Foto: Screenshot / Youtube

Utakmica veka između Srbije i Škotske, u pokušaju obe ekipe da se plasiraju na Evropsko prvenstvo, već je počela i to na najlepši mogući način - dobrotvornom akcijom koju su inicirali navijači ostrvskog nacionalnog tima.

Organizacija pod imenom „Tartan Army Sunshine Appeal“ je osnovana 2003. godine i za cilj ima da navijači upućuju donacije humanitarnim institucijama u državama protiv čijih timova igra njihova reprezentacija.

PROČITAJTE JOŠ

Ovoga puta, humani Škoti su odlučili da donaciju upute udruženju „Evo ruka“ iz Beograda.

To je udruženje roditelja i prijatelja dece i mladih sa smetnjama u razvoju, koje postoji od 2011. godine.

Tim povodom, za Nova.rs govorio je Nil Forbs, predsednik organizacije „Tartan Army Sunshine Appeal“.

„Mi postojimo od 2003. godine i prva akcija je bila izvedena u Litvaniji, gde je igrala naša reprezentacija. Organizovali smo se među sobom, navijači su prikupili sredstva i donirali školsku opremu jednoj ustanovi za decu“, kaže Forbs za Nova.rs.

Cilj humanih Škota je jasan i direktan – pomoći onima kojima je pomoć zaista najpotrebnija.

„Mi tražimo dobrotvorne organizacije za pomoć deci u gradovima u koje dolazimo, naš kriterijum je da organizacije budu što je manje moguće kako bi naša donacija dobila pravu vrednost. Te organizacije ne smeju da budu finansirane od strane vlasti niti da imaju povezanost sa političkim ili verskim grupama“, objašnjava Forbs.

Sada već davne 2013. godine Škoti su gostovali u Srbiji, duel reprezentacija je odigran u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo na stadionu „Karađorđe“ u Novom Sadu.

Pred 6.500 gledalaca, srpski tim je pobedio sa 2:0, a golove je postigao Filip Đuričić, momak koji bi trebalo da bude veliki adut Srbije i u narednom meču protiv Škotske, zakazanom za 12. novembar u Beogradu.

Forbs kaže da je organizacija na čijem je čelu bila odlučna u nameri da na desetogodišnjicu postojanja nastavi svoje delovanje i da uputi pomoć srpskoj deci.

„Kontaktirali smo Ambasadu Srbije u Londonu, potom smo stupili u kontakt sa Dejanom Kovačevićem koji je radio u Pokrajinskom sekretarijatu za međuregionalnu saradnju, ali i lokalnom samoupravom u Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Zajedno smo pronašli organizaciju SOS Kinderdorf kao krajnje primaoce donacije od 1.500 funti. SOS Kinderdorf je lokalni ogranak međunarodne organizacije koja pruža kvalitetnu pomoć deci koja ne mogu da žive sa svojim biološkim porodicama. To je malo „selo“ sa 13 kuća u regionu Sremske Kamenice, a po dolasku tamo bili smo oduševljeni brojem dece, osoblja i medija“.

Kraj marta te 2013. godine je bio pravi zimski, Novi Sad i okolina su bili okovani snegom, ali to nije pokolebalo Škote da učine da se deca iz sela dobro zabave.

„Neki od naših članova su prihvatili izazov dece da odigraju fudbalsku utakmicu. Igrali smo po snegu i pobedili sa 5:3“.

Škoti su reagovali i na utakmici seniorskih ekipa, sneg u Novom Sadu je bio toliki da su se oni prihvatili lopata i pomogli redarima da osposobe teren za igru.

Naš sagovornik se dobro seća gostovanja u Srbiji i boravka u Beogradu.

„Osetio sam fantastičnu dobrodošlicu i bili smo veoma lepo prihvaćeni“.

Nil se će moći ponovo da vidi srpsku prestonicu, ali…

„Nažalost, zbog pandemijskih okolnosti zabranjena su putovanja tako da mi nećemo lično predati donaciju, pa ćemo putem poziva obaviti prezentaciju. Gorko sam razočaran činjenicom da neće biti navijača na utakmici, nadao sam se da ću se vratiti u Srbiju“.

Dotakli smo se i fudbalskih tema, Forbs veruje da su šanse za prolaz na Evropsko prvenstvo podjednake za obe ekipe.

„Mi nismo igrali na velikom takmičenju od 1998. godine i mislim da je krajnje vreme da se kvalifikujemo“.

O srpskom fudbalu, kako kaže, ne zna mnogo, ali je upoznat sa igračima.

„Znam da imate nekoliko igrača koji igraju na najvišem nivou u Evropi, a mi imamo nekoliko dobrih igrača koji ulaze u vrhunsku formu. Na primer, to je Džon Mekgin“.

Žal zbog okolnosti se ipak vratila u razgovor…

„Tartan armija je gorko razočarana što neće moći da putuje u Beograd i da ponovo uživa u divnom gostoprimstvu koje smo osetili 2013. godine. Bilo bi divno podeliti nekoliko piva sa srpskim navijačima, što je škotska tradicija“, naveo je Forbs.

I za kraj uputio poruku srpskim prijateljima.

„Želim sreću srpskom timu, iskreno se nadam odličnoj utakmici naših ekipa, ali se nadam pobedi Škotske. Ako ne uspemo u tome, ja ću lično poželeti sve najbolje srpskoj ekipi i uspeh na završnom turniru 2021. godine“, zaključio je Forbs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar