Dragan Stojković Piksi ispred klupe Srbije
Foto: Powerpics / Alamy / Alamy / Profimedia

Fudbalska reprezentacija Srbije nikako nije u dobrom trenutku, iako je već 5. septembra očekuje nastup u A diviziji Lige nacija.

Od dolaska Dragana Stojkovića na klupu reprezentacije, Srbija je uspela da se plasira na Svetsko i Evropsko prvenstvo, a usput je izborila promociju i u A diviziju Lige nacija.

Međutim, „orlovi“ se uopšte nisu lepo proveli u Kataru 2022, ništa bolji nisu bili ni u Nemačkoj ove godine, a atmosfera nije baš prijatna ni pred Ligu nacija, što ne sluti na dobro, ali sačekajmo sa konačnim sudom i ocenom.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako je ona Srbija iz Katara bila daleko od svog maksimuma, nadali smo se (a verujem i vi) da ćemo na Evru u Nemačkoj dobiti bolje izdanje i osvojiti jedno od tri mesta koja su vodila dalje. Ipak, ništa od toga.

Da se ne vraćamo sad mnogo na staro i otvaramo rane, svi se sećamo kako smo prošli sa Engleskom, Danskom i Slovenijom. Da je moglo da bude drugačije – sigurno da jeste. Da smo izgledali katastrofalno – nismo, ali se rezultat i neuspeh pamte, a ne treba zaboraviti i da smo dali svega jedan gol i to nakon prekida u poslednjim sekundama utakmice sa Slovenijom.

Dakle, sve prikazano bilo je realno daleko od nivoa potrebnog za nokaut fazu, a izgleda da se mnogo toga zanimljivog, ali i ne baš dobrog, dešavalo iza zatvorenih vrata.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Dušan Tadić, doskorašnji kapiten reprezentacije, prvi je otvorio Pandorinu kutiju, bio je nezadovoljan što je protiv Engleske počeo sa klupe, a onda ga je Piksi u istu poziciju stavio i na meču sa Danskom.

Navodno, sve se rešilo na sastanku reprezentacije tokom Evra, ali je jasno da su odnosi bili uzdrmani i da je to uticalo na tim. Nakon remija sa Danskom, Tadić je rekao da je selektor tek sat i po pre utakmice objavio sastav, što zvuči zaista neobično (da ne upotrebimo neku težu reč), pa „orlovi“ ponovo na velikom takmičenju nisu uspeli da se saberu i naprave atmosferu koja bi nam pomogla da prođemo dalje.

Šta se sve dešavalo u Nemačkoj verovatno nikada nećemo saznati, ali se posledice osećaju sada, baš pred Ligu nacija.

PROČITAJTE JOŠ:

Najpre, bilo je neizvesno da li će Piksi uopšte ostati selektor, iako je pre Evra produžio ugovor, ali je očigledno dobio podršku „sa vrha“ (pogađajte kog) i ostao da vodi tim, bar u Ligi nacija, koja bi mogla da mu kreira dalju sudbinu.

Međutim, tim je doživeo velike promene, a pitanje je i da li su svi odnosi izglađeni.

Tadić se odmah posle Evra oprostio od reprezentacije. Iako ima 35 godina, Tadić je u sjajnoj fizičkoj formi, ima želju da igra i prava je šteta što više od njega nećemo dobiti ništa u dresu nacionalnog tima.

Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP / Profimedia

Na utakmici za Fenerbahče u turskom šampionatu, Tadić je postigao dva gola, izveo je dve majstorije i pokazao da mu penzija, bar klupska, i dalje nije tako blizu. Sa reprezentacijom je neka druga priča.

Da je Tadić jedini koji ne igra, pa i da kažemo da je situacija pod kontrolom, ali otkazi su krenuli da se nižu posle Evra.

Veliki rez posle Evropskog prvenstva „nisu preživeli“ ni Vanja Milinković-Savić, Uroš Spajić, Srđan Mijailović i Filip Mladenović od članova odbrane, a nema ni Nemanje Gudelja i Filipa Kostića, koji su najavili da će se poput Tadića povući iz reprezentacije, dok na spisku nije ni Mijat Gaćinović. Sa šireg spiska otpao je i Nemanja Stojić, a onda su usledila i tri neočekivana otkaza.

Euro 2024 Srbija vs Danska Foto:Tanjug/Daniel L’b/dpa via AP

Najpre je Dušan Vlahović saopštio da zbog privatnih razloga neće biti tu za mečeve sa Španijom i Danskom, da bi se potom nadovezali Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić.

Fudbaleri Al Hilala saopštili su selektoru da žele da se oporave od povreda, koje ih navodno muče već neko vreme, ali su samo dan pre toga igrali po 90 minuta za klub, a srpski napadač je bio i dvostruki strelac.

Dakle, negde škripi, to je očigledno.

Dragan Stojković Piksi Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Nećemo da ulazimo u to ko je koliko bio iskren i kakvi su razlozi za nedolazak u reprezetaciju (pre bismo da se sećamo kako je Mitrović igrao čak i povređen u Kataru), ali je jasno da odnosi između selektora i igrača nisu više tako prijatni kao pre na primer dve godine.

Nešto se tu ozbiljno dešava, a to se odražava i na rezultate.

Na sve ovo, povredio se i Luka Jović i biće pod znakom pitanja za mečeve protiv Španije (5. septembar, 21.00) i Danske (8. septembar, 18.00).

Euro 2024 Srbija vs Danska Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Ono što ne treba zaboraviti da je Srbija veća i bitnija od svakog pojedinca, pa tako uvek treba imati makar malo vere i nade u uspeh.

Koga nema, bez njega se može i mora, a na Piksiju je da sada pokaže da li i dalje treba da bude selektor. Mnogi su ga već otpisali, realno očekuje nas težak posao i protiv Švajcarske u Ligi nacija, ali iznenađenja su moguća, pa tako i sada jedno može da oduševi mnoge.

Piksi će samo ovog puta morati mnogo bolje da složi kockice, igraće bez lidera reprezentacije (bar na papiru), pa je možda pravo vreme da neki drugi iskoče u prvi plan. Da je lako, nije, ali na muci se poznaju junaci, a Stojković sada mora biti jedan od takvih, ako želi da ne izgubi i ono malo poverenja što još uvek ima.

Spisak fudbalera Srbije za Ligu nacija možete pročitati u posebnom tekstu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar