FK Arsenal stadion Sten Kronke
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Američki milijarder Sten Kronke trenutno je najomraženija ličnost za Arsenalove navijače.

Najvatrenije pristalice kluba iz Londona već danima traže da bogati vlasnik proda klub i zauvek ga napusti jer je po njihovom mišljenju Amerikanac glavni krivac za dugogodišnje propadanje kluba, koji je obeležio početak ovog veka na Ostrvu.

Zato je u Londonu na snazi ona stara krilatica „Jenki, idi kući“, jer navijači Arsenala ne mogu da smisle američkog milijardera.

PROČITAJTE JOŠ

Kronke i Arsenal – priču su započeli 2007. godine, kada je milijarder po prvi put postao jedan od investitora u klubu.

Arsenal je pre njegovog dolaska imao tri titule početkom 21. veka, a od tada nisu osvojili nijednu. Poslednji trofej su osvojili 2014, a „tobdžije“ su iz godine u godinu sve lošije.

Mnogima još odzvanja u ušima scena iz 2005. godine, kada su na jednom meču FA Kupa, navijači Arsenala podrugljivo skandirali ekipi Mančester junajteda „USA, USA“, aludirajući na Glejzere, američke vlasnike koji su preuzeli klub.

Kada je Kronkeov udeo, od početnih 7,7 odsto u Arsenalu, kada je prvi put investirao, polako počeo da raste, prvo preko uloge prvog čoveka upravnog odbora, pa sve do vlasnika 100 posto akcija kluba, tako je krenulo i Arsenalovo lutanje u svim mogućim sferama, a najviše se to odrazilo na rezultate.

Problem je postojao i u vlasničkoj strukturi jer je u klubu mnogo vremena, paraleno sa Kronkeom, vladao i kontroverzni Alistar Ušmanov, pre nego što je odlučio da se skroz povuče.

Ali, jedan od ključnih problemaje bio nerezumevanje kulture evropskog sporta, i načina na koji on funkcioniše.

Kronke, koji je vlasnik nekoliko klubova u američkim sportovima kao što su Denver Nagetsi našeg Nikole Jokića i Los Anđeles Remsi, tim američkog fudbala, došao je iz jednog potpuno drugačijeg sistema.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Američke lige su ustrojene tako da je profit zagaranotvan, a kompetitivnost u velikom broju slučajeva stavljena u drugi plan.

Uostalom, sistem drafta i seleri kepa vam garantuje da godinama možete biti osrednji i loši, a da za to budete nagrađeni najvećim talentima i prostorom u budžetu da dovedete najveće zvezde i već koju godinu kasnije postanete jedan od najboljih timova lige.

U fudbalu stvari funkcionišu drugačije, a navijači igraju značajnu ulogu u podršci, pa i u odlučvanju u klubu.

Za jedan Arsenal, nije prihvatljivo da deceniju i kusur bude klub u granicama osrednjosti, pa da se jednom možda podigne iz pepela i tek tako vrati.

Osim što je to mnogo teže napraviti, tu je i ta neraskidiva veza koju navijači imaju sa klubom i samim tim i njihove želje i očekivanja imaju drugačiju težinu.

PROČITAJTE JOŠ

Teško je zamisliti prosečnog navijača Denvera da organizuje proteste, jer mu klub godinama nije igrao u plej-ofu i imao šanse za titulu, ili navijača Remsa, da posle sezone u kojoj su za dlaku postali prvaci, sledeće godine ne uđu ni u plej-of.

Činjenica da je Arsenal poslednji put uspeo da se plasira među četiri najbolja tima u Engleskoj koji stiču pravo igranja u Ligi šampiona, bila sezona 2015/2016, i da će i ove godine peti put zaredom propustiti to da urade, govori dovoljno o stanju u kojem se nalazi londonski klub.

Finale Lige Evrope i debakl od Čelsija i porazi u završnicama domaćih kupova, ne mogu zadovoljiti ni usputnog simpatizera, a kamoli do koske zagriženog navijača.

Ukoliko ove godine ne uspeju da se preko Lige Evrope domognu trofeja i evropske elite kojom bi se uhvatili za slamku spasa, zaokružiće bezmalo jednu eru potpunog propadanja kluba.

Zato je nedavni fijasko sa projektom Superliga možda i najviše pogodio porodicu Kronke.

Iako se Arsenal priključio engleskim klubovima koji su pokrenuli raspad projekta, u ogromnoj meri i pod pritiskom nacijača, Kronke je sigurno bio nezadovoljan takvim scenarijom.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Jer, Arsenal je po prvi put od njegovog dolaska u klub, krajem 2019. godine, prijavio i finansijski gubitak, a činjenica je da je prošlu godinu obeležila pandemija koronavirusa, koja je neminovno donela novi udar na finansije, značilo je da se mora naći način za prevazilaženje problema.

Zato je Superliga koja garantuje 350 milona godišnje svojim učesnicima i šansa da se igraju samo najatraktivniji mečevi, bila prilika da se i finansijski aspekt prevaziđe bez mnogo trzavica.

Arsenal je iz sezone u sezonu sve lošiji u Premijer ligi, i ne samo da neće igrati Ligu šampiona, već je daleko i od Lige Evrope, koja je druga šansa za dolazak do elite.

A ako ne igraš u najjačem takmičenju iz godine u godinu, nemaš ni priliv novca, niti možeš da računaš na dovođenje najboljih igrača.

Zato je u situaciji u kojoj propadanje i dalje traje, revolt navijača londonsokg kluba sve veći.

Mnogi su kao priliku za preporod Arsenala videli želju Danijela Eka, Šveđanina koji je većinski vlasnik „Spotify“, servisa za striming muzike i prema Forbsu, „težak“ je 4,7 milijardi dolara.

Ono što je dodatno značajno za navijače, jeste činjenica da su uz Eka stale i legende kluba, Tijeri Anri, Dejvid Bergkamp i Patrik Vijera sa željom da i sami ulože novac.

Zbog toga su dobili i podršku svih onih kojima je Arsenal u srcu, i koji danima protestuju protiv Kronkeovih.

I nije ni čudo što je lajtmotiv čitave priče u borbi protiv porodice Kronke postala krilatica – „Mi brinemo, a vi?“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare