Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Novak Đoković plasirao se u finale turnira u Rimu pobedom nad Lorencom Sonegom od 2:1 u setovima (6:3, 6(5):7, 6:2)

Novak je prvi set otvorio na najbolji mogući način, iskoristio je drugu šansu da rivalu oduzme servis i poveo 3:1. Nakon toga Nole je bez većih poteškoća, najviše zahvaljujući savršenom servisu, stigao do šanse da u devetom gemu dođe do prednosti, što je i iskoristio.

PROČITAJTE JOŠ:

Prvi deo igre trajao je 39 minuta, a koliko je Đoković bio dominantan pokazuje i to što je dobio 20 od 24 poena, od čega je 14/18 bilo nakon prvog, a 6/6 na drugi servis.

U drugom delu sasvim drugačija slika, gotovo savršeni servisi obojice sve do pred sam kraj seta, kada je Đoković uspeo da oduzme servis Sonegu u 11. gemu i dođe do prednosti od 6:5. No, umesto pobede usledio je neshvatljiv pad, propuštene dve meč lopte, a kazna je usledila u vidu druge iskorišćene šanse za brejk, pa je Sonego meč uveo u taj-brejk. Tamo je Novak poveo 3:0, imao 4:2, ali nije uspeo meč da privede kraju.

Zaigrao je Sonego odlično, napravio preokret i sa 7:5 došao do 1:1.

U trećem setu Sonego je krenuo silovito, došao do 40:0 na Novakov servis, ali je Đoković uz malo sportske sreće stigao do preokreta, što je umnogome odredilo i dalji tok meča.

Nakon što je Italijan dobio svoj prvi servis gem, Novak je vezao tri gema uz jedan brejk, poveo 4:1, a potom još dva i od 4:2 stigao do 6:2 i finala u kom će se po peti put susresti sa Rafaelom Nadalom.

ATP Rim, polufinale

Novak Đoković – Lorenco Sonego 6:3, 6(5):7, 6:2

6:2 Kraj!

Drugi brejk u trećem setu, za pobedu, 11. finale Rima i meč sa Nadalom!

5:2 Novak ponovo ubedljiv

Razigrao se Đoković, počeo je da pogađa servise, pa i poeni lakše dolaze. Ovog puta Novak nije dopustio Sonegu nijedan poen, stigao do 5:2, pa će Italijan servirati za opstanak u meču.

4:2 Sonego se još uvek drži

Ne želi tako lako Italijan da se preda, pa je Novaku dopustio samo jedan poen i bez previše poteškoća smanjio na 4:2.

4:1 Novak potvrdio brejk

Samo jedan izgubljen poen, i to pri rezultatu 30:15, ubedljiva igra i ponovo lako osvojen gem na svoj servis dovoljni su za potvrdu brejka i vođstvo.

3:1 Brejk Đokovića!

Dva poena zaredom dobio je Đoković na servis rivala, ali je potom lošim forhendom vratio Sonega u igru. Ipak, u narednom poenu Sonego je poslao lopticu u aut, pogrešio i u narednom poenu, 3:1 za Đokovića!

2:1 Perfektan gem Đokovića

Bez poteškoća, lagano, sigurno, ubedljivo – Novak bez izgubljenog poena stiže do 2:1.

Najduži gem u meču pripao Sonegu

Poveo je Sonego 15:0, Novak izjednačio, potom opet Sonego poveo, a Đoković nakon 22 razmenjena udarca došao do 30:30. Ipak, od tog trenutka odigrao je dva odlična poena, „uhvatio“ Đokovićevu paralelu i došao do 1:1.

Veliki preokret Đokovića

Prvi poen u trećem setu pripao je Sonegu. Povučen energijom, nastavio je Sonego da „bombarduje“, osvojio i drugi na Đokovićev servis, a nakon lepog smeča, iako je bio okrenut leđima loptici, došao do tri brejk-šanse. Prvu nije iskoristio, pošto je izbacio lopticu van granica igrališta pri forhendu. Potom je nakon ponovljenog servisa ritern poslao u mrežu (40:30). To kao da je „povuklo“ Đokovića, zaigrao je maestralno, dobio naredna tri poena i od 0:40 stigao do 1:0.

6:7 Taj brejk pripao Sonegu, 1:1 u setovima!

Loše servira Novak, ali je uprkos tome uspeo da dobije tri prva poena u taj-brejku. Odgovorio je Italijan, smanjio na 3:2 pre nego što je Đoković savršenim forhendom i lepom paralelom povećao na 4:2. Napravio je Đoković duplu grešku pri servisu, pa je Sonego prišao na 4:3, a potom stigao i do izjednačenja (4:4).

U devetom poenu Sonego je poslao jednu duboku lopticu, sudija je uzviknuo „aut“, ali je Đoković pokazao da je loptica bila dobra, pa je poen ponovljen. Njega je zahvaljujući bekhend-paraleli dobio Sonego, čime je poveo 5:4. Dobio je Sonego još jedan poen, došao do dve set-lopte.

Prvu nije iskoristio nakon greške (6:5), ali jeste drugu, pa će pitanje pobednika biti rešeno u trećem delu igre.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

6:6 Novak propustio fantastičnu šansu…

Uzvratio je Italijan brejk, i to kako… Imao je Novak dve prilike da reši meč, nije uspeo, potom je Sonego propustio prvu, ali ne i drugu brejk-šansu.

6:5 Brejk Đoković!

Uspeo je Novak da iskoristi prednost od 40:15 i drugu brejk-šansu pretvori u prednost i dođe nadomak prolaska u finale

5:5 Đoković spasao dve brejk lopte

Italijan je tek u završnici prvog seta uspeo da dođe do prednosti na Đokovićev servis (15:0), ali je Novak odgovorio prvo odličnim poenom, a potom nakon duge razmene uspeo da lopticu pošalje dovoljno jako da Sonego nije mogao da je zahvati kako bi trebalo. Pri rezultatu 30:15 neko je uputio psovku što je nateralo Đokovića da sarkastično aplaudira, sudiju da upozori publiku, a prvi reket planete je stigao do 40:15. No, uspeo se Italijan da se vrati, veže dva poena i uvede gem u razliku.

Novak je izgubio prvi poen, pa je Italijan dobio šansu da dođe do izjednačenja, ali je prvu brejk priliku propustio tako što je očajno zahvatio lopticu pri forhendu, poslao je visoko van granica igrališta. Nakon Novakove greške Sonego je dobio još jednu šansu da izjednači. Imao je sreće Đoković, Sonego je iz relativno čiste situacije, u trenutku kada je Novak krenuo na drugu stranu, poslao dijagonalu koja je zakačila vrh mreže i završila u autu. Izvukao se Novak iz neprijatne situacije, iskoristio šansu da dobije gem i poravnao na 5:5.

4:5 Ne da se Italijan, ponovo vodi

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Činilo se da će Sonego nastaviti sjajno da igra na svoj servis pošto je dobio prvi poen, ali je potom praktično poklonio Đokoviću dva uzastopna. Prvo je, nakon neshvatljivo lošeg smeča najboljeg tenisera planete, pogodio mrežu iz neposredne blizine, da bi potom prvo napravio jednu duplu servis grešku, usledila je Noletova greška, koji je lopticu poslao u mrežu, a potom je Sonego ponovo napravio duplu servis grešku, poklonio Novaku brejk šansu, ali je izuzetno hrabrim poenom došao do izjednačenja.

Došao je Novak do nove brejk-šanse nakon što je pošteno „prošetao“ Italijana, ali je Sonego još jednom odigrao strašan poen u trenutku kada se činilo da bi Novak mogao da prelomi meč, na šta se Đoković nadovezao dvema greškama, pa je Sonego došao do 5:4.

4:4 Ubedljiv gem Đokovića

Kvalitetniji je Đoković od Sonega, i to osetno, što se najbolje vidi prilikom njegovog servis-gema. Ponovo je osvojio sva četiri poena, stigao do izjednačenja. Nedostaje brejk da potvrdi razliku u klasi…

Nole ima podršku

Iako se igra u Italiji, Đoković ima veliku podršku, pa se na tribinama nalaze i srpske zastave.

3:4 Fantastični Sonego i sjajan tenis u Rimu

Kakva borba u Rimu… Sonego igra na granici svojih mogućnosti, tera Novaka da bude maksimalno agresivan. Uspeo je uprkos tome Novak da dođe do dve šanse da rivalu oduzme servis, ali je Italijan ponovo bio maestralan, iznudio dva loba koje je završio smečom i sprečio gubitak servisa. Imao je Nole i treću šansu nakon što je Sonego lopticu poslao u aut, ali je nije iskoristio pošto je pogodio mrežu. Pogodio je Sonego liniju za milimetar, došao do prednosti, a potom asom poveo 4:3.

3:3 Novakov as za novo izjednačenje

Ponovo je odličan bio Đoković na svoj servis, nakon 30:30, te greške Sonega, asom došao do izjednačenja.

2:3 Čuva servis Italijan

Igra Sonego sjajan tenis, blizu maksimuma svojih mogućnosti, pa je pri prednosti od 15:0 usledio jedan prelep poen koji je okončan izuzetno lošim pokušajem voleja koji je završio u mreži. Nakon dobijenog poena za 30:15, Italijan je savršeno „pročitao“ Đokovićevu nameru da odigra drop-šot, došao na poen od gema, a potom stigao i do trećeg gema.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

2:2 I Đoković odlično servira

Nešto slabije je servirao, ali je zahvaljujući gotovo savršenom drugom servisu (dobio devet od 11 poena) Đoković došao do 2:2.

1:2 Savršen servis Sonega

Izuzetno je agresivan Đoković, ali povremeno i Sonego odigra više nego dobro, pa je uprkos tri odlična udarca Đokovića Italijan uspeo da svaki savršeno vrati i dođe do 40:15. Uzvratio je Đoković sa dva brza poena, pa je po prvi put gem odigran na razliku. Sonego je servirao u telo, Novak uzvratio sjajnim riternom, došao do brejk šanse koju nije iskoristio. Naredni poen dobio je Sonego, a potom izuzetno snažnim servisom naterao Novaka da lopticu pošalje u mrežu i stigao do  2:1.

1:1 Novakova dijagonala za izjednačenje

Dobio je Nole prva dva poena, zatim je napravio dvostruku servis grešku, ali je brzo vratio stvari na svoje mesto, naterao Italijana na grešku za 40:15, a na taj aut se nadovezao fantastičnom dijagonalom i stigao do 1:1.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

0:1 Sonego prvi put stigao do vođstva

Po prvi put na meču Sonego je stigao do prednosti nakon dopuštenog samo jednog poena Đokoviću.

Počeo je drugi set

Prvi je trajao tek 39 minuta.

6:3 Dominacija Đokovića i 1:0 u setovima

Koliko je dominantno Đoković odigrao prvi set dovoljno govori to što je na svoj servis izgubio tek četiri poena, pa je lako stigao do 6:3 i 1:0.

5:3 Italijan još uvek u igri

Novak je odigrao sjajan poen, „prošetao“ Sonega i stigao do 15:0, ali je rival uzvratio sa tri vezana poena, da bi pri 40:15 naterao Noleta da lopticu pošalje u mrežu.

5:2 Đoković sve bliži prvom setu

Novak je dobio prvi poen, potom dopustio Sonegu da izjednači na 15:15, ali je odmah potom vezao tri odlična poena i došao na gem od osvajanja prvog seta. Sonego će servirati za opstanak u prvom setu.

4:2 Sonego smanjio

Svaki poen koji Sonego dobije izazove pravu erupciju oduševljenja kod domaće publike, a nakon dva veoma lepa poena stigao je i do 30:0, potom odservirao as za 40:0, te naterao Novaka da izbaci lopticu u aut nakon servisa, pa je prišao na 4:2.

4:1 Novak potvrdio brejk

Mogao je Novak da povede 30:0, ali je sa mreže lopticu poslao u aut. Sjajna ideja, loša realizacija, pa je Italijan stigao do 15:15, ali je odmah potom pogrešio, pogodio mrežu, pa je Nole došao do 30:15, a Italijan pokušao da pocepa majicu. Nije uspeo u toj nameri, kao ni u vraćanju brejka, pošto je Nole potvrdio i stigao do 4:1.

3:1 Brejk Đokovića!

Nastavio je Novak da dominira, pa je nakon 15:15 dobio dva poena, stigao do dve brejk šanse. Prvu je propustio, nakon što je izbacio lopticu u aut, ali je drugu, uprkos savršenom servisu Sonega, uspeo da pretvori u prednost od 3:1.

Navijači „skidaju kapu Đokoviću“

Novak je prvo dobio Stefanosa Cicipasa, u polufinalu igra protiv Lorenca Sonega, a jedan ljubitelj tenisa je istakao da će, ukoliko slavi ponovo, „pred Novakom zauvek skinut kapu“:

„Ukoliko Đoković uspe da pobedi Sonega, nakon što je već pobedio Cicipasa u Rimu, zauvek ću pred njim skidati kapu!“

2:1 Bez izgubljenog poena, Novak vodi

Nije uspeo da dođe do brejka, ali jeste poveo 2:1 nakon veoma ubedljivog trećeg gema koji je dobio bez izgubljenog poena.

1:1 I Sonego čuva svoj servis

Poveo je Novak 15:0, ali je potom poslao nešto jači forhend, pa je Italijan stigao do svog prvog poena na meču. Treći poen u drugom gemu završio je Sonegovom pogođenom mrežom, ali je sjajnim drugim servisom uspeo da izjednači na 30:30, potom dobije i poen za 40:30, a sjajnim slajsom uhvatio Novaka na „krivoj nozi“, pa je ubrzo bilo 1:1.

1:0 Novak siguran na početku

Maestralan početak Đokovića! Nakon razmene Novak je pokušao da slajsom dođe do poena, Italijan je uspeo da stigne do loptice i pošalje dijagonalu, ali je Đoković sjajno ispratio i pogodio polje za 15:0. Nakon toga, Sonego je vezao dve greške, poslao loptice u aut, a Nole vinerom stigao do 1:0 u gemovima.

Počinjemo!

Meč se, podsećamo, igra na dva dobijena seta.

Đoković servira prvi

Prvi reket sveta će otvoriti duel.

Dobro došli na prenos polufinala Mastersa u Rimu između Novaka Đokovića i Lorenca Sonega na portalu Nova.rs!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare