Erling Haaland, Bukayo Saka i Mohamed Salah Foto: Nigel Keene / AFP / ProfimediaMark Cosgrove/News Images / imago sportfotodienst / Profimedia, Micah Crook/PPAUK / imago sportfotodienst / Profimedia

Polako se bližimo raspletu sezone u engleskoj Premijer ligi, i periodu kada se "lomi" odluka o pitanju šampiona Engleske. Svi se pitaju da li će Mančester siti nastaviti dominaciju, ili će po mnogima najkvalitetnija liga na svetu dobiti novog šampiona.

U trci za titulu su tri tima, i to su Mančester siti (62 boda), Liverpul (63) i Arsenal (61).

Pročitajte još

Ekipa trenera Pepa Gvardiola ušla je u ovu sezonu kao apsolutni favorit sa željom da nastavi potpunu dominaciju. Prošle sezone su „građani“ uzeli Premijer ligu, Ligu šampiona i FA kup. Veliki hendikep za Mančester siti predstavljala je povreda Kevina De Brujnea, najvažnijeg igrača ove ekipe, koji se povredio već na prvoj ligaškoj utakmici protiv Barnlija i tek pre oko mesec dana se vratio na teren.

Siti je i u periodu bez Belgijanca na terenu pokazao zašto važi za trenutno najbolju ekipu na svetu. Gotovo da se nije osetio izostanak De Brujnea. Drugi igrači poput Hulijana Alvareza, Fila Fodena, Rodrija, uz povremeno dobre partije Bernarda Silve i najnovijeg pojačanja Žeremija Dokua, kao i standardno efikasnog Erlinga Holana koji je i ove sezone, barem za sada najbolji strelac lige sa 18 golova.

Alvarez je najprijatnije iznenađenje kod Sitija ove sezone. Argentinski napadač je prošle sezone došao u redove „građana“ iz River Plejta i već se nametnuo kao jedan od glavnih igrača ekipe. Ove sezone je postigao osam golova uz još toliko asistencija na 27 utakmica.

Jedan od igrača koji je u potpunosti preuzeo ulogu lidera jeste Fil Foden. Englez je konačno pokazao svoj pun potencijal i da može da bude jedan od najboljih igrača na planeti. Kod Gvardiole je u prethodnim sezonama uglavnom imao ulogu „džokera“. Najčešće je ulazio sa klupe, ili ukoliko bi bio starter, napuštao bi igru sredinom drugog poluvremena. Sada je gotovo uvek starter i uglavnom igra svih 90 minuta. Uz to je drugi najbolji strelac svoje ekipe sa 11 golova uz sedam asistencija.

Aktuelni šampion je jedan period sezone morao da živi i bez Holana, koji je bio povređen, što je bila jedinstvena situacija jer od kad je Norvežanin u klubu (od sezone 2022/23) to se nije dešavalo, barem ne na ovako dug period. Gotovo dva meseca je Siti bio bez Holana i to od sredine decembra do samog kraja januara. I ovaj period je Gvardiolin tim preživeo sa samo jednim kiksom, protiv Kristal Palasa kod kuće.

Pred Sitijem je ključni period sezone. „Građani“ će, u sledećem kolu igrati protiv Liverpula 10. marta u gostima a nakon toga i protiv Arsenala na „Etihadu“ poslednjeg dana ovog meseca. Potom će ugostiti Aston Vilu, pa idu na noge Kristal Palasu, da bi dočekali Luton nakon toga.

Ono što raduje navijače Mančester sitija jeste to da je ekipa konačno kompletna, i da nema problema sa povredama.

Odbrana „građana“ ove sezone je ono što brine navijače. Ovaj segment igre je lošiji nego prethodnih godina u timu Pepa Gvardiole. Međutim, ova ekipa i dalje izgleda toliko moćno, da se čini koliko god golova primili, uvek mogu da postignu barem jedan više.

Foto: AP Photo/Dave Thompson)

Druga ekipa koja se bori za titulu, jeste Liverpul na čelu sa Jirgenom Klopom, koji je prvi na tabeli. Nedavno je odjeknula senzacionalna vest da će Nemac napustiti klub sa „Enfilda“ na kraju sezone, što je i sam rekao. Zbog toga se čini kao da igrači imaju još veći motiv da dođu do trofeja.

„Enfild“ je i ove sezone neosvojiva tvrđava. Liverpul je „prosuo“ samo četiri boda pred domaćim navijačima, odnosno od mogućih 39 osvojio je 35 i bez poraza je. Ekipu predvodi Mohamed Salah koji igra nestvarno. Već je postigao 15 golova, a uz to ima i devet asistencija na 21 utakmici.

Liverpul ima ogromnih problema ove sezone sa povredama. Trent Aleksander-Arnold, Alison, Stefan Bajčetić, Diogo Žota, Rajan Gravenberh, Kurtis Džons, Džoel Matip, Salah i Tijago Alkantara trenutno se nalaze na spisku povređenih igrača, a do skoro je tu bio i Darvin Nunjez. Takav razvoj situacije učinio je da mnoge mlade snage dobiju šansu u prvom timu. Jedan od njih je i Konor Bredli, koji je više nego adekvatno zamenio Aleksandera Arnolda na mestu desnog beka, čak i u onim ofanzivnim segmentima. Na pet ligaških utakmica postigao je jedan gol i upisao još tri asistencije. Tu je i Bobi Klark, igrač veznog reda iz Liverpulove akademije koji je dobio šansu ove sezone, kao i štoper Džarel Kvansah. Neko o kome će se tek pričati je i 18-godišnji napadač Džejden Dans, koji je nedavno protiv Sautemptona ušao u igru sa klupe i prelomio utakmicu postigavši dva gola za 28 minuta za pobedu Liverpula na „Enfildu“ 3:0.

Klop je uspeo da savršeno namesti ekipu iako mu nije dostupan veliki broj ključnih igrača, a kada se oni budu vratili, čini se da će ovaj tim biti gotovo nezaustavljiv. Zbog toga Liverpul ulazi u završnicu sezone sa velikim ambicijama.

AP Photo/Jon Super

Treći tim koji se nadmeće za sam vrh jeste Arsenal, koji trenutno igra najbolji fudbal u Engleskoj. „Tobdžije“ su u strašnoj seriji dobrih rezultata u ligi i vrlo ubedljivih pobeda. U ponedeljak su ponizili Šefild junajted u gostima sa 6:0, a pre toga su „tukli“ Njukasl na „Emirejtu“ 4:1. Pre toga su imali još dve nestvarne partije u gostima, protiv Barnlija 5:0 i Vest Hema.

Dinamika sezone ekipe Mikela Artete je potpuno drugačija nego što je to bio slučaj prethodne. Prošle sezone je Arsenal držao prednost do gotovo samog kraja, kada im je Mančester siti „ukrao“ titulu. Činilo se da je tim nezaustavljiv tokom čitave jeseni i zime, i navijači su verovali da je konačno došao trenutak kada će se njihov tim vratiti na vrh. Ali usledio je veliki pad forme tokom prtoleća (što se ovom klubu dešavalo i u prošlosti). Prelomni je bio duel sa Mančester sitijem koji je Arsenal izgubio sa 4:1. Kao da je od tog trenutka bilo jasno da od titule neće biti ništa.

Ove sezone, situacija je drugačija. Arsenal je počeo ligašku sezonu neubedljivim partijama, koje je ipak nekako uspevao da pobedi, ali i kiksevima. Mnogi navijači nisu verovali da je nakon uvodnih kikseva i neubedljivih partija moguće da Arsenal bude kandidat za titulu, budući da „tobdžije“ ove sezone igraju i Lugu šampiona, što nije bio slučaj prošle sezone.

Ipak, kako je sezona odmicala, Arsenal je podizao formu, što se u potpunosti razlikuje od prošle sezone. Dočekao je i kikseve Mančester sitija i Liverpula i uključio se u borbu za titulu.

Arsenal i ove sezone predvodi sjajni Bukajo Saka. Engleski napadač je postigao 13 golova uz još osam asistencija na 26 utakmica. Ali snaga Arsenala jeste to što postoji veliki broj igrača sa napadačkim učinkom. Mežu njima su i Martin Edegor, Gabrijel Martineli, Kai Havertz, Leandro Trosar, Deklan Rajs… Svi oni gotovo redovno postižu golove ili dele asistencije.

„Tobdžije“ za razliku od svojih konkurenata u borbi za titulu, nemaju problema sa povredama, a budući da igraju sve bolje, navijači imaju ogromna očekivanja od njih u finišu sezone, do čijeg kraja je ostalo još 11 kola.

AP Photo/Rui Vieira

Raspored Liverpula do kraja 

28. kolo, 10. mart 16.45, Liverpul – Mančester siti

30. kolo, 31. mart 15, Liverpul – Brajton

31. kolo, 4. april, 20.30, Liverpul – Šefild junajted

32. kolo, 7. april, 16.30, Mančester junajted – Liverpul

33. kolo, 14. april, 15, Liverpul – Kristal Palas

34. kolo, 20. april, 16, Fulam – Liverpul

35. kolo, 27. april, 16, Vest Hem – Liverpul

36. kolo, 4. maj, 16, Liverpul – Totenhem

37. kolo, 11. maj, 16, Aston Vila – Liverpul

38. kolo, 19. maj, 17, Liverpul – Vulverhempton

Raspored Mančester sitija do kraja 

28. kolo, 10. mart 16.45, Liverpul – Mančester siti

30. kolo, 31. mart, 17.30, Mančester siti – Arsenal

31. kolo, 3. april, 21.15, Mančester siti – Aston Vila

32. kolo, 6. april, 13.30, Kristal Palas – Mančester siti

33. kolo, 13. april, 16, Mančester siti – Luton

34. kolo, 20. april, 16, Totenhem – Mančester siti

35. kolo, 27, april, 16, Notingem Forest – Mančester siti

36. kolo, 4. maj, 16, Mančester siti – Vulverhempton

37. kolo, 11. maj, 16, Fulam – Mančester siti

38. kolo, 19. maj, 17, Mančester siti – Vest Hem

Raspored Arsenala do kraja

28. kolo, 9. mart, 18.30, Arsenal – Brentford

30. kolo, 31. mart, 17.30, Mančester siti – Arsenal

31. kolo, 3. april, 20.30, Arsenal – Luton

32. kolo, 6. april, 18.30, Brajton – Arsenal

33. kolo, 13. april, 18.30, Arsenal – Aston Vila

34. kolo, 20. april, 16, Vulverhempton – Arsenal

35. kolo, 27. april, 16, Totenhem – Arsenal

36. kolo, 4. maj, 16, Arsenal – Bornmut

37. kolo, 11. maj, 16, Mančester junajted – Arsenal

38. kolo, 19. maj, 17, Arsenal – Everton

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare