Fudbaleri Njukasla/Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Velike promene na vrhu, po mnogima, najkvalitetnije fudbalske lige na svetu.

Ostalo je još samo jedno kolo do kraja engleske Premijer lige, koja je već dve runde pre kraja dobila svog novog-starog šampiona.

Nakon novog kiksa Arsenala i poraza od Notingem Foresta u 37. kolu (1:0), Mančester siti je i zvanično obezbedio titulu i tako je osvojio treću uzastopnu, a petu u poslednjih šest sezona.

PROČITAJTE JOŠ

I deluje da je trenutno jedino sigurno da će se „građani“ boriti za prvo mesto, pošto će ova sezona ostati zapamćena po jednom istorijskom podatku.

Naime, prvi put čak tri kluba koja su završila u Top 4 prethodne sezone, sada nisu na tim pozicijama.

Mesto koja su zauzimali Totenhem, Liverpul i Čelsi u sezoni 2021/22, sada zauzimaju Mančester junajted, Njukasl i Arsenal.

Ukoliko bi vam neko otkrio ovaj poredak pred start ove godine, sigurno bi pomislili da nešto nije uredu sa njim.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Ipak, „posrnuli“ velikani su se pobrinuli da to ipak bude slučaj, a najgore je prošao Čelsi.

Od samog starta borbe u Premijer ligi „plavci“ nisu uspeli da pronađu dobar ritam. Promenili su čak tri trenera, dobili su novog vlasnika i doveli su bezbroj novih igrača.

Kolo pre kraja zauzimaju, za njihove standarde, sramotnu 12. poziciju sa samo 43 bodova. Pobedili su na samo 11 utakmica, ostvarili 11 remija i izgubili 16 puta, uz gol razliku 37:46.

Američki milijarder Tod Boli kupio je Čelsi početkom maja prošle godine, za to vreme je otpustio Tomasa Tuhela, Grema Potera, a na pojačanja je potrošio ukupno 673 miliona evra.

Ipak, ne treba potcenjivati moć londonskog kluba, koji obično nakon ovako loše sezone u narednoj osvoji titulu. Tako je bilo u sezoni 2016/17, nakon što su bili na 10. poziciji prethodne godine.

Foto: REUTERS/Carl Recine

Još jedan londonski tim je imao veoma lošu sezonu i takođe je moguće da će ostati bez Evrope. Totenhem će se u poslednjem kolu boriti sa Aston Vilom i Brentfordom za mesto u Ligi konferencija, pošto se trenutno nalazi na osmom mestu sa 57 bodova.

Vila je poziciju iznad sa jednim bodom više (58), dok je Brentford poziciju ispod sa bodom manje (56). „Pevci“ su takođe imali problema sa menadžerom, pošto je Italijan Antonio Konte veoma burno napustio klub.

Ipak, deluje da sve to nije smetalo najboljem igraču tima Hariju Kejnu, koji je postigao 28 golova i uz to zabeležio tri asistencije.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Liverpul je delovao očajno na početku godine i mnogi su smatrali da im preti sudbina koja je zadesila Čelsi, ali je ekipa Jirgena Klopa uspela da se vrati na kraju sezone pošto su vezali sedam pobeda i tri remija.

Bila je ekipa sa „Enfilda“ u borbi za četvrto mesto sve do 37. kola, kada su remizirali sa Aston Vilom 1:1 i tako su obezbedili Njukaslu mesto u Ligi šampiona.

Upravo su „svrake“ najveće iznenađenje Premijer lige i tim Edija Haua je doživeo samo pet poraza ove sezone.

Preveliki broj remija (13) je bio zaslužan zbog toga što je Njukasl ispao iz trke za prvo mesto, ali navijači neće žaliti za tim.

Do pre samo nekoliko sezona ekipa sa severa Engleske se borila za opstanak, ali je dolazak investitora iz Saudijske Arabije promenio sve.

Foto: TANJUG/Owen Humphreys/PA via AP

Možemo već sada nagađati da će Njukasl sledeće godine biti duplo jači, potrošiće mnogo para u letnjem transfer roku i pokušaće da se pojača zbog Lige šampiona.

To bi se sigurno odrazilo i na Premijer ligu, te svakako ne bi trebalo da vas čudi ukoliko se Edi Hau i njegovi izabranici budu borili za titulu nacionalnog šampionata sledeće godine.

Mančester junajted je dolaskom holandskog trenera Erika ten Haga kompletno promenio stil igre, postali su sigurniji u odbrani, dok su u napadu dobili „novog“ Markusa Rašforda koji je postao jedan od najboljih igrača.

Trenutni su „crveni đavoli“ na trećem mestu sa 72 boda i očekuje se da će vlasnici potrošiti solidnu svotu novca ovog leta.

Foto: EPA-EFE/Andy Rain

Povrede su uticale na to da Junajted baš rano ispadne iz trke za titulu, ali se navijači potajno nadaju da bi takav slučaj mogao da bude naredne sezone.

Najveće pohvale zaslužuje tim Arsenala, koji je skoro 30 kola bio na prvom mestu i delovalo je da će osvojiti prvu titulu od sezone 2003/04.

Mikel Arteta je složio kockice, „tobdžije“ su rušile sve redom, ali je veliki pad forme u poslednjih osam kola bio zaslužan za ovakav rasplet.

Možda je za to krivo neiskustvo mladih igrača, možda je za to kriv i sam Arteta, ali to u ovom momentu nije bitno. Bitno je da su „tobdžije“ dobile tim za budućnost.

Foto: REUTERS/Molly Darlington

Iako je ovo bila sjajna prilika da igrači stignu na tron Premijer lige, ne sumnjamo da će se to desiti u nekoj od narednih sezona.

Nije potrebno puno govoriti o Mančester sitiju, koji će se do kraja sezone boriti za još dva trofeja. U finalu Lige šampiona će igrati protiv Intera iz Milana, dok će snage u finalu FA Kupa odmeriti sa Mančester junajtedom.

Dolazak Erlinga Holana samo je potvrdio moć Pepa Gvardiole, koji je stvorio pravu „mašinu“ i ne planira još dugo da stane.

BONUS VIDEO Kad petu utakmicu zaredom dobijete nakon preokreta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar