FK Crvena Zvezda v FK Bodo/Glimt Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Fudbaleri Crvene zvezde igraće u potpuno novom formatu Lige šampiona, koji stupa na snagu baš od ove sezone.

Najveća promena je ta što će od ove sezone 36 timova činiti jednu ligašku tabelu. Dakle, nema nikakvih grupa.

Svaki tim će igrati osam mečeva protiv osam različitih protivnika (po dva iz svakog šešira), a po četiri utakmice svaka ekipa odigraće na domaćem i gostujućem terenu. Dakle, od ove sezone nema više revanš mečeva u prvoj fazi takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Već tu dolazimo do toga da domaći teren nema za svaku ekipu isti značaj, pa se postavlja pitanje koliko je ovaj sistem zaista dobar i koga favorizuje.

Prvih osam ekipa na tabeli prolazi direktno u nokaut fazu. Ekipe koje završe od devetog do 24. mesta igraće plej-of i boriće se za još osam mesta u nokaut fazi, odnosno osmini finala.

Novi format trebalo bi da donese i mnogo više derbija u prvoj fazi, što nije bio baš slučaj u Ligi šampiona kakvu smo do sada poznavali.

Što se tiče šešira, biće ih četiri, po devet klubova, međutim u prvom, mesta nisu bila rezervisana za šampione najjačih liga (kao do sada). Jedno mesto dobio je šampion Evrope, a preostalih osam mesta popunili su klubovi s najjačim koeficijentom na UEFA rang listi.

Od osmine finala, u kojoj će igrati 16 klubova, pa nadalje, takmičenje nastavlja da prati već postojeći format.

Ekipe ispod 24. mesta završavaju takmičenje, nema više selidbe u slabija takmičenja, kako je do sada bio slučaj.

Zahvaljujući novom formatu, biće mnogo više utakmica u elitnom takmičenju (što je i bio jedan od glavnih ciljeva organizatora), pa ćemo umesto 125 gledati ukupno 189 mečeva tokom jedne sezone.

Svako od tri evropska takmičenja u novom sistemu će imati po jednu „ekskluzivnu nedelju“. Primera radi, u „ekskluzivnoj nedelji“ Lige šampiona neće biti utakmica Lige Evrope i Lige konferencije. Utakmice elitnog takmičenja u toj nedelji biće podeljene na utorak, sredu i četvrtak.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar