Foto:EPA-EFE/Enrique Garcia Medina/EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Ova prokleta godina počela je strašnom sportskom tragedijom i završava se jednom od najvećih u istoriji. Kobi Brajant i Dijego Maradona - kakve su to dve veličine.

Nećemo reći „kakve su to dve veličine bile“, jer legende poput njih zaista žive zauvek u sećanjima i srcima svih onih kojima je sport utkan u DNK.

PROČITAJTE JOŠ

Otišao je Kobi, otišao je El Pibe, otišle su brojne sportske legende u ovoj 2020. i samo neka se na tome završi. I ovako je previše.

Brajant (41) je poginuo 26. januara godine koju uskoro ispraćamo, u helikopterskoj nesreći u Kaliforniji, zajedno sa još osmoro ljudi među kojima je i njegova ćerka Đijana.

Nedavno je i Maradona usled posledica od srčanog udara kao 60-godišnjak otišao na nebeski teren. Dva asa, jedan NBA, jedan fudbalski, za mnoge najveći, a toliko drugačiji.

Brajant će ostati upamćen kao jedan od najboljih košarkaša svih vremena, kao primer posvećenosti onome. U NBA je došao 1996. godine i do kraja karijere, do 2016, nosio je samo dres Lejkersa, sa kojima je osvojio pet titula.

Za mnoge rođene 90-ih bio je Džordan njihovog doba, mnogi naši sadašnji asovi poput Bogdana Bogdanovića ili Marka Gudurića, počeli su da igraju košarku upravo zbog Kobija. I ne samo oni…

„Izgubio sam košarkaškog oca, niko nije više uticao na mene i moju igru od tebe… Tako tužno i tragično“, poručio je Bogdan putem Tvitera.

Njegov odlazak promenio je u trenutku raspoloženje širom sveta… Ej, umro je Kobi – strašno. Nema ko se iz sporta nije oprostio od „Crne mambe“, u suzama je bio i Novak Đoković.

„Hvala ti što si bio tu za mene i što si inspirisao ceo svet. Hvala što si nam pokazao kako da se takmičimo i poštujemo sport. Hvala na najvećoj zaostavštini koju si nam ostavio. Nikad neću zaboraviti tvoj osmeh i pozitivnu energiju gde god si se pojavljivao. Tvoja ćerka i ti bićete zauvek u našim srcima“, napisao je krajem januara prvi teniser sveta.

Samo, čini se da je Maradonin odlazak izazvao još jači potres u sportskom svetu. Srca svih Argentinaca prepukla su odjednom na pola, a svi i koji vole i koji ne vole „bubamaru“ nisu znali šta ih je snašlo. Pa, čak je i velikom Kobiju bio idol.

„Maradona mi je idol, volim ga. Kada sam kao mali bio u Italiji, uvek sam ga gledao dok je igrao za Napoli“, ispričao je svojevremeno Brajant.

Pamtićemo i srpske legende

Ova 2020. godina odnela je i brojne srpske sportske veličine, fudbalske kao što su Vladica Popović, Radomir Antić, Ilija Petković, ali i legendu evropske i svetske košarke Boru Stankovića.

U neverici su se javljali i predsednici država, i političari, muzičari, velikani iz sveta filma poput Emira Kusturice, klubovi, najveći protivnici, sportisti iz svih sportova, obični ljudi… U njegovoj Argentini je bila i trodnevna žalost.

Da li zbog popularnosti i moći fudbala, da li zato što je Dijego bio neponovljiv, čovek iz naroda – od velike bede i siromaštva stigao je do vrha, da li zato što je bio oličenje i najboljeg, ali i onih loših strana koje mogu da obuzmu čoveka?

Možda zato što je svako mogao u njemu da pronađe nešto sa čime bi se identifikovao, bilo to nešto dobro (magično sa terena) ili loše.

Nije ni poenta u poređenju, već da je 2020. godina odnela jedne od najvećih u istoriji sporta, što je mnogo i za jednu deceniju, a ne jednu godinu…

„Nismo znali, nismo verovali da Dijego može da izgubi… Često je vrebao smrt, ali bi uvek našao pravi dribling da pobedi i najtežeg protivnika. Nadali smo se da ćemo se probuditi iz ovog košmara“, ispričao je za Nova.rs kolega Nikolas Gomes Surita, prenoseći nam atmosferu s ulica Buenos Ajresa.

Košmar je možda i prava reč da opiše 2020. kao godinu, sreća pa ćemo je uskoro ispratiti.

KO JE BIO DIJEGO MARADONA

Miha o prijatelju Maradoni: Proživeo je pet života u jednom

Srbi se opraštaju od Maradone čituljama: Bogovi ne umiru

Maradoninoj devojci zabranili ulaz, plakala je pred kamerama

Samo u Napulju možeš shvatiti šta je Dijego Maradona

Maradona sahranjen na privatnoj ceremoniji pred 200 ljudi

Noć u kojoj je Maradona pobegao iz hotela pred meč s Zvezdom

Sahrana Maradone: Automobil sa Dijegom nije mogao da prođe

Hitna inicijativa – stadion u Napulju zvaće se po Maradoni

Svi žale Dijega, a golman je još ljut: Nikad se nije izvinio

Uzalud zabrane – Maradona je zbog deteta plesao u blatu

Dijego – pričao je s kraljevima a ostao običan FOTO

“Samo sam hteo da kupim majci kuću… Znaš o čemu pričam?”

Če na ramenu, Fidel na nozi, sloboda u srcu – Hasta siempre!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar