Saša Ilić
Saša Ilić; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nesvakidašnja izjava Saše Ilića za posledicu je imala razlaz trenera i kluba, a javnost odavno nije bila tako podeljena kao u slučaju odlaska legende Partizana sa klupe Čukaričkog.

Čukarički je sporazumno raskinuo saradnju sa Sašom Ilićem, a odluka je doneta nakon sastanka sada već bivšeg šefa stručnog štaba i Uprave kluba. Sa Banovog brda su naveli da su „zahvalni Iliću na sjajnim rezultatima i trećem mestu osvojenom pred plej-of Superlige“.

I, rešili da se rastanu!? Pa, nije baš tako. Jer, imaš odlične rezultate, tik si uz večite koji su se borili za titulu, ali je najbolje da se „zahvalimo na saradnji“.

PROČITAJTE JOŠ

„Čukarički u nastavku karijere Saši želi mnogo sreće. Klub će u narednom periodu imenovati novog šefa struke, o čemu ćemo blagovremeno obavestiti javnost“, pisalo je u saopštenju i dan kasnije je imenovan Milan Lešnjak za novog šefa stručnog štaba Brđana.

Da je Saša Ilić rekao nešto apsolutno nesvakidašnje – jeste. Da je rekao istinu i to skupo platio – jeste. Da je to neprikladno sa funkcije na kojoj je bio – jeste. Da je ujedno time prozvao i Partizan – jeste.

Legenda crno-belih uspela je sa samo nekoliko rečenica da, na neki način, unizi klub čiji je trener bio, ali i da prozove voljeni klub iz Humske u kojem je ostavio neizbrisiv trag.

Naime, fudbaleri Čukaričkog odgirali su nerešeno 0:0 sa Partizanom i verovatno ključno sapleli crno-bele u šampionskoj trci, jer je Crvena zvezda odmakla dva boda pred večiti derbi na svom terenu, na startu plej-ofa (subota, 18).

Partizan je većim delom susreta bio bolji rival, stvarao je šanse, ali lopta nije htela u gol, a već u ranoj fazi je trebalo da ostane sa igračem više, jer je Bojan Kovačević napravio faul nad Rikardom Gomešom za crveni karton. Za sve sudijske eksperte je to bilo za isključenje, ne i za glavnog sudiju meča Novaka Simovića.

PROČITAJTE JOŠ

Usledila je izjava koja je bila kobna po Ilićev dalji boravak na Banovom brdu i haos koji je slika i prilika domaćeg prvenstva. Ujedno je i utrljao Partizanu so na ranu rekavši objašnjenjem kako izabranici Aleksandra Stanojevića nisu u stanju da im zatresu mrežu za 90 minuta.

„Ja retko kada komentarišem suđenje, ali činjenica je da je Bojan Kovačević napravio faul koji je trebalo da se sankcioniše crvenim kartonom, koji sudije nisu videle“, rekao Ilić i na neki način sebi potpisao otkaz tim rečima.

Uz to je dodao i da je Partizan nezasluženo ostao bez tri boda. Gledano sa strane, objektivno je sagledao dešavanja na terenu, ali teško da bi bilo koji klub istrpeo trenera sa takvim stavom.

Stav – ono što često mnogi nemaju, pogotovo u Srbiji, i što mnogo košta, ali… Mnogi bivši saigrači podržali su Ilićev gest, pa čak i sadašnji prvotimci Partizana poput Lazara Markovića i Bibrasa Natha, a mnogima u Čukaričkom očito nije zasmetalo kada je nekadašnji trener Brđana Nenad Lalatović protiv Zvezde na Marakani izašao sa naslednicima u crveno-belim dresovima, ali je isto tako jasno da trener nekog kluba ne može baš otvoreno da stane na stranu protivnika.

Zato je Ilić najpre pozvan na razgovor sa čelnicima kluba , a onda je i došlo do takozvanog sporazumnog prekida saradnje.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Potpuno je podelio sportsku javnosti, od onih koji smatraju da iskrenost nema cenu, do onih koji veruju da klub čiji se deo treba da poštuješ. Tako su se pojavili i brojni komentari na društvenim mrežama, koji najbolje oslikavaju šta je Saša Ilić uradio.

„Najveće čestitke idu fudbalerima Čukaričkog. Pored protivnika na terenu imali su i svog trenera protiv sebe“.

„Saša Ilić dobio otkaz u Čuki zato što je uprava Čukarčkog posebno premirala igrače za utakmicu sa Partizanom. Odbio je sinoć da ide na slavlje tim povodom. Ovakav svnjiac od lige nigde ne postoji“.

„Ne, nije legenda Partizana. On je ikona“.

„Bravo za ljude iz Čukaričkog. Nadam se da Saša Ilić posle onog gesta neće više nikada raditi u domaćem fudbalu“.

Ilić je preuzeo „brđane“ sredinom avgusta prošle godine i ostavio tim na visokom trećem mestu Superlige sa 54 boda, 13 više od TSC-a. Gotovo je izvesno da će Čukarički i ostati na trećem mestu, te da bi sledeće sezone mogao da igra u Evropi.

BONUS VIDEO Navijači Zvezde pevali Stanojeviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram