – Tadić i Đuričič, kao i Sergej koji lako može da reši i najteže situacije, bilo udarcem, vanserijskim pasom ili da postigne gol glavom, jasno je da je fudbalska Srbija dobila „kičmu“ u prethodna tri duela i da zna kako će napasti Škote 12. novembra, što je stvar od nacionalnog interesa.

LIGA NACIJA, B divizija

Grupa 3

sreda:

Rusija – Mađarska 0:0

Turska – Srbija 2:2 (0:1)

(Čalhanoglu 57, Tufan 76 – Milinković-Savić 22, Mitrović 49)

Rusija 4 2 2 0 7:4 8

Mađarska 4 2 1 1 4:3 7

Turska 4 0 3 1 3:4 3

Srbija 4 0 2 2 3:6 2

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare