Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Jirgen Klop je odlučio da krene u jednom potpuno novom smeru, ne nužno fudbalskom, već više menadžerskom, ali sada u sferi biznisa više nego fudbala.

Zvuči čudno? Malo ko je navikao da trener preko noći odluče da preuzmu druge funkcije, a Klop je zanimljivo baš to uradio.

PROČITAJTE JOŠ

Jedne noći tokom 2022. godine je odlučio da će od 1. januara 2025. godine postati globalni šef fudbala Red Bula, a već je ranije potpisao dugogodišnji ugovor.

To praktično znači da je godinu i po dana radio kao trener Liverpula znajući kad će ga napustiti.

Oliver Minclaf, izvršni predsednik Red Bula, otkrio je šta će tačno raditi osvajač osam trofeja (Liga šampiona 2019. i Premijer liga 2020. godine).

„Klop će koordinisati sve klubove koji su u vlasništvu Red Bulla, kao što su Lajpcig, Salcburg i Njujork. Savetovaće sve klubove oko transfera i strategije. Biće podrška sportskim direktorima i mentor trenerima te će pomagati u razvoju talenata u mreži Red Bulla“, rekao je Minclaf.

Nemački strateg je napuštanje fudbala objašnjavao prevelikim umorom.

„Ponestaje mi energije“, rekao je između ostalog u video poruci koju je snimio navijačima. Klop je uvek javno istupao protiv „hibridnih“ i korporativnih klubova, oni koji su „plastični“ i koji su „kupovali uspehe“. Ipak, sudbina zna da se okrutno našali, pa je upravo tu i završio.

Nemački „Munchner Merkur“ otkrio je da je obećao ili se zavtovao Ditrihu Matešicu, milijarderu koji je bio jedan od osnivača Red Bula i vlasnik 49 odsto firme. U trenutku smrti se procenjivalo da je težak 27,4 milijardi dolara.

„Klop je, dakle, još pre dve godine dogovorio da prelazi u Red Bul, i to u januaru 2025. Znači da je nakon toga više od godinu i po vodio Liverpul s tajno postignutim sporazumom o odlasku i objavi pri kraju sezone 2023/2024. da je gotov i potrošen. Matešic, suosnivač i suvlasnik Red Bula, umro je par nedelja nakon razgovora i sporazuma s Klopom, tako da nije poživeo da vidi kako je više od dve godine kasnije izazvao ogromnu eksploziju u fudbalskoj industriji. Od ove srede svet zna ono što je Klop znao od jeseni 2022.““, postao je jasno šta je sve urađeno iza kulisa.

Helmut Mark, konslutant za motosport ove kompanije, istakao je da je neverovatno da je tajna toliko dugo ostano sačuvana. Klop je nekada imao ugovor sa Liverpulom do 2026. godine…

„Neverovatno je da je takav megatransfer mogao tako dugo da ostane tajna. U Formuli 1 to nikad ne bi bilo moguće.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar