Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Veliki problem ima Srbija posle poraza od Španije u Ligi nacija (3:0) i selektor Dragan Stojković Piksi moraće da menja odbranu iz korena.

Orlovima“ će za tačno mesec dana u Cirihu biti neophodna pobeda da bi ostali u trci za plasman u četvrtfinale Lige nacija, a moraće da igraju bez dvojice standardnih štopera – Strahinje Erakovića i Strahinja Pavlović.

Zbog žutog kartona u finišu prvog poluvremena, drugog ukupno pošto je bio zapisan i u beogradskom duelu sa Španijom, za jednu utakmicu suspendovan je Eraković, dok bi njegov imenjak i saigrač iz poslednje linije, Pavlović mogao da propusti i dva meča.

PROČITAJTE JOŠ

Njemu je sudija Daniel Stefanski iz Poljske prvo pokazao žuti karton u 75. minutu, ali je nakon gledanja snimka promenio odluku i izvadio crveni. Da stvari budu još gore, iz slobodnjaka koji je skrivio Pavlović domaćini su stigli do pogotka za 3:0.

Strahinja Eraković u dresu Srbije
Foto: Andrija Sokovic/Starsport.rs)

Kao opcije za štopere Stojković ima još Nikolu Milenkovića, Srđana Babića i Jan-Karla Simića. Videćemo hoće li selektor za novembarske okršaje sa Švajcarskom i Danskom, presudne za plasman na tabeli, zvati neko novo ime.

Ono što brine jeste da su „orlovi“ najmanje efikasna ekipa čitave A divizije sa samo dva postignuta pogotka. Primera radi Bosna i Hercegovina je postigla tri gola (doduše bez pobede), baš kao i Mađarska (ima pet bodova), Izrael i Škotska četiri, a Italijani su najefikasniji sa 11.

Srbija vs Jordan Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Srbiji su preostala dva meča u Ligi nacija – 15. novembar protiv Švajcarske u Cirihu i tri dana kasnije protiv Danske u Beogradu.

Na tabeli grupe A4 prvak Evrope posle četiri kola ima 10 bodova, Danska ima sedam, Srbija četiri, a Švajcarska bod.

Šanse Srbije i Piksija u Ligi nacija

Moglo je da bude bolje, ali ni ovo nije loše po Srbiju. Švajcarska i Danska podelile su bodove nakon što su u 4. kolu grupe 4 A divizije Lige nacija odigrali bez pobednika, 2:2.

Loše je to što opstanak u A diviziji još uvek nije i matematički rešen. Dobra stvar je to što „orlovi“ još uvek drže najveći deo svoje sudbine u svojim rukama.

Trenutno, Španija je prva na tabeli sa 10 bodova, Danska ima sedam na drugom mestu, Srbija je treća sa četiri, a Švajcarska ima jedan bod.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Orlovima“ su preostala još dva meča, protiv Švajcarske 15. novembra u Cirihu, te Danske tri dana kasnije u Leskovcu.

I oba imaju veliku težinu za izabranike Dragana Stojkovića.

Prvo sledi gostovanje Švajcarskoj, gde bi pobeda ili remi doneli sigurno mesto u plej-ofu i borbi za opstanak u A Ligi nacija. No, mnogo bitnije su implikacije koje bi ta dva meča mogla da imaju na kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

Naime, drugo mesto na tabeli znači i čekanje rivala iz prvog šešira. Pobeda na Švajcarskom uz remi Španije i Danske ili trijumf aktuelnog prvaka Evrope u duelu ove dve selekcije znači i šansa Srbije da u Leskovcu pobedom nad Skandinavcima preskoči ovu zemlju na tabeli i prođe dalje.

Foto: AP Photo/Jose Breton

Ukoliko, pak, Srbija odigra nerešeno, „orlovima“ je neophodno da Danci dožive poraz od Španije kako bi u poslednjem kolu bilo koja pobeda značila prolaz dalje.

Ukoliko se dogodi da i Srbija protiv Švajcarske, odnosno Danska protiv Španije zabeleže isti rezultat (bilo da su u pitanju pobeda, remi ili poraz), „orlovi“ bi u poslednjem kolu morali da savladaju Dansku sa tri ili više golova razlike kako bi obezbedili prolaz dalje u međusobnoj gol-razlici.

BONUS VIDEO Gol Mitrovića za 2:1 protiv Ahlija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare