Vanja Milinković Savić najviši igrač na EURO 2024
Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Srbija je po mnogo čemu specifična reprezentacija, a o tome govore i neverovatni podaci istraživanja u vezi sa Evropskim prvenstvom u Nemačkoj.

Foto: Promo

Oseti pobedu.

EURO 2024 je počelo, a „orlovi“ već na startu privlače ogromnu pažnju. I to ne samo zbog toga što će igrati jedan od derbija prvog kola protiv Engleske u nedelju od 21.00.

Ima i drugih specifičnosti srpske reprezentacije koje su mnogi primetili.

Kako je preneo portal „Football-observatory“, glasilo CIES-a, Međunarodnog centra za sportske studije, „orlovi“ su viši od ostatka konkurencije sa čak 186,5 centimetra prosečno. Druga reprezentacija po visini je Danska sa 186,2, a onda Češka sa 185,9 centimetara.

Najviši fudbaler prvenstva je, takođe očekivano, reprezentativac Srbije i to golman Vanja Milinković-Savić sa 202 centimetra.

PROČITAJTE JOŠ

To ujedno znači da će dve najviše selekcije igrati jedna protiv druge 25. juna u 21.00, što će biti poslednji meč „orlova“ u grupi C, a nadaju se navijači ne i poslednja na Evropskom prvenstvu.

„Najviša smo ekipa na Evropskom prvenstvu, te situacije iz prekida treba da koristimo“, poručio je Strahinja Pavlović, štoper visok 194 centimetra, ali je zauzeo posebno mesto na turniru i po tome što je jedan od trojice fudbalera Srbije iz iste škole.

U pitanju je Osnovna škola „Laza Lazarević“ u Šapcu, a ovde su učili da čitaju i pišu Strahinja Pavlović, Veljko Birmančević i Saša Lukić. O tome je govorio i Pavlović pred početak prvenstva u Nemačkoj.

„To je veoma lep podatak. Tri igrača iz jedne osnovne škole. Pozdravljam moju školu i sve Šapčane. Malo ko zna da smo Birma, Saša i ja odrasli maltene zajedno. Njihove kuće su jedna pored druge, a ja sam na kilometar udaljenosti“, poručio je Pavlović.

Ne bi bilo čudo i da se u nekom trenutku nađu sva trojica na terenu, što bi bilo nesvakidašnje…

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nema sumnje da nas čekaju mnoge zanimljivosti i u toku samog turnira, na kojem je najveći favorit da bude najbolji strelac Kilijan Mbape sa kvotom 4,5, a prati ga Hari Kejn sa 5,5 koji će na otvaranju prvenstva igrati protiv Srbije u Gelzenkirhenu.

Od srpskih fubalera najviše šanse se daju, logično, Aleksandru Mittrović koji je u grupi od oko 20 fubalera sa približno sličnim šansama iz nekog, nazovimo ga tako, trećeg plana.

Kvota na Mitrovića varira od 40 do 60, baš kao i za većinu napadača reprezentacija kojima se ne daje previše šansi da bi mogle do trofeja. Mitrović je stigao na prvenstvo kao najbolji strelac u istoriji reprezentacije sa 58 golova (na 91 utakmici), a sada bi taj učinak mogao dodatno da popravi.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ipak, koliko je Srbija zapravo moćna u napadu govori da je Mitrović tek treći igrač po vrednosti (28 miliona evra) na specijalizanom portalu „Transfermarkt“. Najvredniji „orao“ jeste Dušan Vlahović (65 miliona evra), a sledeći na listi je Sergej Milinković Savić sa 30 miliona.

Ukupna vrednost srpske reprezentacije je 301,8 miliona evra i po tome je 13. na turniru. Procene nekih kladioničara govore da bi Srbija mogla da bude najveće iznenađenje na šampionatu, pa je neke prognoze svrstavaju i za devetog favorita za osvajanje trofeja.

Najvrednija selekcija na šampionatu je Engleska sa 1,253 milijardi evra, a još samo Francuska sa 1,069 milijardi ima tako velike cifre uz svoje ime.


Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.


Favoriti za najboljeg strelca Evra

Kilijan Mbape kvota 4,5

Hari Kejn kvota 5,5

Kristijano Ronaldo kvota 12

Romelu Lukaku kvota 14

Kai Haverc kvota 25

Džud Belingem kvota 25

Alvaro Morata kvota 25

Fil Foden kvota 25

Rasmus Hjolund kvota 33

Olivije Žiru kvota 33

Antoan Grizman kvota 33

(Kvote su uzete sa portala oddscheker koji se bavi upoređivanjem koeficijenata velikog broja svetskih kladionica)

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare