Vladan Milojević uveo Crvenu zvezdu u Ligu šampiona
Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Vladan Milojević dan posle uvođenja Crvene zvezde u Ligu šampiona za Nova.rs priča o uspehu za pamćenje, suzama posle utakmice, daljim ciljevima, ali i čestom osporavanju.

Vladan Milojević je tri puta uveo Crvenu zvezdu u Ligu šampiona, jednom u Ligu Evrope. I može nekome da se ne sviđa i taktika, i igra, i šta god misle da im se ne sviđa, ali ime i prezime Vladan Milojević treba da izaziva poštovanje svih, a veličanje kod crveno-belih navijača valjda je neupitno.

Dvaput je prošao najduži mogući put sa po četiri protivnika, od 1. kola kvalifikacija do grupne faze, jedino je sada imao „samo“ plej-of za Ligu šampiona, pa je Bodo Glimt pao u revanšu na Marakani sa 2:0, posle trijumfa domaćina u Norveškoj sa 2:1.

„Nisam ja stručnjak, nisam ekspert, ja sam samo običan trener, nešto sam pripremio za utakmicu, pa ćemo da vidimo“. To je, otprilike, malo u šali, možda malo više u zbilji, rekao Milojević pred revanš plej-ofa za Ligu šampiona sa Bodeom.

I videli smo, stvarno je spremio nešto. To nešto je da je 13. put dobio dvomeč kvalifikacija za evropska takmičenja iz isto toliko pokušaja. Nikad nije eliminisan u kvalifikacijama za Evropu.

PROČITAJTE JOŠ

Dan posle uspeha fudbalera Crvene zvezde za pamćenje, za Nova.rs priča o uspehu za pamćenje, suzama posle utakmice, daljim ciljevima, ali i nadimcima bunker Miloje i Klark Kent.

„Rekao sam pred utakmicu da smo spremili nešto, a očigledno je da nas je to odvelo u Ligu šampiona. Govorio sam već i nakon utakmice da smo imali jasan plan da pritiskamo njihovu poslednju liniju i to nam se isplatilo. Međutim, osim toga ključ je bila i disciplinovana igra svakog igrača koji se našao na terenu. Odigrali smo kvalitetan meč, pobedili na našem stadionu, plasirali se u Ligu šampiona i potvrdili da smo to i zaslužili“, kaže Vladan Milojević za Nova.rs.

Odigrali ste 13 dvomeča kvalifikacija za Evropu i imate učinak 100 odsto, nijednom niste eliminisani, kako taj fenomen komentarišete?

„Iza tih rezultata je svakodnevni posvećen rad, ništa nije slučajno. Samo mi znamo koliko smo vremena posvetili kako ovom dvomeču, tako i svim utakmicama koje je Zvezda odigrala dok sam bio trener u prvom mandatu. To je podatak za ponos, pogotovo ukoliko se prisetimo da smo počinjali i iz prvih kola kvalifikacija. Smatram da se posvećenost i naporan rad uvek isplate, neko to gleda i nagradi vas, ukoliko imate kvalitet i neverovatnu želju“.

Tri puta ste uveli Zvezdu u Ligu šampiona, jednom u Ligu Evrope, navijači sigurno nisu svesni u potpunosti, a da li ste vi svesni veličine tog uspeha?

„Čovek tek posle nekoliko godina postane svestan nekih stvari. Sada iz ove perspektive mogu da kažem da smo od 2017. godine beležili neverovatne rezultate u koje niko nije verovao, tada sigurno nismo bili svesni kolike smo uspehe pravili. Ponosan sam na sve što smo uradili, vratili smo našu Zvezdu na staze stare slave i učinićemo sve da tu i zauvek ostane“.

Videli smo posebne emocije na kraju, nalik Salcburgu i Kopenhagenu, koliko je teško držati to u sebi i onda pustiti da izađu? I kako je sada dan dva kasnije?

„Pritisak je bio veliki, svi su videli da smo posle utakmice u Norveškoj bili osporavani, mnogi nisu verovali da možemo do preokreta i plasmana. Kada je utakmica završena, emocije su bile izuzetno jake, mnogi su i zaplakali, uspeli smo da prevaziđemo brojne probleme, iako nije bilo ni malo lako. Međutim, kada smo videli koliko je ljudi došlo da nas podrži morali smo da im podarimo radost, igrači su pružili i više od maksimuma i na kraju je u redu i da na našoj Marakani prikažemo one najlepše emocije sreće i ponosa“.

Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Dokle može ova Zvezda, koji je sledeći cilj u Evropi, imate u novom formatu osam sigurnih utakmica u LŠ umesto šest?

„Igraćemo novi format Lige šampiona već u prvoj sezoni, to je izuzetno velika stvar. Srbija treba da bude ponosna što će imati predstavnika i ove godine u takvom takmičenju. Rano je o tome govoriti, ne možemo da razmišljamo toliko unapred, ali se radujemo svim mečevima koji nas očekuju, biće veoma interesantno“.

Bunker Miloje, običan trener ili Zvezdin Klark Kent, koji nadimak vam se više sviđa?

„Kako god vi da odlučite… Najbitnije je da smo se plasirali u Ligu šampiona i želim da uživamo u tome“, zaključio je Milojević za Nova.rs.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kako se igra nova Liga šampiona i šta čeka Zvezdu?

Crvena zvezda biće deo istorijske Lige šampiona u potpuno novom formatu. Najveća promena je ta što će od ove sezone 36 timova činiti jednu ligašku tabelu. Dakle, nema nikakvih grupa.

Svaki tim će igrati osam mečeva protiv osam različitih protivnika (po dva iz svakog šešira), a po četiri utakmice svaka ekipa odigraće na domaćem i gostujućem terenu. Dakle, od ove sezone nema više revanš mečeva u prvoj fazi takmičenja.

Prvih osam ekipa na tabeli prolazi direktno u nokaut fazu. Ekipe koje završe od devetog do 24. mesta igraće plej-of i boriće se za još osam mesta u nokaut fazi, odnosno osmini finala. Od osmine finala, u kojoj će igrati 16 klubova, pa nadalje, takmičenje nastavlja da prati već postojeći format. Ekipe ispod 24. mesta završavaju takmičenje, nema više selidbe u slabija takmičenja, kako je do sada bio slučaj.

Zvezda se nalazi u trećem šeširu, ali zbog novog formata to i nije toliko bitno kao prethodnih godina.

Prvo kolo Lige šampiona biće igrano između 17. i 19. septembra, dok je drugo na programu 1. i 2. oktobra. Treću utakmicu u Ligi šampiona klubovi će igrati 22. i 23. oktobra. Četvrta runda na programu je 5. i 6. novembra, peta 26. i 27. novembra, a šesta 10. i 11. decembra. Sedmo kolo igraće se u 2025. godini, odnosno 21. i 22. januara, dok je osmo, poslednje kolo u prvoj fazi rezervisano za 29. januar, kada će sve ekipe biti na terenu.

Svi timovi od 9. do 24. mesta igraće u plej-ofu, a žreb će biti održan 31. januara. Nakon toga, utakmice plej-ofa za popunu osmine finala igraće se 11. i 12. odnosno revanši 18. i 19. februara.

Žreb za nokaut fazu biće na programu 21. februara, dok će osmina finala startovati 4. marta. Ta runda takmičenja igraće se i 5, odnosno 11. i 12. marta. Četvrtfinalni termini su 8. i 9. odnosno 15. i 16. april. Polufinala su na programu 29. i 30. aprila, a revanši te faze 6. i 7. maja. Veliko finale Lige šampiona igraće se u Minhenu, a datum odigravanja tog meča biće 31. maj.

FK Crvena Zvezda v FK Bodo/Glimt Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Svi učesnici Lige šampiona u sezoni 2024/25

Šešir 1: Real Madrid, Barselona, Mančester siti, Liverpul, Bajern, Borusija, Lajcpig, Inter i Pari Sen Žermen

Šešir 2: Bajer Leverkuzen, Atletiko Madrid, Atalanta, Juventus, Milan, Benfika, Arsenal, Klub Briž i Šahtjor Donjeck

Šešir 3: Crvena zvezda, Fejenord, PSV, Sporting, Salcburg, Jang Bojs, Seltik, Dinamo Zagreb, Lil

Šešir 4: Monako, Aston Vila, Sparta Prag, Bolonja, Đirona, Štutgart, Šturm Grac, Brest, Slovan Bratislava

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare