FOTO: EPA-EFE/Dmitry Lovetsky
FOTO: EPA-EFE/Dmitry Lovetsky

Lionel Mesi, Robert Levandovski, Mohamed Salah, Žoržinjo, Karim Benzema, Ngolo Kante, Kristijano Ronaldo, Kilijan Mbape, Lorenco Insinje, Kevin de Brujne - ovo je ukratko lista onih koji imaju najviše šansi da osvoje Zlatnu loptu.

Nalaze se na listi od 30 igrača za koje će glasati sportski novinari, treneri i kapiteni nacionalnih timova pod okriljem FIFA.

PROČITAJTE JOŠ:

Svi oni će izabrati jednog na ceremoniji 29. novembra ove godine. Vi ste putem našeg portala već izabrali jednog i njegovo ime je Robert Levandovski.

U realnosti, Mesi bi sedmom Zlatnom loptom dodatno učvrstio svoj rekord i odvojio se od Kristijana Ronalda, koji ove godine plaća ceh izostanku šampionske titule Juventusa i neuspehom u Ligi šampiona.

Ronaldo je otišao u Mančester junajted, vratio se kući, Mesi je svoju kuću i Barselonu napustio otišavši u Pari Sen Žermen.

Proceduralna glupost sa Mesijevim ugovorom, možda, ali napravila je tektonsku promenu u svetu fudbala.

Mesijeva Barsa prošle sezone nije uzela titulu u Španiji, to je učinio Atletiko Madrid, niti su Katalonci rasturali u Ligi šampiona, ali opet je Argentinac bar pobedio na Kopa Americi.

Prva titula Argentine kao krunisanog šampiona Južne Amerike posle punih 28 godina.

To Lea, uz neku, skoro pa „naviku“ da mu se dodeljuje priznanje za najboljeg fudbalera na svetu preporučuje za ovo laskavo priznanje.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Da je pravde, prošle kalendarske godine bi Robert Levandovski uzeo Zlatnu loptu, ali tada je njeno dodeljivanje otkazano, a Poljaku kao da nije ni rečenoo, ni suđeno.

Ove godine ima šanse, ali bi to više bila kompenzacija za to što mu je prošle godine izmakla iz ruku posle izbijanja pandemije u Evropi.

Sva moguća klupska takmičenja osvojio je Bajern Minhen i generalno ružnu 2020. godinu zbog svega što se dešavalo, zaokružio je najboljim rezultatima i kluba i karijere Levandovskog.

Dao je 55 golova na 47 utakmica, Bajern je osvojio Ligu šampiona i u njoj 15 puta tresao mrežu. Međutim, to je sve sad bitno k’o lanjski sneg.

Lionel Mesi
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Međutim, čitaoci Nova.rs to nisu zaboravili, kao ni činjenicu da i dalje nemilice trese mreže, pa je dobio 50,5 odsto glasova čitalaca portala.

Na drugom mestu našao se Lionel Mesi sa 20,6 posto glasova, dok su na trećem i četvrtom mestu u izboru Karim Benzema i Ngolo Kante.

Benzema ima 15,3 posto glasova, a 13,4 odsto je dobio Kante. Ove sezone kada se nagrada dodeljuje, nju možda najviše zaslužuju Kante i Žoržinjo – bar ako gledamo ko je šta osvojio.

Kante je bio radilica kao nekad i bio je jedna od ključnih karika Tomasa Tuhela u Čelsiju koji je proletos naprasno „oživeo“ posle odlaska Frenka Lamparda sa klupe.

Karim Benzema posle finala Lige nacija, Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

Ništa drugačija nije priča ni sa Žoržinjom kome se bukvalno sve ove godine poklapalo tako da nije ni sam mogao da zamisli i bira.

Kada ga je Mauricio Sari povukao za sobom u Čelsi, a ovaj se nije snašao najbolje, malo ko je mogao da pretpostavi ovakav scenario.

Ali, sudbina je, izgleda imala drugačije planove za italijanskog vezistu, koji je do pre tri godine bio u Napoliju i pitao se hoće li osvojiti bar neki Kup Italije, a sada ima sve.

Ngolo Kante
Foto: EPA-EFE/Glyn Kirk/NMC/Pool

Čelsi je osvojio Ligu šampiona, UEFA Superkup, Ligu Evrope pre dve godine, a Žoržinjo je ove postao najbolji igrač u izboru UEFA, prvak Evrope sa Italijom i najbolji vezista na tom takmičenju.

Sa te strane, preporuke su mu više nego jasne. Tim pre što je sa Italijom stigao i do finala Lige nacija i tu izgubio od Francuske.

Na realnog dobitnika ćemo sačekati još neko vreme, ali izboru čitalaca našeg portala će se malo ko bar u Bajernu buniti tim izborom.

BONUS VIDEO: Milan Karadžić otkriva da li posle VAR-a u srpski fudbal stiže još novih tehnologija

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare