Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Brat na brata - nije isključeno, i to za ulazak u Ligu šampiona. Crvena zvezda će, ako savlada Omoniju, za ulazak u grupnu fazu elitnog takmičenja igrati protiv Olimpijakosa.

Do poslednje runde kvalifikacija igra se samo po jedna utakmica zbog pandemije koronavirusa. U plej-ofu na programu je dvomeč, pa će srpski prvak igrati protiv grčkog velikana i na svom stadionu „Rajko Mitić“, i u Atini.

PROČITAJTE JOŠ

Mogao bi to da bude veliki okršaj beogradskih i pirejskih crveno-belih. Ulog – ogroman, grupna faza Lige šampiona, za Zvezdu treći put uzastopno, što bi bio nezapamćen uspeh na ovim prostorima.

Do tada, prvo četa Dejana Stankovića treba da prebrodi kiparski okršaj sa Omonijom u Nikoziji, 15. septembra.

A, onda, brat na brata – Zvezda će prvo u Atinu, da bi u revanšu na „Marakani“ tražila prolaz do Lige šampiona. Srpski i grčki prvak su do sada odigrali dve zvanične utakmice, obe u elitnom takmičenju, i to prošle sezone.

I obe su imale dijametralno suprotne ishode. Zvezda je slavila preokretom pred svojim navijačima 3:1 i došla do jedine pobede u grupnoj fazi. Čudesan trijumf najavio je rezervista Miloš Vulić sjajnim udarcem iskosa sa leve strane u 62. minutu, da bi preokret bio režiran u samoj završnici.

Kapiten Marko Marin je iz kornera pogađao strelce Milunovića i Boaćija u 87. odnosno 90. minutu, pa je srpski prvak posle istorije protiv Liverpula, i u sledećoj sezoni došao do celog plena.

U poslednjem kolu LŠ na stadionu „Karaiskakis“ bio im je potreban bod i imali su ga u džepu sve do poslednjih trenutaka… Rezervista Žander, koji je kasnije napustio klub, igrao je rukom u svom kaznenom prostoru i skrivio penal, pa je u 88. minutu El Arabi sa bele tačke zatresao mrežu za konačnih 1:0.

Foto: Marko Đoković/Starsport

Tako se Olimpijakos preselio u nokaut fazu Lige Evrope, u kojoj je bila viđena Crvena zvezda i bez koje je ostala zahvaljujući neverovatnom potezu vremešnog defanzivca.

Prethodno, u samom finišu prvog poluvremena, mogli su izabranici Vladana Milojevića do vođstva. Međutim, Marko Marin nije se osetio dovoljno spremnim da šutira penal, pa je odgovornost preuzeo Tomane i sa „kreča“ uzdrmao prečku.

Time je portugalski napadač krenuo stranputicom, kao i njegova karijera u Zvezdi, iako je na Marinu bilo da kapitenski reaguje kao najiskusniji.

PROČITAJTE JOŠ Babić otišao iz Zvezde u Portugal

Od tada se dosta toga promenilo u obe ekipe… Marin više nije u Zvezdi, niti je Milojević na klupi, a njihova mesta su nekako zauzeli Aleksandar Katai i Dejan Stanković.

Iako legendarni vezista nema dovoljno trenerskog iskustva, čini se da nova-stara crveno-bela „desetka“ doprinosi više igri. Mnogi će reći da veći majstor od Marina nije igrao na ovim prostorima, samo je poenta u učinkovitosti.

Katai je neko ko mnogo zna fudbal i s razlogom mu je nadimak „Magiko“, a het-trik protiv TSC je samo dokaz i pokazatelj šta sve može. I nije poenta samo u golovima, već je i protiv Tirane i Evrope nagovestio da bi mogao da bude i evropski okidač za velike domete – ostvarenje ciljeva, a to je evropska jesen.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Zato je Zvezdi najbitnije da preskoči Omoniju. Glavni aduti biće Katai, te povratnik Gelor Kanga, odnosno novajlija Srđan Spiridonović, koji je sjajno igrao po dolasku u Zvezdu.

Beogradski crveno-beli biće jači i za Sekua Sanoga, dok je od važnijih igrača otišao samo Branko Jovičić (Ural) i Milan Jevtović (Arhus). Nema ni Hosea Kanjasa, Radživa van la Pare i Matea Garsije, ali njihov učinak bio je prilično mizeran.

S druge strane, Olimpijakos je pojačao bekovske pozicije i mesto napadača, a Pedro Martins ostao je na klupi. Otišli su Cimikas, Abdelaui i Emre Mor, kao i Giljerme, dok su stigla trojica pojačanja.

PROČITAJTE JOŠ Mrkela posle žreba: Dobro je što smo izbegli Midtjiland

Iskusni desni bek Rafinja (34) došao je Flamenga, sa iskustvom igranja u Bajernu, Šalkeu i Đenoi, a na suprotnoj strani je Hose Holebas (36) koji se vratio iz Votforda u Atinu.

Za pogotke bi mogao da bude zadužen Egipćanin Ahmed Hasan Koka (27), bivši napadač Brage. Tu su i srpski mladi reprezentativci, Lazar Ranđelović i Nikola Čumić, dok je Svetozar Marković na pozajmici.

Kad se podvuče crta, snaga Olimpijakosa predvođenog Francuzom Metjuom Valbuenom, Torosidisom, Semedom, Sudanijem, više je nego jasna, ali i Zvezda deluje jače nego što je bila i najbitnija joj je Omonija, a onda bratski spektakl bez navijača.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar