Foto: Tanjug/Jane Barlow/PA via AP

Saša Kalajdžić bio je hit četvrtka u kvalifikacijama za Mundijal, Škotima je dao dva gola, ali ne za Srbiju. Njegova reprezentacija je austrijska.

PROČITAJTE JOŠ

Momak o kom se sve više priča je doneo vođstvo Austrijancima protiv Škota, i to dva puta. Prvo u 55. minutu, onda u 80, ali su ostrvljani uspeli u 85. minutu da dođu do 2:2 preko Mekgina.

Samopouzdanje su Škoti izbrusili protiv nas u gorkom baražu za Evropsko prvenstvo, nije imao sreće ni Kalajdžić, iako je sam imao odličnu individualnu partiju na Hempdenu.

Radi se o momku rođenom 7. juna 1997. godine, koji uspešno nosi dres Štutgarta i oko kog su u FSS ipak uzaludno ispipavali puls.

Rođen je Saša u Beču, a visina od 2 metra posebno privlači pažnju. Karijeru je počeo u Admiri, prvo kao vezista, zbog visine, ali je ustanovljeno da se odlično snalazi i u napadu. Nije zažalio zbog promene u karijeri, 5. jula 2019. potpisao je četvorogodišnji ugovor sa Štutgartom, koji ga je prepoznao kao ozbiljnog talenta.

Onda je debitovao u maju 2020. godine kao džoker protiv Hamburgera, malo ga je usporila povreda ligamenata, u predsezonskom kampu. Sve to je kasnije nadoknadio, a za Austriju je debitovao 14. oktobra 2020. u Ligi nacija protiv Rumuna, kada je zamenio Gregoriča u 90. minutu meča. Tako su Austrijanci definitivno otklonili sve dileme o njegovoj reprezentativnoj budućnosti, a da nisu pogrešili, potvrđuje partija protiv Škota.

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Kalajdžić je vodio borbu da dođe u Austriju na ovo okupljanje, jer je Bundesliga kočila igrače, imao je iskustvo kao naši reprezentativci iz Francuske.

PROČITAJTE JOŠ

„Bilo je mnogo divnih dana u mojoj karijeri, ali ovaj definitivno neću nikada zaboraviti“, rekao je Kalajdžić posle meča i borbe da dođe uprkos pritiscima kluba i lige.

Saša je bio na spisku igrača koje FSS prati u inostranstvu, ali je FS Austrije od starta pokazao Kalajdžiću da ozbiljno računa na njega. I mediji su odigrali ulogu.

“Nije samo bečki Rapid zainteresovan za njega. Interesuje se i Fudbalski savez Srbije. Naš savez mora hitno da reaguje i da 21-godišnjaka uvrsti u nacionalni tim. Centralni napadač visok 200 centimetara je austrijski državljanin, ali ima srpske korene. Srbija bi mogla da se zainteresuje za njega”, pisao je pre dve godine austrijski list Hojte, kada je Saša u dresu Admire dao devet golova uz dve asistencije na 11 mečeva.

I trener Admire Amir Šapurzade je govorio da Kalajdžića vidi kao kandidata za A tim, naročito na poziciji centralnog špica.

Malu nadu davale su Kalajdžićeve izjave, ali je ostao privržen zemlji u kojoj je rođen.

„Kada sam igrao u veznom redu, idol mi je pomalo bio Nemanja Matić iz Mančester junajteda. On je Srbin, a i ja imam srpske korene. Pokušavao sam da se upoređujem s njim“, rekao je Kalajdžić u jednom intervju, kada su ga pitali šta misli o tome što podseća na Ibrahimovića ili Krauča.

Ipak, poštovanje Srbiji ukazao je kada je rekao da neće slaviti gol protiv Srbije, ako bude strelac, na Evropskom prvenstvu za mlade 2019. godine.

„Na sve utakmice gledam istovetno, zbog čega mi je svejedno protiv koga igramo. Ukoliko bi postigao gol, međutim, to ne bih slavio““, rekao je tada Kalajdžić, koji je za mladu reprezentaciju debitovao upravo protiv Orlića, 2017. godine.

„Rođen sam u Austriji, moji prijatelji i porodica žive ovde. Volim ovu zemlju“, rekao je on jednom prilikom još dok je bio u mladom timu.

Ove sezone je izjednačio rekord Fredija Bobića u Štutgartu kao strelac osam golova na sedam uzastopnih utakmica, brzo je došao do poređenja sa Erlingom Holanom, a poslednjim partijama potvrđuje da je teška povreda prošlost.

Kalajdžić je sada na pragu prelaska u Lajpcig, interesuju se Vest Hem i Njukasl, a licitira se o sumi od 25 miliona evra za transfer. Ugovor sa Štutgartom ističe tek 2023. godine, a na klubu je da proceni kako će se razvijati, cena može samo da raste.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar