Foto: Profimedia

Fudbaleri Crvene zvezde saznali su sve rivale u Ligi šampiona nakon što je tokom četvrtka održan žreb po novom sistemu elitnog takmičenja. Kristijano Ronaldo, čuveni Portugalac, bio je uz Đanluiđija Bufona, legendarnog golmana, taj koji je umesto kuglica pritiskao dugme koje je odlučivalo rivale ekipa u Ligi šampiona.

Crvena zvezda će na Marakani igrati protiv Barselone, Benfike, PSV-a i Štutgarta, dok će u gostima tražiti bodove protiv Intera, Milana, Jang bojsa i Monaka. Prvo što se može odmah primetiti jeste da će crveno-beli dva puta putovati u Milan, dok će imati i priliku da se revanširaju Monaku za bolne poraze u Ligi Evrope od pre dve sezone.

Zvezda će takođe ponovo odmeriti snage sa Jang bojsom, pošto su te ekipe igrale i prošle sezone u Ligi šampiona. Ekipe koje će biti nepoznanica su Benfika i PSV, dok i utakmica sa Štutgartom kod kuće daje mesta za optimizam.

PROČITAJTE JOŠ

SPEKTAKLI U MILANU I SA BARSOM

Da krenemo prvo od Intera, ekipe koja je prethodne sezone rušila sve pred sobom u Seriji A. „Neroazuri“ su osvojili titulu u domaćem šampionatu sa čak 94 boda i uz samo dva poraza. Samo ih je Sasuolo pobedio i to dva puta, što je dosta čudno, jer je bivša ekipa Uroša Račića ispala iz lige na kraju sezone.

Lautaro Martinez
Foto: Tanjug/Fabio Ferrari/LaPresse via AP

Na čelu sa trenerom Simoneom Inzagijem je postao prava evropska sila, i pre samo dve sezone igrao je finale Lige šampiona protiv Mančester sitija. Tada je gol Rodrija presudio Italijanima, a dugo će pamtiti navijači i promašaj tadašnjeg asa Romelua Lukakua.

U Ligi šampiona Inter i Zvezda igrali su dva puta, u četvrtfinalu tokom sezone 1980/81. U prvom duelu bilo je nerešeno (1:1), dok je Inter slavio na Marakani u gostima 0:1 i tako prošao u polufinale. Najbolji adut ovog tima je odbrana (samo 22 gola primljena na 38 utakmica Serije A u sezoni 2023/24), dok u napadu „gazi“ jedan od kandidata za osvajanje „Zlatne lopte“, Lautaro Martinez. Inter je tri puta osvajao Ligu šampiona, naspram Zvezdinog jednog trofeja.

Reklo bi se, odmah iza njih, po težini dolazi Barselona, koja je na sjajan način otvorila novu sezonu. U klub je došao Nemac Hansi Flik koji je totalno preporodio sistem i način na koji igraju mlade zvezde. Barselona bez Ćavija zna šta radi i to se pokazalo u prva tri kola La lige u kome su Katalonci zabeležili maksimalan učinak od devet bodova.

Najbolje zna Flik kako se koristi Robert Levandovski, dok je mladi Lamine Jamal postao nerešiva enigma za protivničke odbrane. Kada na sve to dodate Pedrija, Rafinju, Alehandra Baldea, Marka Andrea Ter Štegena, Danija Olma, Žila Kundea…

Foto: AP Photo/Joan Monfort

Jasno je zbog čega je Barsa uz dobrog trenera postala prava mašinerija. Ne libi se Flik da ubaci i izdanke „La Masije“, te su šanse na startu sezone imali i sada povređeni Mark Bernal („novi“ Serhio Buskets), Pau Kubrasi, Pau Viktor…

Problem Barselone mogu da budu povrede koje su već počele da nerviraju Katalonce. Veliki umor i ogroman broj utakmica može da šteti mladim igračima koji nisu navikli na taj intenzitet. Nema ni preveliko široku klupu Flik i to je još jedna slaba tačka bivšeg šampiona Evrope.

Milan je za razliku od gradskog rivala imao nešto slabiju sezonu prethodne godine. Bili su „rosoneri“ drugi, ali uz zaostatak od -19 u odnosu na Inter. Nije uspeo ni novi trener Paolo Fonseka da otvori sezonu na najbolji način, pošto je Milan u prva dva kola Serije A zabeležio po jedan poraz i remi.

Foto: Marco Alpozzi/LaPresse via AP

Čini se da je najveći problem defanzivna igra u čije redove je ovog leta stigao srpski reprezentativac, Strahinja Pavlović. Jedan od najboljih pojedinaca „rosonera“ u prošloj sezoni bio je Kristijan Pulišić (12 pogodaka, devet asistencija u Seriji A), ali je evidentno da polufinalisti Lige šampiona iz sezone 2022/23 već duže vreme nedostaje pravi, nadahnuti Rafael Leao. I pitanje napadača je diskutabilno, pošto se za tu poziciju bore Luka Jović, Noa Okafor i Alvaro Morata.

BENFIKA NA MARAKANI POSLE 40 GODINA

„Orlovi“ iz Lisabona biće težak ulov za Zvezdu na domaćem terenu. Ipak, pokušaće crveno-beli da ponove utakmicu na Marakani iz 1984/85 kada je Benfika pala rezultatom 3:2. Tada je Rajko Janjanin postigao het-trik u drugom poluvremenu, ali nažalost u revanš meču Portugalci su slavili sa 2:0 i izbacili Zvezdu.

Poverenje u nemačkog trenera Rodžera Šmita nije tako veliko, kao što je bilo pre godinu dana, kada je Benfika igrala strašno dobar fudbal.

Foto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Benfika kao i svakog leta inkasira veliku svotu novca od prodaje igrača, te je i ovog leta oko 90 miliona evra došlo na adresu kluba zbog odlaska Žoaa Nevesa u PSŽ i Davida Nereša u Napoli. Ipak, biće ovo jedna od ključnih utakmica u kojoj bi potencijalna pobeda Zvezdi otvorila vrata prolaza u plej-of.

Na simulaciji od čak 10.000 pokušaja, robot je izračunao da je 55 odsto slučajeva potrebno devet bodova za 24. poziciju koja vodi u plej-of za osminu finala. Što znači da bi Zvezda i protiv PSV-a na domaćem terenu mogla da traži sva tri boda.

U kvalifikacijama za LŠ 2004. godine, Zvezda je dobila Holanđane sa 3:2, te istorija može da raduje. PSV je prošlu sezonu okončao sa samo jednim porazom u Erediviziji i 111 postignutih golova, pa Fejenordu nije bilo dovoljno ni to što je osvojio čak 84 boda.

Foto: EPA-EFE/OLAF KRAAK

Kostur ekipe drži vezista Džerdi Šauten, a uz njega blistaju i Olivije Boskalji, Valter Benitez, ali i iskusni napadač Luk de Jong. PSV igra jedan od najbržih fudbala u Evropi i ukoliko im dopustite da diktiraju tempo, nećete dobro proći…

VICEPRVAK NEMAČKE I DUŽNICI

Štutgart je prethodne sezone bio vicešampion Bundeslige, ali je ove godine ostao bez nekoliko važnih igrača. Borusija iz Dortmunda uzela je napadača Serua Girasija, ali i kapitena Valdemara Antona, dok je Bajern iz Minhena doveo Japanca, Hirokija Ita.

Nije bilo lako Nemcima da nadomeste tako važne odlaske, ali za zarađeni novac doveli su dvocifren broj igrača. Najzvučnije ime je napadač Ermedin Demirović, dok su otkupili od Brajtona ugovor Deniza Undava za 26.7 miliona evra.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Monako i Jang Bojs česti su evropski protivnici Zvezde u prethodnim godinama. Veliki dužnik crveno-belih su pogotovo Švajcarci koji su se nekako rezervisali za borbu sa Zvezdom obično za treće mesto u Evropi. Bilo je i duela u kvalifikacijama, te je ovaj meč ništa novo za šampiona Srbije. Trenutno u međusobnom skoru oba tima imaju po jednu pobedu, dok su čak četiri puta igrali nerešeno. Nakon pet kola u domaćem prvenstvu Jang Bojs se nalazi na poslednjem, 12. mestu, sa samo dva boda.

Čekao se start sezone da se vidi da li će Monako biti bolji ili lošiji posle dosta transfer aktivnosti. Ipak, šest bodova iz dva meča Lige 1 pokazuju da je odrađen dobar posao. Najviše se ulagalo u odbranu, gde su stigli Tilo Kerer, Džordan Teze i Kristijan Mavisa, dok se čitavo leto uspešno odolevalo Totenhemu, koji je napadao Brazilca Vandersona.

Trener Adi Hiter je vrlo dobro posložio redove u prošloj sezoni. „Kneževi“ su završili kao drugoplasirani u Ligi 1, iskoristivši činjenicu da nisu igrali evropska takmičenja. Sada imaju još veće ciljeve i pokušaće da ugroze Pari Sen Žermen koji je ovog leta ostao bez Kilijana Mbapea.

BONUS VIDEO Mitrović nokautiran, sudija nije ništa svirao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar