Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Od Evrope do Japana, među ljubiteljima fudbala glavna tema je nesvakidašnji razvoj situacije na utakmici koja je trebalo da predstavlja, uz španski El Klasiko, najveći derbi koji je odigran u supernedelji. Ipak, umesto atomskog fudbala, videli smo Liverpulov ples i pet golova u mreži Mančester junajteda.

PROČITAJTE JOŠ...

No „petarda“ u mreži tima sa Old Traforda nije prvi put da je jedna ekipa ponizila drugu u utakmici odigranoj među timovima takozvane „velike šestorke“.

Naprotiv, i ranije se dešavalo da međusobni dueli Mančester junajteda, Liverpula, Arsenala, Mančester sitija, Totenhema i Čelsija budu okončani u najmaju ruku rezultatskim ponižavanjem. Iz tog razloga u obzir su uzete samo utakmice koje su završavane pobedom jednog od timova sa pet ili više golova razlike.

Mančester junajted – Arsenal 8:2 (2011)

Kada je 28. avgusta 2011. godine Arsenal stigao na Old Traford, retko ko je zamišljao da će Arsenal po prvi put od 1896. godine i meča sa Lafboroom čak osam puta vaditi loptu iz svoje mreže.

Otvorena utakmica donela je dosta šansi tokom prvog poluvremena, a domaćin je na „Teatru snova“ preko Denija Velbeka (22 minut), Ešlija Janga (28) i Vejna Runija (41) stigao do 3:0. Arsenal je mogao do gola u 27. minutu, kada je Džoni Evans faulirao Tea Volkota u kaznenom prostoru, a Robin van Persi loše izveo penal, tačnije – David De Hea je uspeo sjajno da interveniše i zaustavi njegov šut. Ipak, Volkot je u zaustavnom vremenu smanjio na 3:1, pa je slutilo na uzbudljivo drugo poluvreme.

Prva trećina drugog dela protekla je mirno, nije bilo ni ozbiljnijih prilika sve do 64. minuta i slobodnog udarca Vejna Runija za 4:1, da bi Arsenalovu katastrofu „zacementirali“ Nani tri minuta kasnije, te Park Đi Sung na isteku 70. minuta.

Do kraja meča Arsenal je preko Van Persija stigao do drugog gola, ali je Junajted ogovorio sa još dva, i to preko Runija i Janga.

Na kraju, 8:2 i večna sramota za „tobdžije“.

Mančester siti – Arsenal 5:0 (2021)

Početak sezone 2021/2022 doneo je jedan od derbija, ali je susret Mančester sitija i Arsenala već nakon prvih 45 minuta umesto „sudara titana“ više ličio na pravi fudbalski masakr. Ilkaj Gundogan u 7. minutu doveo je Siti u vođstvo, potom je Feran Tores povećao na 2:0 pet minuta kasnije, da bi pitanje pobednika bilo rešeno pet minuta nakon isteka pola sata igre crvenim kartonom Granita Džake.

Do kraja prvog poluvremena Gabrijel Žesus je povećao na 3:0, da bi Rodri u 53. i Tores svojim drugim golom sedam minuta pre kraja doneli 5:0.

Mančester junajted – Mančester siti 1:6 (2011)

Dva meseca nakon istorijske pobede nad Arsenalom Junajted je dočekao Siti, ali je umesto derbija Mančestera viđena simultanka i verovatno najgorih pola sata u istoriji tima sa Old Traforda. Naime, uprkos isključenju Džonija Evansa u 47. minutu, rezultat je bio samo 1:0 za Siti (Baloteli, 22. minut), sve do isteka sata igre. A onda je krenula mašinerija gostiju. Baloteli je povećao u 60. minutu na 2:0, nadovezao se Serhio Aguero u 69, na 3:1 je smanjio Daren Flečer devet minuta pre kraja, da bi u samoj završnici Siti dao još tri gola. Prvo je Edin Džeko u 89. povećao na 4:1, grogirane „crvene đavole“ dodatno je ponizio David Sila u prvom minutu nadoknade, da bi u trećem Džeko po drugi put savladao rivala i povećao na ogromnih 6:1.

Ovaj meč ostao je upamćen i po majici Marija Balotelija – „Why always me?“

Čelsi – Arsenal 6:0 (2014)

Utakmica odigrana u martu 2014. rešena je već nakon 17 minuta. Samjuel Eto je doveo Čelsi u prednost nakon pet minuta igre, dva minuta kasnije u strelce se upisao i Andre Šurle, potom je Kjeran Gibs nakon 15 minuta igre isključen, nadovezao se Eden Azar penalom u 17. minutu, da bi u 42. Oskar zadao poslednji udarac u prvom delu. Sa još dva gola (Oskar u 66, Mohamed Salah u 71) Čelsi je došao do trijumfa od šest golova prednosti.

Inače, za pogotke u 7. i 71. minutu asistirao je Nemanja Matić. Interesantno je da je ovo bila 1.000 utakmica u karijeri Arsena Vengera, tadašnjeg trenera Arsenala.

Mančester junajted – Totenhem 1:6 (2020)

Izgledalo je da će u oktobru 2020. Junajted imati nešto lakši zadatak jer su već posle dva minuta preko Bruna Fernandeša stigli do prednosti sa penala, ali je već pet minuta kasnije bilo jasno da se sprema katastrofa u mreži domaćih. Tangaj Ndombele je u 4. minutu izjednači, Son Jung-Min u 7. minutu preokrenuo, potom je Entoni Marsijal u 28. dobio crveni karton, što je Totenhem nemilosrdno iskoristio. Kejn u 30, Son sedam minuta kasnije doneli su 4:1 u prvom delu, a drugo poluvreme proteklo je uz još dva gola – Orijeovog u 51. i Kejnovom 11 minuta pre kraja sa penala.

Mančester siti – Liverpul 5:0 (2017)

Nakon gola Serhija Aguera sredinom prvog poluvremena navijači su očekivali odgovor Liverpula, ali je u 37. minutu Sadio Mane isključen, pa je Siti preuzeo sve u svoje ruke. Do kraja meča još četiri puta su zatresli mrežu rivala – Gabrijel Žesus u sudijskoj nadoknadi, potom i u 53. minutu, zatim Sane u 77, te još jednom u prvom minutu nadoknade drugog dela za ogromnih 5:0.

Totenhem – Liverpul 0:5 (2013)

Već u prvom poluvremenu Liverpul je bio ubedljiv, preko Luisa Suareza i Džordana Hendersona poveli su sa 2:0, a posao je znatno olakšao Paulinjo u 63. minutu crvenom karotn. Od tog momenta gosti sa Enfilda postigli su još tri gola, i to preko Džoa Flanagana, Suareza i Rahima Sterlinga.

Čelsi – Mančester siti 6:0 (2007), 0:6 (2019)

Fudbaleri Mančester sitija trenutno predstavljaju jednu od najvećih sila svetskog fudbala, ali je 2007. godine Čelsi bio taj koji je bio nemilosrdan. Šest golova u mreži gostiju – Ešli Kol, Majkl Esijen, Didije Drogba dva puta, Salomon Kalu i na kraju Andrej Ševčenko naneli su pravu rezultatsku katastrofu „građanima“.

Osveta je usledila 12 godina kasnije. Domaćin je bila ekipa Sitija, a prva zvezda meča Serhio Aguero, koji je postigao dva gola u prvom delu, još jedan do kraja meča. Pored nejga, u strelce su se upisali i Rahim Sterling dva puta, te Ilkaj Gundogan.

Mančester siti – Totenhem 6:0 (2013)

Siti je posebno raspoložen bio protiv „pevaca“ – Hesus Navas u 1. minutu je najavio katastrufu, a potom i „zacementirao“ trijumf u drugom minutu sudijske nadoknade. U međuvremenu, Aguero sa dva gola, Alvaro Negerdo jednim te Sandro autogolom su doneli velikih 6:0 u korist „građana“.

Bonus video: Liverpul ponizio Mančester junajted na Old Trafordu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar