Lugano Partizan fudbal utakmica
Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Kada ste se poslednji put osetili iznevereno, razočarano, utučeno, deprimirano? Navijačima Partizana ova osećanja su dobro poznata.

Čak se ni ne menjaju, javi se samo lažna nada da bi crno-beli mogli da urade nešto na evropskoj fudbalskoj sceni… Partizan je navijačima servirao gorku istinu još jednom, po ko zna koji put – da je u ovom trenutku ispod evropskog nivoa, iako je bio tako blizu.

Ovoga puta, eliminacijom od Lugana u kvalifikacijama za Ligu Evrope nakon utakmice u Švajcarskoj. Partizan je pobedio posle 90 minuta, ali nije bilo dovoljno.

Crno-beli su poveli majstorijom Gajasa Zahida u 44. minutu, Lugano je izjednačio preko Renata Štefena na startu drugog dela, da bi kapiten Svetozar Marković posle kornera Zahida ponovo doneo prednost Partizanu.

Posle 90 minuta tim iz Humske je sa 2:1 nadoknadio 0:1 iz Beograda i otišlo se u produžetke. Ni dodatnih 30 minuta, ni igrač više posle isključenja usled drugog žutog kartona koji je dobio Albijan Hajdari u 88. minutu, nisu bili dovoljni za plej-of Lige Evrope.

Pročitajte još

Crno-beli su primili gol u 111. minutu i opet ispali, posle debakla u borbi za Ligu šampiona, i ukoliko ni ove sezone ne budu igrali Evropu, taj trenutak će proganjati navijače Partizana. Gol je postigao Mohamed Belhađ nakon amaterske reakcije i neopreznosti odbrane, tačnije De Medine. Prethodno je propušteno nekoliko prilike u kojima je vicešampion Srbije mogao da reši utakmicu, ali nije i surovo je kažnjen.

Partizan je samo na momente na ovoj utakmici zaličio na tim, na skup uigranih pojedinaca koji žele pobedu i daju sve od sebe, ali je to bilo vrlo kratkog daha, što je potvrdio i trener Aleksandar Stanojević.

„Neki igrači definitivno ne zadovoljavaju kriterijume, neki ne mogu da se nametnu, sigurno će biti rezova u ekipi“, poručio je Stanojević.

Žali što su ostali bez prilike da se bore protiv Bešiktaša za Ligu Evrope.

„Bili smo tako blizu bar penala, međutim, u dvomeču smo izgubili i žao mi je zbog toga. Dali smo maksimum, odradili produžetke, potrudili smo se, neki više, neki manje. O Gentu ne treba ni pričati“, dodao je Stanojević, čije izabranike već narednog četvrtka čeka prvi meč plej-ofa za Ligu konferencija protiv belgijskog tima.

Lugano Partizan fudbal utakmica
Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Nakon početne euforije zbog plasmana u kvalifikacije za Ligu šampiona, gde Partizan nije bio osam sezona, klub iz Humske je svoje navijače brzo vratio u realnost.

Posle epskih blamaža protiv Dinama iz Kijeva u drugom kolu kvalifikacija (6:2 na neutralnom terenu u Poljskoj, 0:3 u Humskoj), i Nordsjelanda prošle sezone u kvalifikacijama za Ligu konferencija (5:0 u Danskoj, 0:1 u Beogradu) na kojima je Partizan izgledao kao skup amatera, „grobari“ su konačno mogli da vide iole dobro izdanje njihovih ljubimaca na nekoj evropskoj utakmici.

To su „grobari“ čekali već više od godinu dana, ali su dobili lažnu nadu da mogu bar do drugog po jačini evropskog takmičenja. Uzalud su se nadali da je konačno došao taj trenutak da se Partizan vrati na evropsku mapu.

Na tom putu sada im stoji Gent u plej-ofu kvalifikacija za Ligu konferencija, navijači Partizana dobro pamte ovaj belgijski tim, jer su crno-beli dva puta odmerili snage sa njim 2021. godine u grupnoj fazi Lige konferencija, ali sećanje nije dobro. Gent je u Humskoj slavio sa 1:0, dok je u Belgiji bilo nerešeno (1:1).

Sasvim sigurno težak posao za crno-bele, mada bi za njih svaki rival bio težak ako i dalje budu ovako izgledali na terenu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar