Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Pred Srbijom je, kako su već mnogi mediji to apostrofirali, meč decenije, duel sa Škotskom u finalu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, takmičenje na koje Srbija čeka punih 20 godina.

Reč imaju asovi, oni koji su igrali protiv Škotske, imaju ime i prezime, pre svega veliko iskustvo, da govore o predstojećem meču. Stanislav Karasi, Dragan Džajić, Budimir Vujačić…

PROČITAJTE JOŠ

Predstojeći duel u finalu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, vraća sećanja i na utakmicu sa Svetskog prvenstva u Nemačkoj 1974. godine, kada je jugoslovenska reprezentacija remijem protiv ostrvskog predstavnika osigurala učešće u drugom krugu šampionata.

Strelac vodećeg gola za Plave u Frankfurtu, Stanislav Karasi, kaže da se slika škotskog tima nije promenila ni posle četiri i po decenije.

„Možda su nijanse u pitanje, sve se to i dalje svodi na fizički aspekt fudbala sa mnogo trčanja i vazdušnih duela. Ako na tom polju budemo uspeli da odgovorimo na pravi način, ne strahujem uopšte za konačan rezultat. Tehnika i jednostavnost igre su apsolutno na našoj strani. Utakmica u Oslu je model kako reprezentacija treba da igra i ako ponovimo bar pola onoga što je viđeno u pobedi protiv Norveške, Škotska nema šta da traži u Beogradu“, ističe Karasi.

Legendarni as Dragan Džajić bio je kapiten u meču sa Škotskom na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 1974. godine…

„Bitno je da ne podlegnemo pritisku u finalnoj utakmici sa Škotskom. Nalazimo se na korak od velikog podviga, moramo biti svesni da nas očekuje izuzetno nezgodan protivnik. Čak ni moja generacija nije umela da izađe na kraj sa Škotima. Pored onog remija na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, još jednom smo remizirali u prijateljskoj utakmici i čini mi se da smo ih samo jednom dobili na mini-mundijalu u Brazilu“, navodi Džajić.

I član šampionske generacije Vojvodine iz 1989. godine i ljubimac navijača Partizana krajem osamdesetih i početkom devedestih godina prošlog veka, Budimir Vujačić, veruje da ekipa Ljubiše Tumbakovića ima snage i kvaliteta da se posle 90 ili 120 minuta na stadionu Rajko Mitić, nađe među 24 najbolje reprezentacije na kontinentu.

„Osećam da duvaju neki novi vetrovi u srpskoj reprezentaciji. Ako pogledamo poslednje tri utakmice, samo je ona protiv Mađarske za zaborav, jer je podsetila na sve što ne valja. Ali dueli protiv Norveške i Turske ohrabruju, vidi se nešto novo. Pre svega odnos igrača prema zadacima na terenu. Vidi se neki elan, neka hemija… jednostavno, vidi se jedna želja u očima tih igrača. Svideo mi se pristup najiskusnijih igrača, motiv koji se vidi kod Kolarova na poslednjih nekoliko mečeva. Mitrović takođe gori od želje i na svakoj utakmici daje primer kako se bori za boje svoje zemlje. Ukoliko svi budu na nivou sa utakmice u Norveškoj, Srbiji se smeši plasman na Evropsko prvenstvo“, navodi Vujačić.

Vujačić zrači optimizmom, ali upozorava da će Škotska, kao jedan od domaćina završnog turnira, biti izuzetno opasan rival.

„Ne treba zaboraviti da su obe utakmice u kojima je Srbija bila na visini zadatka u oktobarskom terminu, igrane na gostujućem terenu. Ova će sada biti specifična, igra se takođe bez publike i videćemo kome će to doneti prednost. Škotska je napravila seriju od nekoliko pobeda, pruža zaista odlične igre i biće veoma nezgodan protivnik. Naravno, kvalitet je na strani Srbije. Tu su dva odlična golmana, iskusna odbrana… lično, više sam pristalica sistema sa četiri igrača u poslednjoj liniji, ali moram da priznam da je moj bivši trener Tumbaković odlično uklopio ovu novu varijantu sa tri centralna beka“, navodi Vujačić.

Utakmica finala baraža, Srbija – Škotska, odigraće se u četvrtak 12. novembra, a prenos uživo možete da gledate samo na kanalu Nova S u 20.45.

SVE O MEČU SRBIJA – ŠKOTSKA

Srce kaže pobeda Srbije, a istorija – čuvaj nokte za penale

Kad ako ne sad: Srbija – Škotska, čekamo Evro 20 godina

Filip Đuričić rešio problem sa virusom, spreman tek za Ruse

Vi ste rekli: Srbija – Škotska 2:1, neka tako i bude

Samo hrabro: Tadić da diriguje, Kolarov da bude stena

Mitrović: Skačem, tučem se… Spreman sam

“Pronašao sam jedan ili dva problema kod Srbije”

Škoti tražili recept za Srbiju – od “Mađara”

Čak su i Novak i Mari “uvučeni” u okršaj Srbije i Škotske

“Mitrović gori od želje, vidi se motiv kod Kolarova”

Samo da ne zaplačemo za Đuričićem…

Šok za Srbiju: Milivojević ima koronavirus!

Paunović za Nova.rs: “Orlovi” idu na Evro, ne sumnjam u njih

Kad ako ne sad, ko ako ne vi? Srbijo, juriš na Evropu!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar