Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Iza nas je grupna faza Evropskog prvenstva u fudbalu, a ni EURO 2024 nije bio bez iznenađenja.

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Izdvojili smo pet najvećih dosadašnjeg toka turnira.

Debitant Gruzija srušila Portugal i prošla dalje

Fudbaleri Gruzije su najveća senzacija Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Šokirali su Portugal pobedom od 2:0 u trećem, poslednjem kolu grupne faze i postali apsolutni hit. Na svom debiju na EP su napravili i rezultat koji će se zauvek pamtiti. Portugal je bez obzira na ovaj poraz ostao prvi u grupi sa šest bodova, Turska je takođe na šest, ali uz lošiji međusobni skor i prošla je kao druga, Gruzija je treća sa četiri i u osmini finala čeka je Španija.

Austrija prva u grupi isred Francuske i Holandije

Potpuna ludnica i neočekivan rasplet viđeni su u grupi D, u kojoj je Austrija završila na vrhu tabele i to ispred Francuske i Holandije. Austrija je pobedila Holandiju 3:2, dok su Francuska i Poljska remizirale 1:1. Tako je Austrija zauzela prvo mesto sa šest bodova, Francuska, aktuelni vicešampion sveta, otišla je u osminu finala kao drugoplasirana sa pet, dok je Holandija treća sa četiri i takođe je prošla dalje, dok je Poljska kao poslednja otišla kući.

Rumunija kao prva otišla u osminu finala

Najluđa grupa na Evropskom prvenstvu dobila je rasplet u poslednjem kolu, do kojeg su sve četiri reprezentacije imale po tri boda. Slovačka i Rumunije su remizirale rezultatom 1:1, dok u duelu Belgije i Ukrajine nije bilo golova, pa su na kraju sve ekipe sakupile po četiri boda. Dalje je kao prvoplasirana prošla Rumunija sa gol razlikom 4:3, Belgija je završila kao druga sa gol razlikom 2:1, dok Slovačka ide dalje kao treća, jer je imala gol razliku 3:3. Ukrajina je na poslednjem mestu, jer joj je gol razlika bila 2:4 i oprostila se od Evra iako je imala četiri boda. Sigurno da je malo ko očekivao da Rumuni sa vrha tabele odu u osminu finala.

Čak sedam autogolova

Na utakmici između Holandije i Austrije u trećem kolu grupne faze ispisana je istorija. Malen je nepromišljeno uklizao i poslao loptu u sopstvenu mrežu, što je bio prvi autogol koji je Holandija dala u istoriji, ujedno i prvi autogol koji je doneo Austriji prednost ikada. Kako je postignut u petom minutu, to je najbrži autogol u istoriji evropskih prvenstava. Da sve bude još neverovatnije, ukupno je viđeno već sedam autogolova na Evru u Nemačkoj.

Slovenci odoleli Engleskoj za istoriju

Fudbaleri Engleske i Slovenije odigrali su nerešeno 0:0 u meču trećeg kola grupe C i tako i jedni i drugi prošli dalje. Englezi su razočarali kao jedni od najvećih favorit na prvenstvu, dok Slovenci imaju zašto da budu zadovoljni, jer su grupu završili bez poraza, sa tri remija i prvi put u svojoj istoriji se domogli nokaut faze.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar