Foto:Starsport.rs ©

Fudbalski klub Partizan objavio je da je Savo Milošević novi trener crno-belih.

Ono o čemu se pisalo prethodnih dana postalo je i zvanično kada je klub iz Humske podelio nekoliko fotografija i gotovo ništa od detalja mimo toga.

Nije spomenuto da je ugovor parafiran na dve godine, niti ko će biti članovi stručnog štaba, a imena Nenada Cvetkovića i Marka Stojanovića kao Savinih novih saradnika uz postojeći štab će ostati tajna do ponedeljka. Bar zvanično.

PROČITAJTE JOŠ:

Tada će biti i zvanična promocija novog šefa stručnog štaba, dok će onaj privremeni, Branko Vukašinović, upisati jedan meč u nedelju protiv Mladosti iz Lučana.

Partizan je ovim potezom nastavio da menja trenere kao na traci, dok se suštinski ništa ne menja u klubu i neće se promeniti dok promena ne dođe „od glave“.

Koje glave, to je sada podložno polemici, jer se i o vodećim ljudima Partizana priča kao o marionetama aktuelnog režima na čelu sa SNS. A zna se ko je tamo „kapo di tuti kapi“.

Paljenje trave, „Stanoje odlazi“, došao Savo Milošević

Navijačima to smeta, pa su u poslednje vreme radikalizovali metode da iskazuju bunt protiv uprave oličene u Milošu Vazuri i Miloradu Vučeliću.

Pred derbi sa Zvezdom su određeni huligani upali na teren u Humskoj, polili ga benzinom i zapalili, a onda u večeri derbija razbili staklo na svlačionici i povredili Aleksandra Stanojevića.

Tokom meča se čulo i skandiranje „Stanoje, odlazi“, što je on i uradio. Partizan je nastavio da se vrti ukrug, jer će Milošević biti peti šef stručnog štaba od početka prošle sezone, od kada su na klupi bili Igor Duljaj, Albert Nađ, Stanojević i pomenuti Vukašinović.

Petorica trenera pre Miloševića u protekle dve godine spojila su 107 utakmica na klupi, od čega je Igor Duljaj vodio ekipu na 53. Ilija Stolica i Nađ su dobili šansu na šest, odnosno pet mečeva, dok je Stanojeviću od tri mandata u Partizanu, ovaj sada bio ubedljivo najkraći. U prva dva je proveo na klupi zajedno tri i po godine, a sada 85 dana i 13 utakmica.

Sve to nije recept za uspeh, naprotiv.

Zvezda promenila četiri trenera za sedam godina

Foto: Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Zvezda je, poređenja radi, u poslednjih sedam godina, na klupi imala četvoricu trenera. Nije ni to u rangu nekog Mančester junajteda ili Arsenala gde jedan čovek provede na mestu trenera više od dve decenije, ali je svakako stabilnija slika nego u Humskoj.

Vladan Milojević u dva mandata, Dejan Stanković, Miloš Milojević i Barak Bahar bili su na klupi srpskog šampiona i kontinuitet titula se ne prekida od 2017. dok je uprava Partizana trenere „bacala pod autobus“ kad god joj je tako odgovaralo.

Zato je dobro pitanje zbog čega se Milošević uhvatio u kolo sa aktuelnom upravom ako zna da to ne donosi ništa dobro.

Osim toga, i sam je rekao da se više neće vraćati u srpski fudbal kad je iz njega otišao pre četiri godine, otkazom posle meča sa Vojvodinom.

Albert Nađ, Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Šta Savo Milošević donosi Partizanu

Izleti u Olimpiji iz Ljubljane i reprezentaciji Bosne i Hercegovine nisu bili berićetni, pa se vratio da proba da za dve godine popravi nešto što se urušava već desetak godina.

Partizan je od početka Zvezdine dominacije promenio čak desetoricu trenera, a Žarko Lazetić, koji je baš u četvrtak uveče bio nadomak senzacije protiv Brage u Ligi Evrope sa Makabijem iz Tel Aviva, proveo je na klupi Partizana svega 17 dana i dve utakmice.

Dakle, nije do trenera, do sistema je. Igor Duljaj je u prvom delu prošle sezone dao dobar nagoveštaj posle ispadanja iz Evrope, nanizao je pobede u Superligi i kada je došlo do pada, dobio je otkaz iako je svojim vezama i pojačanjima doneo zaradu voljenom klubu.

I njemu je na kraju uskraćeno poverenje, dok su navijači nastavili da ga podržavaju, jer su videli da je jedan od onih koji iskreno vole klub i sve što čine, čine u njegovom interesu.

Pred Miloševićem je zbog toga sada Sizifov posao, najpre jer nije birao igrače, potom zato što mu se napadački stil igre razlikuje od Stanojevićevog, tvrđeg i takmičarskog, i naposletku zato što sada dovodi u opasnost utisak koji je ostavio do 2020.

Tada je „otkrio“ Takumu Asana, uzdigao Sejdubu Sumu, gurnuo u prvi plan i omogućio milionske transfere Strahinje Pavlovića i Filipa Stevanovića, pružio je ruku poverenja Umaru Sadiku, pobeđivao je Zvezdu u Kupu i prvenstvu i igrao evropska takmičenja koja sada deluju kao apstrakcija.

Sve su to pokazatelji da je Partizan otišao unazad i da mu je potreban novi sistem, a ne novi trener, jer će u suprotnom i Savo biti prinuđen na kraju sezone da kaže: „Pa dobro, mi smo i igrali za drugo mesto u Superligi“.

BONUS VIDEO: Gol Hinkapea za 3:3

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar