Stadion Crvene zvezde slavi 57. rođendan
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Stadion Crvene zvezde nosi ime po legendarnom Rajku Mitiću, u svetu je poznatiji kao "Marakana", a ovog 1. septembra proslavlja 57. rođendan.

Na današnji dan, davne 1963, odigrana je prva utakmica na „Marakani“. Pre 57 godina, 1. septembra, zvezdaši su pohitali ka „Marakani“ i u redovima čekali kako bi ušli na novoizgrađeni stadion Crvene zvezde.

PROČITAJTE JOŠ

Iako od 2014. nosi ime po prvoj Zvezdinoj zvezdi, legendi kluba, za sve zvezdaše je to druga „kuća“. I zato na poseban način obeležavaju ovaj dan.

I klub se potrudio da pokloni nešto „Marakani“ za 57. rođendan, pa je čuveni tunel, kojim igrači idu do terena, osvanuo ocrtan u novom ruhu kao spoj fudbala i umetnosti.

Dominiraju navijački motivi, pa će rivalima biti još teže kada gostuju Zvezdi, čim publika opet bude dozvoljena na stadionima.

Utakmica sa Rijekom te 1963. imala je uvertiru u susretu pionira crveno-belih, a domaćin kao da nije mogao da izgubi na premijeri. Pobedio je 2:1, a strelac prvog gola za seniorski tim Crvene zvezde bio je Dušan Maravić.

Stadion je, po uzoru na brazilski u Rio de Žaneiru, poneo ime „Marakana“ zbog veličine i kapaciteta. I danas je najveći stadion na ovim prostorima.

Rekordna poseta zabeležena je 23. aprila 1975. na meču protiv Ferencvaroša – zvanično, utakmici je prisustvovalo 110.000 gledalaca.

„Marakana“ je poslednjih godina, posebno usled igranja na evropskoj sceni, prilično renovirana. Pored novih kapija na istočnoj i zapadnoj tribini, takozvanih češljeva, glavna stvar je uspostavljanje sistema za grejanja terena.

Sigurno da brojni zvezdaši jedva čekaju da se opet nađu na tribinama svoje „kuće“ i da bodre omiljeni klub na putu ka novim uspesima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar