Srbija, Španija, fudbal
Foto: 2024 Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Pred fudbalerima Srbije je veoma težak posao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koje će se igrati 2026. godine.

Kvalifikacije za Mundijal koji će se igrati u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku igraju se po nešto drugačijem sistemu. Novo FIFA pravilo baš i ne ide na ruku srpskim fudbalerima.

Iako naš tim još uvek ne zna protivnike u kvalifikacijama (saznaće ih u decembru dok će se kvalifikacije igrati u martu), može se reći da je pred „orlovima“ i te kako težak posao.

Novi sistem takmičenja na neki način „štiti“ ona najbolje ekipe na papiru.

U prvom šeširu kvalifikacija igraće 12 reprezentacija. Osam najboljih iz A divizije Lige nacija, u kojoj igra Srbija, i još četiri reprezentacije najbolje plasirane na FIFA listi, a koje nisu ostvarile prvobitni kriterijum.

Pročitajte još

Tako će na primer Englezi gotovo sigurno biti u prvom šeširu iako uopšte ne igraju u A diviziji Lige nacija.

Srbija mora da se u potpunosti posveti Ligi nacija ako želi do dobre pozicije u kvalifikacijama. Našim fudbalerima je potrebno da se nađu na jednom od prva dva mesta u grupi, a trenutno to izgleda kao dosta težak zadatak. „Orlovi“ su u prvom kolu remizirali protiv Španije u Beogradu bez golova, a onda je usledio poraz od Danske u gostima od 2:0.

Srbija, Španija, fudbal
Foto: STARSPORT

U grupi je još i Švajcarska, protiv koje naš tim standardno ne beleži dobre rezultate.

Ukoliko se Srbija ne domogne nekog od prva dva mesta u grupi, gotovo sigurno će se naći u drugom šeširu kvalifikacija, kao 32. reprezentacija na FIFA listi. Ali, i biti u drugom šeširu znači da naš tim čeka „pakao“.

Kvalifikacije će činiti 12 grupa sa po četiri ili pet reprezentacija. Samo pobednici grupa idu direktno na Svetsko prvenstvo. Drugoplasirane ekipe idu u baraž zajedno sa još četiri najbolje rangirane ekipe iz Lige nacija koje već nisu prošle dalje. To znači da će se u baražu nadmetati 16 ekipa. Igraće se dva kola u baražu i četiri ekipe obezbeđuju Mundijal, što zajedno sa onih 12 pobednika grupa čini ukupno 16 ekipa iz Evrope koje će igrati na Mundijalu.

Tako da, Liga nacija u velikoj meri određuje sudbinu Srbije.

Kako će izgledati Mundijal 2026 godine?

Umesto osam grupe, biće 12 njih sa po četiri reprezentacije u svakoj. Ono što je nepromenjeno jeste to da će prvoplasirane i drugoplasirane ekipe proći dalje. Ali, novina je da će dalje proći i osam najboljih ekipa iz poretka trećeplasiranih.

Ovo Svetsko prvenstvo će trajati duže, jer će se igrati 40 utakmica više nego do sad.

Kada govorimo o gradovima domaćina, Vankuver i Toronto su jedini predstavnici Kanade, Monterej, Gvaldalahara i Meksiko Siti jedina su tri grada koje „daje“ Meksiko, dok su u SAD-u tu Majami, Atlanta, Hjuston, Dalas, Kanzas siti, Filadelfija, Njujork, Boston, Los Anđeles, San Francisko i Sijetl.

Kao što smo napomenuli, 16 mesta na Mundijalu će zauzeti Evropa, dok će četiri dobiti Afrika, po tri Evropa i Azija, po dve Severna Amerika i Južna Amerika, a jednu Pacifik.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare