Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Zvuči neverovatno da u 21. veku doživljavamo to da ne znamo hoće li jedan klub igrati ili neće igrati u onome što zovemo elitni rang takmičenja.

Četiri dana pre žreba i izvlačenja parova Superlige mi dolazimo u situaciju da ne znamo na šta će nam najjača liga ličiti tamo u julu i hoće li imati 16, 17 ili koliko već klubova.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukratko, Fudbalski savez Srbije je dobio dojavu iz UEFA da proveri utakmice Kolubare, Disciplinska komisija je zbog utakmica Lazarevčana protiv Mladosti GAT i Spartaka iz Subotice rekla: „Devet bodova manje za Kolubaru“ i zeleno-crni su pali ispod crte u Superligi.

Ispali su u drugi rang takmičenja. To je bilo krajem maja, pre samo dvadesetak dana. U međuvremenu su odigrani baraži, Superliga je dobila konačni izgled i uz Kolubaru ispala je Mladost GAT.

Mislili smo da je to to i prevarili se. U ponedeljak je u FSS stigao dopis u četiri tačke iz Suda za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) gde se kaže da se suspenduje odluka srpskog saveza o kazni za Kolubaru.

To znači da Kolubara, makar na papiru važi za superligaša dok se ne donese konačna odluka u drugoj polovini jula. Onda je logično pitanje kako je došlo do ove situacije? Faktora je bilo više.

FK Čukarički, FK Kolubara
FK Čukarički, FK Kolubara; Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Pošto je kazna Kolubari samo zamrznuta, bila ona potvrđena ili ne do 21. jula, pred početak Superlige, nekih posledica već ima. Recimo, u Radniku iz Surdulice su nam rekli da se ne osećaju kao oštećena strana i da nisu dotaknuti ovim postupkom i da veruju da će ostati u Superligi, čak i da se Kolubari vrate bodovi.

„Mi smo izborili opstanak i pratimo samo šta se dešava, jer je ovo sve za nas novo. Radnik je član Superlige za sezonu 2023/2024 i nije oštećena strana u ovom postupku“, rekao je Darko Gašić, sportski direktor Radnika za Novu.

I on i Radnik sada imaju i puno pravo na to, dok bi Inđija i Grafičar mogli da se bune što nisu igrali protiv Javora odnosno Radničkog. Radnik je odigrao dva meča baraža sa Grafičarom, pobedio je i obezbedio opstanak na terenu.

Isti je slučaj i sa Radničkim iz Niša, koji se namučio sa Inđijom. Od svojih izvora smo saznali da je do gungule došlo zbog greške u proceduri za koj je kriv naš Fudbalski savez.

Kako nam je rečeno, neki spisi predmeta su bili loše prevedeni, neki su bili skriveni ili nisu ni prikazani da bi se stvorila čitava slika.

Štaviše, postoje indicije da u čitav slučaj treba da se uključi i tužilaštvo, jer nam je objašnjeno da je Kolubari „presuđeno bez prava da se brani“.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ zbog ovoga traži ostavke u FSS i ukazuje na generalnog sekretara Saveza Jovana Šurbatovića.

„Ajde sada svi ‘metla’ iz saveza. Ovo je istorijska sramota za FSS, treba odmah smeniti odgovorne, na čelu sa generalnim sekretarom Jovanom Šurbatovićem“, kaže Poledica.

Podseća i da bi Kolubara sada bila drugoligaš da nije bio uporan da se u Statut FSS ubaci to da nezadovoljna stranka u postupku može da se žali na sudu.

Ranije je pisao i da čitav postupak ima karaktere montiranog procesa, navodeći da disciplinski organi FSS nisu dostavili Kolubari originalne izveštaje UEFA na osnovu kojih je klub kažnjen.

Poledica je na to skrenuo pažnju 13. juna, dodajući da drugostepenu odluku posle koje je Kolubari oduzeto devet bodova nije potpisao predsednik komisije Marjan Rnić.

Neke od problematičnih stvari su bili i dužina postupka od samo 13 dana, kao i to da je navodno FSS odbio sve dokazne predloge Lazarevčana, kao da sankcija mora automatski da se izrekne. Na sve to je Poledica naveo i da FSS nije hteo da dostavi Kolubari dokumentaciju potrebnu za pisanje žalbe.

Jovan Šurbatović je kasnije odbio da govori o „postupku koji je u toku“ i koji će biti razrešen tek za mesec dana. A tek nakon toga ide raščivijavanje odgovornosti onih ljudi koji su u Savezu i napravili sve ovo.

FSS se u danu kad je CAS stopirao sprovođenje odluke o izbacivanju Kolubare, u svom saopštenju rekao da „nisu tačni navodi da je CAS usvojio žalbu FK Kolubara“, podsećajući da odluka i dalje stoji. Samo je zamrznuta, dok o celom slučaju odlučuje neko drugi.

„FSS je imenovao advokatski tim i ima rok da dostavi svoj odgovor na žalbu FK Kolubara do kraja sledeće nedelje. Dakle, postupak je tek u početnoj fazi, CAS danas (ponedeljak, 19.6.2023) nije odlučivao o žalbi FK Kolubara“, pišu iz FSS.

Jovan Šurbatović Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Iz Saveza pišu i kako će konačna odluka biti doneta pre početka nove sezone, a naš izvor i visoki funkcioner jednog superligaša smatra da će kazna od devet bodova ostati na snazi, jer je izrečena na „mig“ iz UEFA.

„Istovremeno, CAS je vodio računa o značaju koje postupak ima po učesnike i činjenice da je prvenstvo 2022/2023 okončano, a da je saglasnošću obeju strana planirano da odluka po žalbi FK Kolubara bude doneta pre početka prvenstva 2023/2024. CAS je na stanovištu da zbog prethodno navedenog neće da prejudicira svoju odluku o žalbi FK Kolubara ni na koji način kojim se pogoduje ili pravi šteta nekoj od strana“, navode iz Fudbalskog saveza Srbije o slučaju iza kog će svakako ostati još jedna mrlja i pitanje – je l’ moguće da jednom ne možemo da nešto u domaćem fudbalu uradimo kako treba?

BONUS VIDEO: Svi golovi i asistencije Džuda Belingema u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar