Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović, Fudbaleri Srbije
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Dušan Tadić, kapiten Ajaksa, i Aleksandar Mitrović, golgeter Fulama, okosnica su reprezentacije Srbije već godinama, a to su i krunisali na bajkovit način u Lisabonu.

Hičkok ne bi režirao ovakav rasplet za Portugalce, 50.000 duša je zaćutalo na čuvenom stadion Luž u Lisabonu kada je Dušan Tadić u 90. minutu uposlio Aleksandra Mitrovića uz koprcanje lopte u mreži, na koje se godinama čekalo.

PROČITAJTE JOŠ

Godinama je Srbija (i samostalna, i ranije kao Jugoslavija ili Srbija i Crna Gora) najdalje išla do 1:1 protiv selekcija poput Portugala, Španije, Francuske i Italije. Nismo sreću doduše ni zasluživali tada, baš jesmo sada kada je dugo trajala opsada gola u režiji Tadića, Mitrovića i ostalih momaka.

Pratila je sreća hrabre egzekutore – Tadić je lider kvalifikacija po broju asistencija sa šest „spakovanih“ uz dva postignuta gola, Mitrović na kontu ima osam pogodaka, uz rame je Levandovskom, Kejnu i Zahaviju, iznad njega je samo Memfis Depaj iz Holandije sa 11.

Posebnu draž Mitrovićevom golu daje jedan arhivski momenat, bio je tragičar zbog promašenog penala u baražu protiv Škotske, koja nas je ostavila bez Evropskog prvenstva. Ako je neko zaslužio da ga sreća ponovo pogleda, bio je to Mitrović, kome je i novi selektor Dragan Stojković Piksi pomogao da se fudbalski vrati u život.

– Vratilo se sve za Škotsku, sa kamatom. Ali, kad si pošten i kad radiš vredno, kad si iskren, kad se trudiš, uvek se sve vrati, samo je pitanje vremena. Selektor je verovao u nas, igrali smo sa velikim samopouzdanjem. Ne znam šta bih rekao, presrećni smo zbog nas, ali i zbog cele nacije, znamo koliko smo sreće doneli narodu. Ovo je i moje drugo veliko takmičenje. Ne mogu da nađem reči da opišem sreću, radost, ponos. Sve je pomešano, plakao bih i smejao bih se, neverovatan osećaj – rekao je Mitrović, koji je optrčao i veliki krug na Lužu, ogrnut srpskom zastavom, hrleći ka navijačima Srbije koji su uživali u svojoj proslavi po ekspresnom pražnjenju stadiona.

Tadić nije imao veliki problem da se prilagodi Piksijevim idejama i zamislima, ako je u nekom Stojković mogao da prepozna sebe, bila je to desetka Ajaksa i Srbije.

I kao plej, i kao igrač, lider, onaj od kog se očekuje da izmisli asistenciju i gol.

– Mnogo je emocija. Svi su srećni i zadovoljni. Otkako je došao Stojković, vratio se osmeh, igramo lep fudbal. Pokazali smo to danas. Pokazali smo da možemo da dođemo u Portugal i da dominiramo i da pobedimo. Mislim da svako ko nosi ovaj grb i ko je državljanin ove zemlje, treba da bude srećan i ponosan – naglasio je Tadić.

Srbiju će u Kataru zasluženo predvoditi Mitrović i Tadić kao prve zvezde reprezentacije i momci kojima ovo nije prvi Mundijal, učestvovali su i u Rusiji 2018, ali ovaj nastup ipak će imati posebnu draž – Portugal je pao sa jednom od najjačih generacija u svojoj istoriji, na svom stadionu, u trenutku kada su svi na stadionu videli pečatiranu kartu za Svetsko prvenstvo.

Jedan podatak posebno se izdvaja kada je u pitanju napadač Fulama – Mitrović je pojačao rekord kao najbolji strelac Srbije svih vremena, dao je 44. gol na svom tek 68. meču i u Kataru će imati priliku da postavi novu granicu. Podsećanja radi, Mitrogol ima samo 27 godina i konačni bilans sigurno će biti zastrašujuć.

BONUS VIDEO Gol Mitrovića kojim se Srbija plasirala na Svetsko prvenstvo

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar