Vladimir Vuletić, bivši potpredsednik FK Partizan, za Nova.rs pričao je o svim detaljima privođenja, saslušanju u SBPOK, a objasnio je i zašto je posetio Veljka Belivuka dok je on boravio u kućnom pritvoru.

Dan posle boravka u prostorijama Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u Makišu, doskorašnji funkcioner crno-belih pojasnio je i da mu se nikakva krivična dela ne stavljaju na teret, kao i zašto je podneo krivične prijave.

Vuletić je za Nova.rs detaljno ispričao sve što je stalo u manje od 24 sata i ponovio da istražnim organima želi da priča o svemu što se od njega traži.

PROČITAJTE JOŠ

Njega su pripadnici SBPOK presreli u jednom kafiću dok je sedeo s advokatima, u blizini Tužilaštva za organizovani kriminal, u koje se zaputio u sredu ujutru.

„Može se reći da je via facta i došlo do privođenja. Suštinski sam bio pozvan od strane SBPOK da u svojstvu građanina dam izvesna obaveštenja na okolnosti u vezi sa tri krivična dela koja se stavljaju na teret ili za koja se sumnjiči grupa Veljka Belivuka. Reč je o otmici, iznudi i pranju novca. Mene je zaista potpuno iznenadilo da mogu da dam neke informacije o tome i nisam ih ni davao, niti su me pripadnici SBPOK o tome ispitivali. Oni su mi, čim sam došao na razgovor, odmah rekli da je moralo nešto da bude napisano kao pravni osnov i da to nema nikakve veze sa mnom. Dosta je značajno da su organi SPBOK nekako znali da ću se tog dana naći u 8.15 u kafiću blizu samog Tužilaštva za organizovani kriminal. Najavio sam dan ranije odlazak kod tužioca i čini mi se da je nekome to očigledno smetalo, neko nije želeo da se tamo pojavim“, kaže Vuletić za Nova.rs.

Kako izgleda procedura privođenja u svojstvu građanina?

Kada postupak počinje, vi bivate pozvani prvo u SBPOK, a onda SBPOK daje te izjave javnom tužiocu, kod koga sam želeo odmah da odem ali je neko procneio da bi bilo mnogo efikasnije, čini mi se i dramatičnije, da se dogodi nekakvo polu-privođenje. Ako vas neko poziva da dođete u svojstvu građanina, onda vi birate kada ćete iću, ovde je bilo zahtevano od mene da se pojavim u roku od odmah, iako je zakonski rok 48 sati, a u tom pozivu nije postojalo nikakvo utvrđeno vreme. Dolazite u poziciju da ne postoji nikakav pravni osnov, Tužilaštvo to nije zahtevalo, ne postoji vreme u kojem se možete odazvati pozivu da kao građanin date izjave. Reč je, dakle, o privođenju inspirisanom u policijskim krugovima, ne u Tužilaštvu“.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Tri krivična dela se vama ipak ne stavljaju na teret?

„Ta dela koja stoje na pozivu ne stavljaju se meni na teret, nisam čak ni osumnjičeni, a kamoli optuženi ni za jedno krivično delo. To je spisak dela koja se stavljaju na teret osumnjičenim pripadnicima grupe Veljka Belivuka.
Nemam ništa protiv što sam bio u poziciji da se pojavim u svojstvu građanina. I predsednik Srbije je na čuvenoj konferenciji za medije, na 13 TV kanala, najavio i sugerisao javnom tužiocu da treba da budem ispitan, što se i desilo. Tada je spomenuo još jedno ime, generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića, da bi trebalo da bude ispitano, međutim do danas on nije ispitan“.

O čemu su vas ispitivali u SBPOK?

„Na moju inicijativu sam obrazložio boravak u FK Partizan od decembra 2014. do februara 2021. Načine na koje su smenjivani predsednici, na koje su smenjivane uprave, načine komunikacije s navijačima, moju komunikaciju s njima, njihovo ponašanje prema nama, sve ono što smo trpeli od njih, uključujući i sebe. Jedan sam od onih koji su jako pretrpeli od različitih navijača, ne samo Partizanovih, već i suprotnog kluba“.

„Pripadnicima SBPOK bilo neprijatno“

Kako su se ponašali prema vama?

„Moram reći da su pripadnici SBPOK bili izuzetno korektni, profesionalni, ponašali su se skrupulozno i sa dignitetom, rekao bih u jednom momentu da im je bilo čak i vrlo neprijatno. A ja sam ih pitao po kom pravnom osnovu sam u prostorijama SBPOK, njihov odgovor bio je zaprepašćujuć – nagovestili su da je to zbog određenih medijskih natipisa, u 21. veku u Srbiji! Duboko smatram da je otpor ovakvom ponašanju i moja dužnost“, istakao je Vuletić.

Šta se dogodilo prilikom vašeg odlaska na poligraf?

„Posle ispitivanja u SBPOK rekao sam, bez ikakve zadrške, da sam spreman sve što sam rekao da potvrdim na poligrafskom ispitivanju. I krenuli smo odmah, ali poligrafista mi je lično rekao kako mu je dužnost pre ispitivanja, prema članu 57. Zakona o policiji, da moram da mu kažem kakvo je moje zdravstveno stanje. Operisan mi je tumor hipofize 2001. godine i imam nekolliko od tada hroničnih bolesti, nisam se ja razboleo pre dva dana ili pre dve godine. Organima SBPOK dostavio sam medicinski izveštaj na 18 strana o mom stanju za poslednjih 20 godina. Zato je maliciozno, skandalozno tumačenje da sam odbio poligraf, ne, poligraf je odbio mene. Čak i u ovoj državi ipak postoji neki minimun poštovanja propisa i zakona. Niti sam izbegao ili odbio, jednostavno nisam bio podoban po Zakonu“.

Zašto ste posećivali Veljka Belivuka dok je bio u kućnom pritvoru?

„Tu nema nikakve mistifikacije. Belivuk je pravosnažno oslobođen za to delo, nisam ga ja oslobodio nego ova država. On je za ovu državu do februara bio slobodan i ispravan čovek. Jednom prilikom sam morao da odem zato što je Partizan trebalo da igra utakmice Lige Evrope koje su bile u problemu zbog četiri navijačke frakcije.

Mene je tada uprava kluba ovlastila da razgovaram o važnoj činjenici – koliko će karata dobiti sve te frakcije. Mi smo posle tog sastanka bili u Pragu i tamošnji glavni policajac, koji nam je govorio kako možemo da rasporedimo ulaznice, bio je frapiran što imamo četiri frakcije koje su zahtevale četiri različita dela tribine. Rekao nam je da nismo normalni. Sa takvim stvarima smo se mi borili, morao sam da dogovaram kako će Partizan biti u poziciji da ne bude kažnjen u Pragu i da ne budemo ponovo izbačeni iz Evrope, jer nam se navijači između sebe sukobljavaju na tribinama. Pokušali smo u dogovoru sa svima njima da postignemo konsenzus koji bi definisao da svi budu na tribini a da ne dođe do sukoba i uspeli smo u tome“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

To je bilo jedino vaše viđanje s Belivukom pored onih na stadionu i uz jedan telefonski poziv?

„Moram s gnušanjem da odbijem svaku vrstu tendencioznih tumačenja tog poziva. Naime, ako se neka dvojica ljudi poznaju i imaju srdačne odnose, zašto se Veljko Belivuk onda predstavlja meni na početku tog poziva. Kada sam čuo s kim pričam, stepen moje nelagodnosti zahtevao je racionalizaciju srdačnosti. Kao u pesmi Dina Merlina ‘Smehom strah pokrijem’. Pokušavate da učinite sve da izbegnete tu nelagodu. Nije to srdačnost koju imam sa svojim kolegama, stepen i način razgovora sa Belivukom prilagođen je navijačkoj retorici“.

Podneli ste i određene krivične prijave?

„Predsednik države je govorio, s pravom, kako bi trebalo pokrenuti postupak protiv NN počinioca koji je svojevremeno učinio dostopunim njegov razgovor s izvesnim saradnikom Mišom Vacićem. To nije dozvoljeno i zaista predstavlja u pravom smislu odavanje službene tajne. Ali, to govori čovek u istom danu kada su svi mediji pod njegovom kontrolom prepuni natpisa u kojima se jedan univerzitetski profesor razvlači i javno linčuje zbog nekog takođe prisluškivanog razgovora, koji ponavljam, ni izbliza nije takav kakvim su hteli da ga predstave.

Podneo sam dve krivične prijave – jednu protiv očigledno organizovane kriminalne grupe koju čine NN lica iz Vlade, predsedništva, medija, koji su službene tajne učinili dostupnim javnosti. To ne sme da se radi i to su jako opasne stvari.
Drugu sam podneo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina, koji su prekršili član 359. Krivičnog zakonika države Srbije, i prekoračili svoja službena ovlašćenja koja su zloupotrebili na konferenciji prenošenoj na 13 TV kanala, i jednog univerzitetskog profesora izložili pretnjama i povredi njegovih prava, sve u nameri da pribave za sebe određenu vrstu koristi“, završio je Vuletić za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare