Photo by: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Fudbaleri Crvene zvezde imaće čast da ove sezone u Ligi šampiona nastupaju u potpuno novom formatu, koji bi trebalo da bude na snazi i u godinama koje slede.

Pisali smo već o kakvom formatu je reč, nema više grupa, u prvoj fazi formiraće se jedinstvena tabela, osam najboljih ide u osminu finala, a ekipe od 9. do 24. mesta u doigravanje. Svi ostali timovi ispadaju i ne idu niti u Ligu Evrope niti u Ligu konferencija.

Pobednici plej-of mečeva proći će takođe u osminu finala, a onda se igra po starom nokaut sistemu, sve dok ne dobijemo šampiona u Minhenu krajem maja sledeće godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je uspeh što je Zvezda po drugu godinu zaredom deo elite, sigurno je da na Marakani već uveliko razmišljaju i o tome kako će se predstaviti u Evropi. Liga šampiona je društvo najboljih, slabih i lakih utakmica neće biti, a na crveno-belima je da pokažu zašto su deo elite.

U skorijoj prošlosti Zvezda nije uspela da prođe grupnu/prvu fazu Lige šampiona, više uspeha imala je u Ligi Evrope, gde je išla do osmine finala, a sada će pokušati takav uspeh da napravi u najboljem takmičenju.

Deluje da u ovakvom, promenjenom sistemu takmičenja sa jedinstvenom tabelom, upravo klubovi kao Zvezda imaju veće šanse da se bore za prolaz dalje, s tim da više iz Lige šampiona ne mogu da odu u „niži rang“, već sve moraju da daju na prolaz dalje, kako im se evropska sezone ne bi završila na zimu.

Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Sudeći prema žrebu i izvučenim parovima (svaki klub će odigrati osam utakmica protiv različitih rivala, po četiri kod kuće i u gostima), deluje da će ova sezona, pogotovo prva faza takmičenja, biti izuzetno zanimljiva i borba za prolaz dalje i što bolju poziciju na tabeli vodiće se do poslednjeg kola.

Prema nekim prvim prognozama, za prolaz među 24 najbolje ekipe Zvezdi će verovatno biti potrebno bar devet bodova (možda i 10, a možda i osam, ali ko će sad to znati), dok će za društvo najboljih osam ulaznica verovatno biti 15 poena.

Ono što je dobro jeste da Zvezda takmičenje otvara protiv Benfike na Marakani 19. septembra, pa može već u prvoj utakmici da pokaže da je ozbiljan kandidat za prolaz dalje. Benfika se čini kao rival po meri crveno-belih u ovom trenutku, pogotovo ako ekipa srpskog šampiona ostane na okupu, uz možda još neko pojačanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle meča sa Benfikom, Zvezda će gostovati Interu 1. oktobra, onda 22. oktobra igra protiv Monaka u Francuskoj, 6. novembra Barselona dolazi u Beograd, a 27. je meč sa Štutgartom u Beogradu, zatim slede gostovanje Milanu 11. decembra, meč sa PSV-om u Beogradu 21. januara. Završnica prve faze za Zvezdu će biti meč protiv Jang bojsa 29. januara, a znamo da su upravo Švajcarci dužnici od prošle sezone.

Pre godinu dana Zvezda je na žrebu izvukla Mančester siti, Lajpcig i Jang bojs, a u grupnoj fazi Lige šampiona se nije lepo provela, pošto je osvojila tek jedan bod.

Sada se čini da je ekipa jača, znatno je drugačija nego prošle godine, a umesto Baraka Bahara na klupi je Vladan Milojević, koji je igračima „pronašao žicu“.

Ne treba zaboraviti da Zvezda od osam rivala ima pet bivših šampiona Evrope, što dovoljno govori o tome da dobra atmosfera u svlačionici neće biti dovoljna za bodove, već na terenu treba pokazati pravu snagu, a na Marakani veruju da je imaju.

U Ligi šampiona ćemo sada gledati jednu iskusniju Zvezdu, vremena za uigravanje kroz Superligu Srbije ima još malo, ali čini se dovoljno, kako u elitnom takmičenju ne bi bilo nikakvih izgovora.

Ni prošle sezone Zvezda nije izgledala loše na terenu, nadigravala se u nekim navratima i sa Sitijem i sa Lajpcigom, ali kako se narodski kaže – nije to bilo to. Sada su i očekivanja malo veća, format nam je doneo veći broj utakmica, a na Marakani se spremaju četiri spektakla – ko zna možda i Barselona prođe kao Liverpul nekada.

Već smo pisali kojih (bar) deset utakmica Lige šampiona će pratiti čitav fudbalski svet, jer su organizatori upravo i želeli da kroz ovaj format dobiju više derbija u prvoj fazi i zakomplikuju stanje na tabeli.

U svakom slučaju čeka nas uzbudljiva sezona, puna napetosti, preokreta, golova i zanimljivih detalja, tako da Liga šampiona konačno dobija novu dimenziju – bilo je i vreme.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare