Foto: Screenshot Youtube Iowa Hawkeyes

Luka Garza je novo veliko košarkaško ime, a njegova životna priča je podjednako neobična, kao i poreklo. Dominacija pod obručima, ukljanjanje ciste od četiri kilograma, porodica vrhunskih sportista i rekord Majkla Džordana... Priča je prava filmska, iako ovaj mladić ima tek 22 godine!

On je u Sjedinjenim Američkim Državama sledeća velika zvezda, a već sada je popularniji i od nekih NBA igrača. Ipak, za ljubitelje košarke sa Balkana, priča je daleko zanimljivija.

PROČITAJTE JOŠ

Garza je rođen i odrastao je u Vašingtonu, ali je poreklom iz Bosne i Hercegovine i planira da igra za domovinu njegove majke, iako su i Slovenci želeli da ga upare sa Lukom Dončićem.

Završio je sjajnu koledž karijeru porazom njegove Ajove u drugom kolu „Marč Mednesa“, tradicionalnog turnira koji igraju svi timovi NCAA lige. Drugu godinu zaredom je jednoglasnom odlukom svih relevatnijih medija uvršten u idealnu petorku prvenstva, a „Sporting news“ ga je drugi put nizu proglasio igračem godine. Dovoljno je reći da to nije uspeo niko od Majkla Džordana u 1983. i 1984. godini.

Upitno je koliko će se ovako dominantan centar snaći u NBA ligi u trenutku kada svi instiraju na „small ball“ igri, ali je nadmašivao sva očekivanja u prethodnoj fazi karijere, pa nema razloga da to ne uradi i u NBA ligi.

Njegov otac Frenk i deda Džejms su takođe igrali košarku na koledžu, ali drugi deo njegove porodice krije pravu priču. Majka Šejla, devojačkog prezimena Muftić, bila je košarkašica i reprezentativka BiH. Njen brat Teoman Alibegović bio je deo jugoslovenske generacije do 19 godina koja je osvojila SP u Bormiju sa Divcem, Đorđevićem, Rađom i Kukočem tako što je u finalu savladala i SAD sa Gerijem Pejtonom i Lerijem Džonsonom. Postigao je 990 poena u 52 meča za Sloveniju, pa je i dalje je najbolji strelac selekcije svih vremena.

„Oni su mi puno pomogli. Svako sam leto u Bosni radio s njima, ta su mi leta mnogo značila u razvoju“, rekao je Garza prošle godine u razgovoru za „Glas Amerike“, kada je i objavio da je pokrenuo proces dobijanja državljanstva BiH kako bi mogao da igra za reprezentaciju.

Ipak, porodica je bila višestruko talentovana, pa je najveća zvezda zapravo bio deda Refik Muftić. Bio je legendarni golman FK Sarajeva, prijatelj sa legendarnim Peleom, a od njega je mali Luka sakupio nekoliko fora. Zna kako da bude predusetljv prema navijačima, a to je jedan od ključa njegovog uspeha u Ajovi.

Završio je koledž karijeru kao najbolji strelac u istoriji Houkajsa, pa će pod svodove dvorane podići njegov dres sa brojem 55.

Prosečno je postizao 23,9 poena i hvatao skoro devet skokova po susretu uz 1,7 blokada, Ajova je na njegovim leđima igrala sjajno, a on se pokazao i kao beskompromisni borac.

Jednom su mu na poluvremenu meča ušivali glavu!

Protiv Teksasa Teka je igrao sa četiri šava na usni i vratio se u igru.

U derbiju sa Ajovom Stejt ga je jednom greškom udario saigrač i pocepao mu usnu, a svi su u prvom trenutku tražili zub na parketu.

Ipak, ni ovo nije najveći zdravstveni izazov sa kojim se susreo. Na sreću nije imao teške povrede, ali je imao jedan problem koji se ne viđa često.

Dugo je imao izbočinu na stomaku, ali tome nije pridavao važnost jer ga nije bolela. Onda je pregled pokazao da na slezini ima cistu od četiri kilograma, ali je bila benigna. Usledila je komplikovana operacija zbog koje je trebalo da se oporavlja šest nedelja.

„Cista je bila veličine odbojkaške lopte, svi su se zabrinuli. Morao sam na operaciju, nisam znao hoću li izgubiti slezinu, hoću li moći da igram te godine ili čak nešto još gore. Ali uz sebe sam imao porodicu, saigrače i trenere, svi su došli u bolnicu da budu sa mnom. Bilo je sjajno videti koliko je svim tim ljudima stalo do mene, kakvu porodičnu povezanost imamo“, prisetio se Garza za „Glas Amerike“.

Prvih dana nakon zahvata nije mogao ni da stoji, a procene su bile da će propustiti početak sezone.

„Provodio sam dane na kauču uz kantu za mokrenje jer nisam mogao ni da odem u toalet. Svaki pokret me boleo“, rekao je.

Nepune tri nedelje kasnije već je ponovo igrao košarku. Stigao je ne samo za početak sezone, već je igrao i meč u predsezoni sa Misurijem. Treneri su ga upozoravali da treba da uspori, ali nije previše brinuo zbog toga.

NBA liga će uvek prednost dati mladosti i atleticizmu, a teški centar je gotovo endemična vrsta u modernoj košarci. Zbog toga postoji bojazan kako će proći na draftu (ima „već“ 22 godine).

Ipak, ovo ga odvaja od svih ostalih.

„Uvek želim da budem onaj koji će najnapornije raditi od svih u ekipi, tome težim. Nemam talenat kao mnogi drugi, ali mogu to da nadokandim napornim radom, kao što sam to činio čitavog života“, završio je Garza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare