Dragan Stojković Šiksi
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic)

Iz velike patnje često zna da dođe velika nagrada ili kraj. Upravo se na tom putu u ovom trenutku nalaze fudbaleri Srbije koji će protiv Danske (utorak, 21.00) birati svoju sudbinu.

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

Selektor Stojković je bio posebno inspirisan da preuzme odgovornost i da istakne da igračima nikome ništa ne zamera. Za razliku od većine navijača koji su videli nonšalatni trk Sergeja Milinkovića Savića, selektor u tome nije video problem zbog „njegovih gabarita“.

Nije video ni problem zbog toga što je Dušan Vlahović dobio supermoć nevidljivosti jer je igrao na poziciji lažne devetke, a ne napadača. Ma ništa od toga nije bilo problematično, ali je najavljeno rešenje.

PROČITAJTE JOŠ

Selektor je nekoliko puta na konferenciji poručio da veruje da će pobediti Dance. Verujemo i mi selektore, ali nas u to ne uverava igra. Ali skloni smo mi da verujemo u alhemiju, skloni smo u to da poverujemo da se od g**** može napraviti pita, uostalom godinama su nas tome učile sve ostale sportske selekcije (sa izuzetkom mlađih kategorija i pobeda seniora protiv Nemačke i Portugala u poslednjih 15 godina).

Skloni smo da se „ložimo“ do maksimuma, „do čepa“, skloni smo tome da verujemo da će se Predrag Rajković ubaciti u 95. minutu i postići gol. Verovaćemo i u teorije zavere kakve god da vam se dopadaju (od Džona Lenona i Draže Mihailovića, pa nadalje), ma verovaćemo, ja prvi, pa svi ostali, i u roze jednoroga sa leprikonom na leđima ukoliko to bude značilo da ćemo proći u nokaut fazu. Verovaćemo, ali nas nemojte smatrati budalama. Možda smo u Srbiji, ali smo jedni od onih „normalnih navijača“, kako ih je odredio selektor.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Odbio je da bilo kog kritkuje, kako je rekao to nije njegov stil (mada je malo obaveza, ali to ćemo sumirati posle Danske), video je da su neki igrači ljuti na sebe…

Nije želeo nikoga da kritikuje javno što je pohvalno, ali se svi nadamo da se o nekim stvarima ipak govorilo u svlačionici.

„Ima vremena da pričamo, pričati odmah posle utakmice, svi su svesni grešaka, očekujete kada se izgubi lopta da u punom sprintu da date sve od sebe. Video sam da je bio ljut, ali bio je ljut zbog dve greške. To ga je iziritiralo, morao je više da da više u voljnom momentu, da se žrtvuje, pitanje da li bi stigao, ali da pokaže da… Što se Sergeja tiče znamo kakav je on tip igrača. Ne možemo od njega da očekujemo da u brzinskim stvarima… On je po gabaritu takav kakav je, falilo je metar da stigne do lopte. Igrači koji su bili u boksu su bili odlično markirani i u toj situaciji je nastavio i bio je Slovenac za metar ispred Sergeja. Ne kažem da nije hteo da se desi, jednostavno se tako desilo. Ako se izgubi čista lopta šta očekujete – da budete na mukama da odbranite gol. Ne kritikujem nikog jer to može svakom da se desi, da pogrešite u tehničkom smislu, poput Jovića protiv Engleza, da je primio loptu bio bi gol. Da je primio Pikford se ne bi pomerio. Na to ne možete da se ljutite jednostavno se desi“, poručio je Stojković.

I onda poruka Stojkovića da je patnja odlika velikih ekipa. Sa obzirom na to da naša patnja traje 24 godine, barem kada su u pitanju Evropska prvenstva verovatno smo najbolji svih vremena.

Patnja je manje ili više bila neprestana od početka turnira. Uostalom čak i kada smo vodili protiv Kameruna i Švajcarske i dalje nismo mogli u tome da uživamo, više smo strepeli. Patili smo i u kvalifikacionoj grupi koja izgleda tako da bi je potpisao svaki Srbin pre početka, a onda smo strepeli do poslednjeg minuta…

„Sviđa mi se što Srbija igra takmičarski dobro, uspeli smo da jedan nivo shvatanja obaveza da podignemo, da izgledamo kao tim koji se takmiči i ne želi da se preda. To su pozitivne stvare koje mi se jako dopadaju i insistirajući i ubuduće da naš tim izgleda tako da se ne štedi. Da kada su momenti teško znamo da patimo jer svi veliki timovi znaju da pate. Ne možete da bude dominantni 90 minuta, to je nemoguće, svi su taktički dobro spremljeni. Odlučuju male nijanse, želja, volja, potezi individualaca, da li će neko šutirati… Ne znam kako da se ljutim na Mitrovića kako nije postigao gol, uradio je sve što je mogao. Imate momente kad lopta neće u gol, on je sve igrači uradio. Zato će mu se vratiti protiv Danske.“

Patili smo valjda dovoljno za jednu osminu finala. U patnju smo svetski šampioni, a i dalje verujemo da u fudbalu možemo da budemo evropski.

Ložimo se barem još četiri dana… Samo da se patnja ne nastavi, savladali smo lekcije u patnji previše dobro.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

BONUS VIDEO Strahinja Pavlović posle Slovenije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare