Dušan Tadić kao kapiten Ajaks postao prvak Holandije
Ajaks šampion Holandije; Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Uzbudljiv vikend je iza reprezentativaca Srbije, a pamtiće ga posebno Dušan Tadić i Filip Mladenović - po titulama, i Dušan Vlahović - po novom rekordu.

Najava dobrog vikenda za „orlove“ bilo je odlično izdanje Stefana Mitrovića za Strazbur na gostovanju Marselju. Srpski defanzivac je postigao vodeći gol na „Velodromu“, gosti su ostali neporaženi (1:1) i osvojili važan bod u borbi za opstanak u Ligi 1.

Predrag Rajković je sa Remsom gostovao Nimu (2:2), a Mihailo Ristić je sa Monpeljeom pomalo neočekivano poražen kod kuće od Sent Etjena (1:2).

PROČITAJTE JOŠ

U Nemačkoj je na terenu bio Miloš Veljković, igralo se polufinale Kupa između Verdera i Lajpciga. Odigrao je mladi štoper dobru utakmicu, Verder je bio na pragu iznenađenja, ali gosti su golom u nadoknadi drugog produžetka uspeli da slave 2:1 (0:0).

U Portugalu se Porto ne predaje u borbi za titulu sa Sportingom iz Lisabona, sada su „zmajevi“ slavili protiv Famalikaoa (3:2), a strelac trećeg gola bio je naš Marko Grujić.

U subotu je Aleksandar Mitrović sa svojim Fulamom gostovao Čelsiju (2:0), a naš rekorder u igru je ušao od 81. minuta.

Posle dužeg vremena u Primeri je slavio Eibar našeg Marka Dmitrovića, savladali su Alaves (3:0). Srpski golman sačuvao je mrežu i sačuvao nadu da ipak nekako mogu do opstanka, iako su i dalje na dnu tabele.

Uroš Račić je igrao do 79. minuta za Valensiju koja je na svom terenu poražena od Barselone 2:3 u 34. kolu La Lige. U istoj rundi će Sevilja Nemanje Gudelja ovog ponedeljka od 21.00 dočekati Atletik Bilbao.

Nije se radovao ni Nemanja Maksimović, jer je njegov Hetafe kao gost poražen od Viljareala 1:0, a srpski vezista odigrao je ceo meč i dobio žuti karton.

U Seriji A, Verona je igrala sa Specijom (1:1), Darko Lazović je bio starter i odigrao je ceo meč, Ivan Ilić je ušao u 65. minutu.
Torino će, izvesno sa Sašom Lukićem u startnih 11, od 20.45 ovog ponedeljka ugostiti Parmu.

PROČITAJTE JOŠ

Inter je prekinuo devetogodišnju dominaciju Juventusa i osvojio titulu u Seriji A, a Aleksandar Kolarov više misli o transferu, moguće i u Crvenu zvezdu, nego o zvanju šampiona Italije.

Poljska je dobila šampiona, a posle derbija između Legije i Visle 0:0, klub iz Varšave je overio titulu. Ogroman doprinos dao je Filip Mladenović koji je možda odigrao sezonu karijere.

U Rusiji Đorđe Despotović vodi Rubin ka mestu koje garantuje plasman u Evropu, srpski napadač je postigao prvi gol u važnoj pobedi protiv Dinama iz Moskve (2:0). Trenutno su četvrti na tabeli sa 49 bodova, koliko ima i Soči, a trećeplasirani Spartak Moskva ima jedan više, takođe na mestu koje vodi u Ligu Evrope.

Nedelja je bila u znaku šampionske titule Ajaksa. Kapiten „kopljanika“ Dušan Tadić, posle osvojenog Kupa, podigao je i „tanjir“ namenjen najboljem u Erediviziji.

Ajaks je rutinski savladao Emen (4:0) uz dve asistencije kapitena Srbije i tako je Tadić pogurao slavni klub do 35. titule u klupskoj istoriji, uz proslavu sa navijačima koji nisu mogli na stadion.

Uroš Spajić je sa klupe posmatrao poraz Fejenorda na gostovanju Den Hagu 3:2.

Vaskrs 2021. godine pamtiće i napadač Fjorentine Dušan Vlahović. Srpski reprezentativac je na gostovanju Bolonji (3:3) u 34. kolu Serije A postigao dva pogotka i sa 19 golova u sezoni oborio rekord Serije A star 62 godine.

Vlahović piše istoriju Serije A; Foto: EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Vlahović se u 22. minutu iz penala upisao u strelce i sa 21. godinom i 95 dana postao najmlađi fudbaler u istoriji italijanskog prvenstva koji je postigao najmanje 18 pogodaka u jednoj sezoni. Potom je u 73. minutu i drugi put matirao ekipu Siniše Mihajlovića, i na pomenutoj listi pretekao Brazilca sa italijanskim pasošem Žozea Altafinija. Nekadašnji igrač Milan držao je rekord sa 18 golova iz sezone 1958/59.

Golgeter Fjorentine je u poslednjih šest mečeva u Kalču postigao sedam golova, i sve je teže pronaći reči da se opišu partije koje pruža. U remiju na gostovanju Bolonji svih 90 minuta odigrao je i Nikola Milenković za „ljubičaste“ uz žuti karton.

Kad smo već na Apeninima, vredi istaći i da je Lacio, za koji je igrao Sergej Milinković-Savić, savladao Đenou 4:3.

Filip Đuričić je sa klupe Sasuola odgledao remi sa Atalantom 1:1, u 34. kolu Serije A.

Na kraju i lepa vest iz Nemačke. Filip Kostić nalazi se blizu idealnih 11 Bundeslige, što je još jedna potvrda fenomenalnih partija srpskog reprezentativca koji se sa Ajntrahtom nalazi na pragu plasmana u Ligu šampiona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar