Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

U porodici ne znaju da li da se raduju ili tuguju.

Stvarno neobična situacija zadesila je porodicu Vušković, u kojoj braća Mario i Luka igraju fudbal i važe za uzdanice Hrvatske u narednim godinama.

Ipak, u ovom trenutku problematičan je brat Mario (21), kome fudbalska karijera i ne ide baš najbolje i to zbog dopinga.

PROČITAJTE JOŠ

Mario Vušković je ponikao u Hajduku iz Splita, a 2021. godine usledio je transfer u nemački Hamburger za koji je tokom dve sezone odigrao 47 utakmica, postigavši tri gola uz dve asistencije sa pozicije defanzivca.

Transfer iz Hrvatske u Nemačku koštao je najpre 1,2 miliona, a onda je HSV platio još tri miliona evra kako bi potpuno otkupio mladog štopera.

Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Problemi za njega kreću 12. novembra 2022. godine kada je Nemački fudbalski savez pokrneuo istragu protiv Marija zbog dopinga, što je odmah potvrdio i klub.

Stariji brat Vušković je bio pozitivan na doping testu, a slučaj je preuzelo tužilaštvo u Hamburgu i on se nije dobro završio po Hrvata.

Kako je preneo „Hamburger Morgenpost“, policija je pretražila Vuškovićev stan u Hamburgu te mu zaplenila mobilni telefon i laptop. Fudbaler je bio pozitivan na supstancu eritropoetin (Epo) tokom kontrole na treningu 16. septembra. Tačnije, u sebi je imao tragove eritropoetina, hormona koji reguliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca koje bi na sebe mogle vezati više kiseonika i tako pospešiti njegove mogućnosti.

EPA-EFE/FILIP SINGER

Mario je podneo zahtev za analizu B uzorka, ali ni to mu nije pomoglo da izbegne kaznu, pošto je i taj uzorak bio pozitivan.

„Standardna kazna za doping-prekršaj je četiri godine, a kazna se može i smanjiti. Za 20-godišnjeg Vuškovića, koji se sprema i za reprezentaciju, ali neće igrati za Hrvatsku na Svetskom prvenstvu u Kataru, duga suspenzija mogla bi da znači kraj sportske karijere“, pisao je jedan od najuticajnijih nedeljnika u Evropi „Špigl“ krajem 2022. godine.

Vušković se branio da ne zna odakle mu se u krvi našla zabranjena supstanca, ali sada svakako snosi posledice. Kada je zvanično proglašen krivim, Vušković je dobio dve godine zabrane igranja fudbala od strane Nemačkog fudbalskog saveza.

Mario je odbio da se nagodi i da mu kazna bude godinu dana, jer je verovao da će se izvući bez iste, ali je u tome pogrešio, pa je dobio dve godine suspenzije, pišu hrvatski mediji.

To znači da će se Mario Vušković fudbalu vratiti tek 2024. godine, a pitanje je da li će ga i ko tada hteti u svojim redovima, te u kakvoj će formi on biti, koliko će mu vremena biti potrebna da vrati stari kvalitet i ponovo krene uzlaznom putanjom.

Luka Vušković Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Druga strana priče porodice Vuškovića za sada je mnogo lepša, a takvom je čini 16-godišnji Luka. On je kao i brat ponikao u Hajduku, za njega i dalje nastupa, već je dogurao do prvog tima, a uskoro ga čeka i neki višemilionski transfer.

Luka igra na poziciji štopera, a nedavno je posto najmlađi debitant na derbiju Dinamo – Hajduk, koji se smatra jednim od najvećih na Balkanu.

U juniorskom uzrastu igrao je u Ligi šampiona, igra glavom mu je jača strana, a pažnju je privukao i spektakularnim golom protiv Istre, kada je „potegao“ sa svoje polovine i zatresao mrežu.

Za njega su interesovanje pokazali Mančester siti, Pari sen Žermen, Čelsi i mnogi drugi evropski velikani.

BONUS VIDEO Najbolji golovi sezone 2022/2023 u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar