Dragan Stojkovic Piksi i Aleksandar Vucic
Dragan Stojković Piksi i Aleksandar Vučić Foto:ÁLvaro Isidoro / Zuma Press / Profimedia/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Srbija je opet izborila plasman na Svetsko prvenstvo, a ovog puta se u Katar putuje sa ogromnim optimizmom.

Povratak Dragana Stojkovića Piksija u srpski fudbal označio je pravi preporod reprezentacije. „Orlovi“ su počeli da igraju moderan fudbal, sa većim posedom lopte i napadačkim ambicijama, a kruna ovakvog pristupa stigla je krajem 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija je savladala Portugal na gostovanju (2:1), ućutkala prisutne na stadionu „La Luž“, a Piksi je pobednički raširio ruke.

U trenutku kada su svi navikli na to da ih fudbaleri razočaraju (kao u primeru baraža za Evropsko prvenstvo i poraza od Škotske), pojavilo se svetlo na stadionu svetlosti. Simbolika nije mogla da bude bolja.

Ipak, kao što smo fatalistički u porazu, tako smo i preterano euforični u pobedama. I kada smo mislili da je ubedljiv poraz od Danske (0:3) koja je igrala polufinale Evropskog prvenstva prethodnog leta bio preko potrebni „šamar“ realnosti, desilo se upravo slučajno.

Srbija je u kalkulacijama naroda, zahvaljujući i dodatnom teretu koji na fudbalere stavlja Aleksandar Vučić, već u nokaut fazi.

Grupa G sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom je već arhivirana, pa sada mnogi razmišljaju da li je bolje dobiti Urugvaj ili Portugal. Prerano? Pa recimo da ni svi stadioni Mundijala još uvek nisu završeni, da nije puštena u rad ni baza Srbije u Dohi, da još uvek nisu prodate sve karte, da još uvek nije poznato toliko detalja… Ma ko mari za to, mi ćemo biti ispred 28 najboljih selekcija sveta (ili barem onih koje su izborile plasman na Mundijal).

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi; Srbija Portugal Foto: TV Nova S

Predsednik Srbije je prilikom gostovanja na RTS rekao baš ono što su svi želeli da čuju (krajnje neobično).

„Ne znam da li ću ići u Katar, kao mladić sam išao svuda. Smejali su mi se svi kada sam ušao u avion i rekao momcima da odu da pobede Ronalda i ostale u Portugalu. Mislim da imamo, za razliku od drugih koji misle da imamo užasan žreb, odličan žreb. Ja mislim da idemo u polufinale“, nije krio optimizam predsednik Srbije koji je znao da će tako završiti i na sportskim sekcijama u prvom obraćanju posle rezultata izbora.

Pozabavio se i „stručnom“ analizom žreba, u maniru većine ljudi, pa otuda i ne čudi što Srbija i dalje ima sedam miliona „selektora“.

„Što se tiče sledećeg protivnika, koliko sam shvatio posle ukrštamo sa najlakšom grupom i onima koje smo već pobeđivali, to su Portugal i Urugvaj. To znači eto nas u osam. Pobedićemo ih, a onda sledeći su Španci i Hrvati i eto nas u četiri.“

Čak je imao i poruku za one koji sumnjaju.

„Samo se vi smejte“, jasan je Vučić, a podsetio je na onaj čuveni klip sa jednog protesta poljoprivednika.

PROČITAJTE JOŠ

I zašto sada stavljati takav pritisak na fudbalere? Zašto sa vrha države stižu ovakve izjave kao da smo mi fudbalska supersila? Portugal je jedva stigao do Mundijala, Italija je ispala, Egipat se nije plasirao, nema Šveđana… Ipak, Srbija sada već planira da je u top 4. Nema sumnje svi bi želeli da vide ovaj scenario, ali smo već stigli do toga da bi ispadanje iz grupe bila katastrofa neslućenih razmera. Poznato je šta se dešavalo nacionalnom timu pred svaki Mundijal – smenjivanje selektora, povređena odbrana, zvanje igrača koji nisu igrali u kvalifikacijama… Uspevali smo toliko puta da napravimo sebi medveđu uslugu, da bi sada bilo dovoljno da se ode sa blagim optimizmom, a ne sa nekim imperativima odličnih rezultata.

Stojković koji je prvi verovao u plasman na Mundijal, sada govori o snu, ne i o projekcijama.

„Sanjam Katar i polufinale! Moramo da rešimo neke prepreke da bismo došli u top četiri. Niko nema prava da mi brani da sanjam o tome. Ja to želim, ja to hoću. Učiniću sve da dođem do tog cilja. Da li ćemo doći, ne znam. Da znam igrao bih kladionicu i bio bogat čovek. Ništa ne bih radio i popunjavao bih tikete, iako nikada nisam igrao kladionicu“, ogradio se, ipak, Piksi.

I ponovo se potpalo pod opštu euforiju, što je svakako sjajno, ali nema sumnje da bi lako moglo sve da se okrene za 180 stepeni u slučaju kraha. Tada će prvi koji su hvalili biti i prvi koji će kritikovati.

BONUS VIDEO Najčudniji fudbalski stadioni na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar