Foto: Profimedia

Miroslav Stević stekao je kultni status kao igrač u Bundesligi u kojoj je proveo najveći deo karijere igrajući između ostalih za Bosrusiju Dormtund i Minhen 1860.

Foto: Promo

Oseti pobedu.

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu

I dalje je u fudbalu kao agent igrača, a karijeru je počeo u Srbiji, a iz Nemačke za Nova.rs priča o selekciji Srbije, sistemu igre i formaciji koja je bila jedna od glavnih tema uoči ovog turnira.

Srbija će prvenstvo početi utakmicom protiv Engleske u nedelju od 21.00, a Stević veruje u prolazak grupne faze.

PROČITAJTE JOŠ

Posebno apostrofira da je Srbija naučila iz svojih grešaka u Kataru.

„Pametni ljude uče na tuđim greškama, a u najgorem slučaju na svojim greškama. Mislim da smo, kad vidim izjave i ponašanje u našem timu nešto naučili od prethodnog Svetskog prvenstva. Mišljenja sam da ovo što je selektor napravio je malo njih uspelo pre njega – da najave nešto i urade ono što su najavili. O načinu kako dođete do cilja, uvek može da se diskutuje, zato i fudbal jeste najvažnija sporedna stvar jer omogućava svakom da razmišlja na svoj način. Možemo da diskutujemo da li smo odigrali kvalifikacije samouvereno ili ne, ali smo doneli mnogo novca u kasu FSS-a i što je najvažnije doneli neku vrstu kontinuiteta. Samo kroz velika takmičenja može da raste reprezentacija i kroz veliku pozornicu mogu ti mladi igrači koji dolaze, a mi ih imamo uvek, da brže sazrevaju i da grade svoj put ka velikim svetskim imenima“.

Srbija nema kvalitet kao bivša Jugoslavija, ali nagalašava da jedna stvar može da bude veliki faktor za naš tim.

„Za mene je veliki uspeh i način kako se sada ophodimo, da smo ukapirali da samo kao homogena ekipa možemo nešto da uradimo. Moramo da se pomirimo sa činjenicom da nemamo kvalitet kakav je imala bivša Jugoslavija. Ako se setim ekipa i u kojima sam ja igrao, moram da budem surovo iskren, to nema veze sa onim što imamo sada. Ali, ti momci ako shvate da na ovoj velikoj pozornici mogu više da im donesu dve utakmice nego jedna cela sezona u ligama gde igraju, ako shvate da mogu da uspeju samo kroz timski duh i način na koji se ophode prema dresu, mislim da možemo da budemo prijatno iznenađenje – u prvom mahu za nas same, a potom ako uspemo da iznenadimo i druge, tim bolje“.

Foto: Nova.rs

Stević nema dileme da je ovaj sastav najbolje što Srbija ima.

„Za mene iznenađenje znači da ako neko ima veliku klasu, a selektor ga izostavi. Što se naše selekcije tiče, radi se o 95 posto igrača sličnog kvaliteta i nijedan izostanak ne predstavlja krucijalni problem koji je nerešiv i ne daje nam neku ekstra nadu da će biti mnogo bolje“

Dao je i zanimljiv odgovor na pitanje u kom sistemu Srbija treba da igra.

„Što se tiče sistema sa tri ili četiri pozadi – svaki trener je kao kuvar. Ne možete vi da dođete i ubacite povrće i napravite suši. Svaki dobar trener gleda da iz situacije i momenta izvuče maksimum od onoga što ima. Činjenica 3-4-3, 4-3-3,3-5-2, sve su to neke polazne tačke koje se kroz utakmicu brzo menjaju i pretapaju u nešto drugo, a na kraju priče, svi ti sistemi su samo jedna brojka, na kraju te priče odlučuje smao jedan sistem – to je kao u areni gladijatorskoj u Rimu, ti ili ja. Na kraju svakog sistema odlučuje duel jedan na jedan, protivnik ili ja i ko se tu dokaže u tom sistemu jedan na jedan, on dobija taj drugi, vizuelni sistem“.

Foto: Starsport

Stević ističe i zašto Srbija ne može da igra sa četvoricom pozadi.

„Što se tiče tog trojca pozadi, mi nemamo bekove već godinama za taj sistem četvorice pozadi. Zadnji igrači koji su bili kompaktibilni za taj sistem, desno Bane ivanović a levo Ivan Obradović i Aleksandar Kolarov. Imamo po meni dobre igrače ako smo fokusirani. Po desnoj strani imamo Andriju Živkovića koji ispunjava sve evropske norme za jednog igrača – ima dribling, ima ponavljanje, ima fiziku, hoće da ispuni želje trenera i da se žrtvuje pozadi i da radi. Imamo Filipa Kostića koji je prototip igrača za tu poziciju, koji je u Frankfurrtu dobio poziv Juventusa ne zato što ima lepu frizuru, već zato što je u kontinuitetu pružao dobre partije na toj poziciji. Imate Mladenovića koji još ofanzivnija varijanta, tako da za taj sistem imamo igrače, ali preduslov svega je odnos prema dresu“.

Upravo ističe taj odnos kao ključnu stvar za uspeh.

„Da bi pričali o drugim stvarima, odnos prema dresu mora da bude na najvišem nivou. I to su te razlike na primer u utakmici protiv Slovenije – ako donesemo mi na teren odnos koji donese Slovenija, onda će doći ta individualna razlika koju imamo u odnosu na njih. Ako ne uđemo trkački, agresivno minimum kao Slovenija, onda ćemo osetiti probleme 100 posto“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar