Portugal Slovenija, fudbal, Euro 2024
Foto: TANJUG/AP Photo/Matthias Schrader

Fudbalska reprezentacija Portugala plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva posle pobede nad Slovenijom posle penala.

Foto: Promo

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

Slovenci su se fantastično držali sve do kraja utakmice završene 0:0 posle 90 i 120 minuta. Junak pobede Portugala i plasmana u četvrtfinale bio je Diogo Košta, golman koji je u penal seriji odbranio tri penala Slovencima.

PROČITAJTE JOŠ:

Neverovatno je šta je uradio u prve tri serije i kako je sačuvao svoju mrežu kad je bilo najbitnije i lično odveo svoj tim dalje. Dotle motivisani Slovenci nisu imali rešenja, noge su im se stegle posle uvodnog promašaja Josipa Iličića i od tog trenutka je sve krenulo nizbrdo.

Dok su u timu Slovenije promašivali Iličić, Jure Balkovec i Benjamin Verbič, u Portugalu su pogađali Kristijano Ronaldo, Bruno Fernandeš i Bernardo Silva, posle čega je sve bilo gotovo.

Slovenija će imati za čime da žali, jer je imala tokom meča svojih šansi da postigne pogodak, ali Benjaminu Šešku je očigledno pritisak pojeo hrabrost u ključnim momentima.

Mogao je da bude junak svog tima u 115. minutu kada je promašio čist zicer posle greške Pepea, verovatno prve na meču kada je mogao da bira gde će da puca i gađao je u golmana Portugala.

I pre toga je promašio jednu šansu, ali je i Portugal promašio penal pred kraj prvog produžetka, pa je onda bilo najpoštenije da penali odlučuju pobednika. I fortuna je ovog puta bila na strani ekipe Kristijana Ronalda kada je već njega lično zaobilazila u širokom luku tokom utakmice.

Prvo poluvreme meča u Frankfurtu obeležila je dobra odbrana Slovenije, ali i činjenica da Portugalci u nekim situacijama nisu imali sreće.

Već u prvih pet minuta su nagovestili da će napasti Slovence i prigrlili su svoju ulogu favorita.

Rafael Leao i Luis Dijaz su prvi zapretili, Kristijanu Ronaldu je u osmom minutu lopta ukradena u kaznenom prostoru u poslednjem trenutku.

Upravo je Ronaldo bio opasan tokom čitavog prvog poluvremena, ali je utisak da bi neke od situacija ranijih godina lagano rešavao.

Ulazio je on u šanse, bio na lopti, ali ostajao kratak, skakao prerano ili nije reagovao dovoljno odlučno.

Da li je to posledica godina, ili činjenice da igra u manje zahtevnoj ligi Saudijske Arabije, to je ostalo kao pitanje za analizu.

Ono što se zna jeste da je u 13. minutu ostao kratak u skoku posle centaršuta Bernarda Silve. Hajde što je lopta proletela njega, nego što je prošla i ispred noge Bruna Fernandeša, pa su Portugalci imali za čime da žale.

Vanja Drkušić je takođe neko na koga treba ukazati kao razlog zašto Ronaldo u nekim situacijama nije mogao da mrdne.

Tako je bilo u 27. minutu kada je ispred Kristijana pokupio loptu koja je Ronaldu išla direktno na glavu u petercu.

Potom je blokirao istog čoveka u 31. minutu, dovoljno da Jan Oblak može da odbrani slab udarac Ronalda, koji je do poluvremena imao i dva slobodna udarca.

Prvi sa dvadesetak metara poslao je preko prečke u 34. minutu, drugi pored šesnaesterca je bio takođe neprecizan u 39, a Slovenci su šutem Benjamina Šeška zapretili u 44. minutu.

Odbranio je to Diogo Kosta i ostalo je 0:0 do pauze, što je bio rezultat koji je nešto više odgovarao Slovencima jer su Portugalci sa bremenom favorita bivali pod većim pritiskom.

Bernardo Silva je propustio u 47. minutu šansu da taj pritisak relaksira kada je promašio veliku šansu posle prodora Kansela i odbijene lopte Drkušića.

Portugal Slovenija, fudbal, Euro 2024
Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Probst

Imao je otvorenu stranu i gađao preko gola, nekontrolisano. Kristijano je u 55. minutu iz slobodnog udarca gađao jako, ali direktno u ruke Oblaka koji je izbio loptu, a napadi Portugala su se nastavili.

Benjamin Šeško je malo prekinuo taj „trend“ kontrom u 61. minutu kad je pored Pepea slabo istrčao i još slabije šutirao u dalji ugao po zemlji.

Kao da ni sam nije verovao da treba da da gol, a imao je najbolju šansu do tog trenutka, pošto je ispred njega bio praktično samo Kosta.

Ronaldo je do 75. minuta promašio još jedan slobodnjak i postalo je nejasno zbog čega ne proba neko drugi.

Do kraja je Ronaldo u 89. minutu promašio opasnu šansu kada je dobio pas napred posle greške Žana Karničnika i nije to rešio.

Portugal Slovenija, fudbal, Euro 2024
Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Probst

Oblak mu je nogama odbranio, ali je jasno kada se pogleda ponovljeni snimak da je to Kristijano mogao mnogo bolje, preciznije i jače.

Na početku produžetka je definitivno morao preciznije jer je tada Diogo Žota driblao i ušao u šesnaesterac, Vanja Drkušić ga je oborio i skrivio penal.

Ronaldo je opet namestio loptu, šutirao udesno i Oblak mu je odbranio udarac, bacivši ga u očaj zbog kog je Kristijano zaplakao. Saigrači su ga tešili, a kada se smirio nastavio je da igra.

U drugom produžetku je Šeško promašio šansu utakmice za Sloveniju kada mu je Kosta u situaciji jedan na jedan skinuo zicer, posle čega je sve ostalo istorija.

Promašaji u penal seriji su se ljuto osvetili, Ronaldo se izvinjavao navijačima nakon što je pogodio penal u toj seriji i na kraju je mogao da počne sa velikim slavljem. Portugal će u četvrtfinalu petog jula igrati protiv Francuske koja je ranije u toku dana pobedila Belgiju.

Portugal - Slovenija 1:0 (0:0, 0:0, 0:0) posle penala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare