Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ciljevi Srbije i Škotske sveli su se na jednu utakmicu, na pobedu u susretu zakazanom za četvrtak od 20.45 u Beogradu. Trijumf u finalu baraža za Evropsko prvenstvo doneće jednoj od reprezentacija kartu za kontinentalnu smotru sanjanu decenijama, te je potpuno suvišno govoriti o značaju koji naredni susret ima za oba nacionalna tima.

Osokoljeni pobedom nad Norveškom „orlovi“ duel dočekuju sa nadom da bi posle 20 godina mogli konačno da se plasiraju na Evro, međutim posao protiv Škota neće biti lak u šta uverava i Gordan Petrić, fudbalski strateg koji je tokom igračkih dana ostavio dubok trag u škotskom fudbalu.

PROČITAJTE JOŠ

„Predstoji nam drugačija utakmica u odnosu na onu sa Norveškom, pre svega jer je ovo susret koji direktno odlučuje o putniku na Evropsko prvenstvo. Ulog je veliki, obe reprezentacije dugo sanjaju plasman na završno takmičenje i neće biti lako, ali sam uveren da naš stručni štab neće potceniti Škote. Ukoliko pristup i igra budu kao u duelu sa Norveškom na dobrom smo putu da izađemo kao pobednici“, istakao je Petrić za Nova.rs..

Nekadašnji fudbaler Dandi junajteda, Rendžersa i Hartsa (od 1993. do 2001. igrao u pomenuta tri kluba), istakao je činjenicu da izabranici Stiva Klarka u srpsku prestonicu stižu sa nizom od četiri pobede, a da su na poslednjih osam susreta upisali sedam pobeda i remi.

„Škoti su u dobroj formi, igraju u istom sastavu i pobeđuju. Sa druge strane Tumbaković je kombinovao u prethodnim susretima sa Turskom i Mađarskom. Veoma je važno da budemo na svom najviše nivou, ako budemo igrali svoju igru u prednosti smo. Najteže je ponavljati se, a upravo u kontinuitetu leži ključ za uspeh“.

Prva asocijacija na ostrvski fudbal je čvrsta igra, međutim, aktuelni strateg Gorice ističe da susret u srpskoj prestonici neće odlučivati fizička snaga.

„Reprezentacije su selekcije najboljih igrača tih država i daleko od toga da se bilo koja svodi samo na fizički jake igrače. Srpski i škotski reprezentativci imaju fudbalsku težinu, ne oslanjaju se isključivo na snagu. Činjenica je da Škoti igraju drugačiji fudbal, ali obe selekcije su veoma tehnički potkovane“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Okršaj zakazan za četvrtak bio je razlog zbog kojeg je Petrićev telefon prethodnih dana neprestano zvonio, a ogromno interesovanje za finale baraža vlada i u Škotskoj.

„Zvali su me i novinari iz Škotske. I tamo je slična atmosfera, samo oni takmičenje gledaju na drugačiji način, dugo nisu bili na nekom velikom takmičenju dok smo mi ipak uspevali da se plasiramo na svetska prvenstva. Obe reprezentacije su pod pritiskom zbog činjenice da dugo čekaju ovakvu priliku. Problem je što će sve stati u 90 minuta, jednu utakmicu, i zato nema prostora za grešku“.

Nekadašnji štoper, koji je na domaćoj sceni ostavio dubok trag u Partizanu, istakao je značaj eventualnog plasmana na Evropsko prvenstvo i iz ugla razvoja domaćeg fudbala.

„Plasman na kontinentalnu smotru bi bio dragocen iz brojnih razloga, a posebno zbog uticaja koji bi imao na nove generacije. Bilo bi lepo da odemo na Evro, da se probudi entuzijazam ljubitelja fudbala, da deca vide i osete čar tog takmičenja“, rekao je Petrić za Nova.rs.

Uživanje uz rad u Sloveniji

Petrić je u septembru preuzeo kormilo Gorice i tokom mesec dana rada uspeo da tim postavi na zdrave noge.

„Preuzeo sam tim u momentu kad nije imao ni bod. Krenuli smo od nule, stigli su igrači koji su zaoštrili konkurenciju, ali je i njima potreban period adaptacije. Upisali smo neke važene bodove, zabeležili dve pobede i tri remija uz četiri poraza među kojima dva od Olimpije i Maribora, ekipa iz samog vrha i pretendenata za Evropu. Zadovoljan sam kako sve funkcioniše u Gorici i Sloveniji. Radi se naporno i paralelno uživa“, istakao je nekadašnji strateg Zemuna, Sinđelića, Rada, Čukaričkog i Larise.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar